Доступність посилання

ТОП новини

Віце-канцлер Німеччини хоче санкцій проти російських олігархів


Віце-канцлер Німеччини Зіґмар Ґабріель заявив у неділю, що настав час накладати санкції на російських олігархів – на «тих людей, на плечах яких тримається російська влада».

«Олігархи, мільярдери, які хочуть мати гарні будинки в західноєвропейських столицях, мають тут кошти на рахунках – і це все ми хочемо заморозити», – заявив в інтерв’ю німецькому телеканалові ARD Ґабріель, який також є міністром економіки Німеччини.

І хай ці кошти заховані в банку на Кіпрі, на Мальті чи будь-де, вони мають бути заморожені, заявив віце-канцлер, – щоб дати цим олігархам знати: «їм не місце в Європі», якщо вони підтримують свою владу, що дозволяє продовжувати безжалісне насильство на Сході України.

При цьому він розкритикував запропонований у Європейському союзі підхід до майбутнього розширення санкцій щодо Росії через її дії проти України, за яким планована заборона на продаж Росії озброєнь стосувалася б тільки майбутніх контрактів, щоб, скажімо, Франція могла все ж передати Росії два ударні вертольотоносці за старими контрактами.

За словами віце-канцлера, Німеччина переглядає всі збройні контракти з Росією, і укладені до початку кризи в Україні, і хотіла б такого ж підходу й від Франції чи Великої Британії, влада якої теж видала багато ліцензій на продаж Росії військової продукції.

Європейська комісія у п’ятницю остаточно узгодила пропозиції щодо ширших санкцій проти Росії, які, відповідно до рішення Ради міністрів закордонних справ ЄС минулого вівторка, можуть стосуватися доступу до ринків капіталу, оборонного сектору, товарів і технологій подвійного призначення, зокрема, в енергетичному секторі.

Ці пропозиції мають далі розглянути на засіданні Комітету постійних представників Єврокомісії наступного вівторка.

Європейський союз, як і США й деякі інші країни, вже запроваджував низку санкцій у зв’язку з анексією українського Криму Росією й дестабілізацією в Україні. Першим етапом санкцій ЄС були політичні, другим, який час від часу розширюють дотепер, стали санкції стосовно фізичних і юридичних осіб із Росії й України, причетних до дестабілізації України.

Євросоюз, як і США, погрожує застосувати й третій етап таких санкцій, проти цілих секторів економіки Росії, якщо Москва не припинить дестабілізовувати Україну, але досі час від часу змінював умови запровадження цього етапу і постійно уникав його. Згаданий розгляд у Євросоюзі наступного вівторка може вперше запровадити санкції, що наближатимуться до рівня третього етапу.

XS
SM
MD
LG