Доступність посилання

ТОП новини

Росія оголосила «молочно-консервну» війну Україні


Київ – Росія відмовилася від українського молока, соків та консервів – Росспоживнагляд пояснює це шкідливими речовинами та неправильними написами на упаковці. В українському уряді ці звинувачення спростовують і вважають заборону суто політичним кроком. Експерти визнають, що заборона буде болісною для аграрного сектора, але, на їхню думку, виробники вже пристосовуються і виходять на нові, більш стабільні ринки.

28 липня Російська Федерація заборонила імпорт українського молока та молокопродуктів, від 29 липня – ця заборона торкнеться і плодоовочевих та рибних консервів. Росспоживнагляд повідомляє, що причиною є те, що нібито вміст консервів не відповідає вказаному на етикетках. Що ж до молока, то Росспоживнагляд звинуватив українських виробників у тому, що молоко і продукти з нього містять антибіотики.

Українське Мінагрополітики спростовує інформацію російських контролюючих органів про нібито шкідливі українські консерви та молоко. Більше того, у відомстві називають такі заяви російської сторони політично мотивованими.

До цього Росія повністю заборонила ввезення української свинини і продуктів з неї, картоплі, а також істотно обмежила поставки кондитерських виробів і м’яса птиці.

Нова хвиля заборон збіглася у часі з загостренням конфлікту на сході України, коли російська сторона обстрілює українську територію та закидає через кордон військову техніку, найманців та окремі підрозділи армії Росії.

Тарас Кутовий
Тарас Кутовий

Торговельна війна, так само як і підживлення екстремістів, є елементом тиску на Україну, вважає перший заступник парламентського комітету з аграрної та земельної політики, ударівець Тарас Кутовий. Він запевнив Радіо Свобода, що Україна готує контрзаходи.

Ця ситуація допоможе вийти на інші ринки, зокрема на ринки ЄС
Тарас Кутовий

«Будь-яке звуження ринків збуту є болісним. Росія так само матиме від нього певні труднощі. Але тут маємо суто політичні мотиви. Україна має скористатися цією ситуацією для виходу на інші ринки, для пошуку надійних партнерів, оскільки Росія таким не є. Якщо діяти правильно, ця ситуація допоможе вийти на інші ринки, зокрема на ринки ЄС», – наголошує депутат.

За словами Тараса Кутового, щодо молока – Україна має почати з наповнення власного ринку, бо українці споживають його менше, ніж інші європейські країни. Депутат повідомив, що він разом із українськими та зарубіжними експертами ініціював стратегію підтримки галузі, яка передбачає інвестиції в сільськогосподарські кооперативи, підвищення якості молочної продукції, приведення її у відповідність до європейських норм та вихід із нею на нові ринки Європи, Азії та Африки.

Виробники – готові

Торговельну війну з українським аграрним сектором Росія ініціює не вперше, тому українські виробники вже переорієнтовуються. Про це заявив Радіо Свобода виробник молока, керівник підприємства «Бучачагрохлібпром» Петро Гадз.

Ми мали давно відмовитися від торгівлі з Росією. Не продавати їм свою продукцію, і не купувати їхню. Україна має заборонити російське продовольство, пиво, інші товари
Петро Гадз

«Ми мали давно відмовитися від торгівлі з Росією. Не продавати їм свою продукцію, і не купувати їхню. Українські переробними продовжують брати в нас молоко, і вже самі шукають нові ринки збуту. Україна має реагувати відповідно: заборонити російське продовольство, пиво, інші товари», – підсумовує аграрій.

Марія Колесник
Марія Колесник

В останні роки експорт української молочної продукції до Росії становив близько 40% від її загального експорту, щодо сирів – цей показник становив 90%, повідомила Радіо Свобода експерт консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник. Але вона підтверджує, що виробники до такого повороту готові.

«Коли дві країни фактично в стані війни – про торгівлю між ними не варто мріяти. Виробники виходять на нові ринки, кличуть представників ЄС для верифікації (приведення продукції до європейських стандартів). Але реальний великий експорт до ЄС для молочної галузі почнеться не раніше 2015 року. Виробники готової молочної продукції мають або активніше продавати її на внутрішньому ринку, або скорочувати виробництво. Тоді як сухе молоко, казеїн, жири, сир – набагато легше продавати на нові ринки», – каже Марія Колесник.

Вона вказує на те, що негативний вплив заборон на українську молочну галузь триватиме не більше ніж рік. За її словами, вже зараз тривають переговори про постачання молочної продукції до Південної Африки та Китаю. Що ж до українських сухого молока, казеїну та інших продуктів переробки – вони вже відповідають європейським нормам, тож їх закуповує Євросоюз, і попри конкуренцію на ринку, цей обсяг можна дещо збільшити, вважають експерти.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG