Доступність посилання

ТОП новини

Варшава скасувала Рік Польщі в Росії. Через Україну


Акція на підтримку Євромайдану у Варшава, 8 грудня 2013 року (фото: Віталій Тукало)
Акція на підтримку Євромайдану у Варшава, 8 грудня 2013 року (фото: Віталій Тукало)

Варшава – Рік Польщі у Росії та Рік Росії у Польщі скасовано. Масштабний захід запланований на 2015-й у двох країнах скасувала польська Рада міністрів. У Варшаві такий крок пояснюють намаганням донести до російського суспільства польську позицію щодо агресивної кремлівської політики в Україні. Як розповідають польські діячі культури, офіційна Варшава ухвалила рішення про скасування під тиском громадської думки.

У четвер польське Міністерство закордонних справ повідомило посла Росії у Варшаві про рішення уряду. Марцін Войцеховський, речник міністерства пояснює: «Рішення з цього приводу ухвалене Радою міністрів. Я хочу сказати, що ми не є задоволеними тим, що такі факти мають місце. Ми з самого початку залишали за собою право відкласти Рік Польщі в Росії, якщо ситуація в Україні та навколо України ускладнюватиметься. Очевидно, це неприємна справа, що дійшло до ескалації ситуації і нас так би мовити змусили ухвалити таке рішення».

Малґожата Кідава-Блонська, речник польського уряду говорить, що скасувати Рік Польщі у Росії урядові рекомендували два польські міністерства – закордонних справ і культури. За її словами, політична ситуація в Європі та дії Росії не сприяють польсько-російському культурному обміну. «Ми не можемо вдавати, що нічого не сталося», – наголосила Кідава-Блонська. У свою чергу Радослав Сікорський, міністр закордонних справ уточнив, що Рік Польщі у Росії відкладуть надовго. Таке рішення він пояснює санкціями, які ЄС накладає на Росію за порушення територіальної цілісності України.

Ми дуже раді, що так сталося – польські громадські діячі

Тим часом польські громадські діячі нагадують, що вони почали вимагати скасування Року Польщі в Росії як тільки-но Москва розпочала агресію в Україні.

Анджей Урбанік, секретар Громадянського комітету солідарності з Україною каже, що цей комітет, який об’єднує відомих діячів «Солідарності», ще в квітні звернувся з відповідною вимогою до польського уряду.

90 відсотків російського суспільства підтримує дії бандита Путіна
Анджей Урбанік

«Ми дуже раді, що так сталося, сподіваємося що в майбутньому стосунки між митцями Росії і Польщі розвиватимуться так, як це було колись. Натомість тепер, коли 90 відсотків російського суспільства підтримує дії бандита Путіна, не час на таку співпрацю між польськими та російськими установами», - зазначає Урбанік.

У справу скасування Року Польщі в Росії активно включилася Йоанна Щепковська – легендарна польська телеведуча, яка у 1989-му оголосила про завершення комунізму в польській державі. Вона пояснює, чого можна досягнути скасуванням Року Польщі: «На мою думку, таке мовчання буде сильним сигналом. Складно передбачити, який буде результат, та я впевнена, що воно змусить росіян задуматися, тому що культурні зв’язки між нашими народами завжди були досить сильними і тепер відмова від цього року – це дуже сильний символічний крок».

Щепковська порівнює сучасну ситуацію з подіями в роки воєнного стану у Польщі. Вона нагадує, що тодішні діячі польської культури бойкотували телебачення і радіо, які були рупором комуністичної пропаганди. За її словами, мовчання митців прискорило руйнування комунізму. Тому, вважає Щепковська, підкреслене мовчання польської культури щодо російської стане виразним сигналом про те, що саме поляки думають про теперішню Росію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG