Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики стріляють по беззбройних мішенях (огляд преси)


Коли ситуація на Сході України повернеться в мирне русло, українців чекатиме ще одна битва – в судах. Відповідати за законом доведеться тим, хто причетний до найкривавіших сторінок в історії країни. Однак, як зауважує тижневик «Коментарі», ймовірно багато хто з тих, хто проливав кров на Сході, зможе уникнути відповідальності. Українці тільки вчаться відповідати за свої вчинки – в багатьох випадках причиною моторошних ексцесів стає елементарне почуття безкарності. Загалом, з погляду військових традицій, те, що відбувається на Сході України, – це нескінченна низка злочинів. Здавалося б учасники протистояння повинні передусім берегти мирне населення, нагадує дописувач. Але численні історії з пограбуванням магазинів і підприємств, із захопленням заручників – усе це немає сенсу навіть порівнювати з середньовічним грабунком захопленого міста. До того ж, від зруйнованої інфраструктури більше страждає якраз цивільне населення. Більше про війну сепаратистів з мирним населенням йдеться в публікаціях «Стрілянина по беззбройних мішенях» та «Хто нагадає про мирні жертви».

Війна розділила Україну не тільки на патріотів та ворогів, а ще й на паралельні реальності, констатує дописувач «Українського тижня». В одній – зброя, кров, трупи, артобстріли, у другій – звичайне, мирне життя. В одній – підвали, бомбосховища, заклеєні навхрест вікна. У другій – тусівки, політика, бізнес, зростання цін на гарячу воду. Живучи в одному світі, абсолютно неможливо зрозуміти інший. Навіть сусідні Донецьк та Дніпропетровськ, Луганськ та Харків розділяє безодня. Війна, як і будь-яка екстремальна ситуація, чудово розкриває характери, показує, хто чого вартий. Із ботаніків на війні іноді виходять гарні вояки, а горлопани та хвальки раптом вирішують відсидітися в тилу. Хай там як, бойові дії – непоганий струс для суспільства. У них завжди з’являються герої. Нові обличчя, яких так не вистачає в застійному болоті агонізуючого совка.

Україна припинила постачання зброї в Росію навесні, США заблокували найбільші військові концерни Росії влітку. Тепер Кремль чекає зривів військових контрактів з країнами ЄС. Самотній вертольотоносець «Містраль», навіть якщо і буде поставлений Францією, не врятує, якщо немає патронів і двигунів до літаків. Яку зброю Україна поставляла Росії, і які зарубіжні контракти Російської Федерації можуть бути розірвані розповідає тижневик «Фокус».

Маніпуляції з прослуховуванням чужих розмов і їхні публікації стали інструментом політичної боротьби в Україні, констатує тижневик «Кореспондент». Саме з прослуховування почалася перша в історії України політична криза, що розвивалася за канонами повноцінних інформаційних війн. Йдеться про плівки майора СБУ Миколи Мельниченка. Використання записів розмов політиків як інструмент політичної боротьби міцно прижилося в країні, призвівши до кількох скандалів. Більше про них і про їхні наслідки йдеться в матеріалі «Почути кожного».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG