Доступність посилання

ТОП новини

Український ВПК досі виконує російські контракти?


Український танк з заводу Малишева у Харкові, 22 липня 2014 року
Український танк з заводу Малишева у Харкові, 22 липня 2014 року

Київ – Росія самотужки, без допомоги української «оборонки», не зможе озброїти і модернізувати власну армію. Адже військово-промисловий комплекс Росії міцно «зав’язаний» на українських партнерів, які виробляють комплектуючі, деталі і цілі комплекси для військової техніки і тактичної зброї росіян. «Гібридна війна», яку Росія веде проти України, лише частково припинила український експорт у ВПК агресивного сусіда. Експерти у Києві пояснюють це тим, що чимало контрактів між «оборонками» України і Росії виписані у міждержавних угодах, які українська сторона досі не скасувала.

Російська військова агресія проти України триває понад п’ять місяців, але лише в другій половині червня президент України Петро Порошенко заборонив військову співпрацю з Росію, про що журналістів поінформував генеральний прокурор Віталій Ярема.

На засідання РНБО президент категорично заборонив співпрацю у військовій сфері
Віталій Ярема

«На засідання РНБО президент категорично заборонив співпрацю у військовій сфері. Якщо раніше розпорядженням виконувача обов’язки президента була дозволена співпраця щодо продукції подвійного призначення – ті ж двигуни до гелікоптерів, які можуть використовуватись у військовій і цивільній сферах.., тепер же президент категорично заборонив будь-яку співпрацю у військо-технічній сфері з Російською Федерацією», – сказав Ярема.

Положення про співпрацю між військово-промисловими комплексами Росії й України виписані у міждержавних двосторонніх угодах між Києвом і Москвою, починаючи від 1992 року. Понад тисяча життів, які відняла неоголошена війна, ніяк не вплинули на спосіб мислення у Москві.

Ніби нічого не сталося, посилаючись на підписані контракти, президент Росії Володимир Путін висловив сподівання на подальшу співпрацю ВПК двох держав, адже, за його словами, таким чином Росія фінансово підтримує занедбаний Україною сектор.

«За умов гострої кризи державності, українська оборонна промисловість фактично позбавлена державної підтримки. Дві третини її підприємств-суміжників знаходяться на нашій території. Ми з вами прекрасно розуміємо, що можливий розрив коопераційних зв’язків може стати критичним для оборонного комплексу України, для людей, які працюють у цій галузі, та їхніх родин. Збереження спільно створеного наукового і конструкторського потенціалу, між тим, відповідає інтересам як Росії, так і України».

Виконання контрактів чи врятування життів?

Найбільш парадоксальним у цій ситуації, як наголошують експерти, є те, що формально президент Путін має рацію. Адже у разі порушення українськими суміжниками контрактів, Росія запровадить проти них штрафні санкції, зазначив керівник дослідницьких програм Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергій Згурець. Міждержавні угоди – включно з тією, яка визначає параметри військово-технічної співпраці – Київ досі не денонсував і не наклав санкції проти росіян, пояснив експерт.

Документ повинен стосуватись скасування міждержавної українсько-російської угоди про військово-технічну співпрацю
Сергій Згурець

«Підприємства, які входять до державної корпорації «Укроборонпром», це близько 130 підприємств, цю вказівку президента виконують. Проте ж є підприємства на кшталт «Мотор Січі» (Запоріжжя»), це приватні або акціонерні підприємства. Той же «Мотор Січ» постачає росіянам двигуни для гелікоптерів, торік план складав до 400 двигунів. Вони продовжують здійснювати ці постачання, – каже Згурець. – Реально, немає документа, який би припиняв таку співпрацю. Такий документ повинен стосуватись скасування міждержавної українсько-російської угоди про військово-технічну співпрацю. Також підписані двосторонні контракти».

За даними Центру досліджень армії і конверсії, крім запорізького підприємства «Мотор Січ», свій контракт із російськими партнерами виконує, серед інших, Київський бронетанковий завод. Працівники заводу говорити на цю тему відмовились, тож Радіо Свобода звернулось до депутата Київської міської ради, голови комітету по боротьбі з корупцією Ігоря Мосійчука, за позовом якого правоохоронці відкрили кримінальне провадження проти керівників заводу.

«Наскільки мені відомо, київський завод виконує всі контракти. Розірвання контрактів з Росією у них не відбулось. Директор заводу, наразі, перебуває під вартою, на заводі іде ревізія і я сподіваюсь, що у зв’язку з війною будуть переглянуті і контракти», – розповів Мосійчук.

Із алюмінію «українського походження» – Миколаївського глиноземного заводу – росіяни виготовляють літаки. Експерти не виключають, що миколаївську глину російська сторона використовує і для виробництва військових літаків. Дирекція заводу відмовилась відповісти на запитання Радіо Свобода, чи припинені поставки до Росії, теж пославшись на комерційну таємницю.

Порятунок «оборонки» – переорієнтація на ЗСУ і Захід – експерти

Водночас, за даними українських і польських експертів, деякі українські підприємства оборонного комплексу успішно переорієнтувались на західні ринки. Так, дніпропетровська корпорація КБ «Південне» успішно виконує міжнародні проекти за участю США і окремих держав Євросоюзу.

«Мотор Січ» розпочав працювати над сучасними авіаційними моторами разом із польським PDT Swydnyk. За такою співпрацею – майбутнє української «оборонки», вважає польський експерт з питань озброєнь Анджей Шептицький.

«Дуже важлива для України – співпраця конкретних підприємств військового, оборонного сектору. ВПК, ця частина української економіки дуже залежна від російського ринку, і цю залежність необхідно ліквідувати. Треба розвивати співпрацю з польськими й іншими європейськими підприємцями», – заявив експерт, спілкуючись з київськими тележурналістами в ефірі «5-го каналу».

Українська «оборонка» негайно має припинити постачання комплектуючих до російської зброї, з якої вбивають військовослужбовців, гвардійців, добровольців і мирне населення України, вважає радник президента України Юрій Луценко. Він упевнений, що вітчизняна «оборонка» виживе без російських контрактів і замовлень, переорієнтувавшись на виконання потреб української армії і працюючи з іншими державами, не ворожими до України.

«Україна має колосальний ресурс ВПК! Свого часу на посаді міністра внутрішніх справ я добився того, щоб у казенному (державному) підприємстві «Форт» у Вінниці почали серйозно виробляти стрілецьку зброю. Ідеться не лише про пістолети «Форт», а про те, що тоді ми спільно з Ізраїлем зробили спільне підприємство і випускаємо одні з найкращих автоматів світу – автомат «Тавор», який є першим у світі, який Сполучені Штати взяли на озброєння, при тому, що він вироблений в іншій країні. І досі потужність існує, але завод не повністю завантажений, бо не вистачає фінансів», – зазначив Луценко у телевізійному виступі.

На його думку, необхідно терміново забезпечити фінансову і управлінську підтримку ВПК України з боку влади, оскільки Україна здатна не лише забезпечити сучасною виосокотехнічною зброєю власні армію, гвардію, прикордонну службу і добровольчі батальйони.

Наприклад, Львівський і Запорізький авіаремонтні заводи, Конотопський завод «Авіакон» згорнули програми співпраці з СНД і почали ремонтувати авіатехніку. Львів’яни ремонтують два винищувачі МіГ-29, щоб продовжити термін їхньої служби. Під час прес-туру на завод, його робітники пояснили журналістам, наскільки важливо за нинішніх обставин забезпечити українські Збройні сили сучасною військовою технікою.

«Ми проводимо ремонт усього силового набору літака. Маємо бажання допомогти нашим бійцям, маємо патріотизм. І це впливає на нас значно більше, ніж міркування про фінансові можливості, які у держави не дуже потужні», – пояснили робітники журналістам.

Фахівці Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння також упевнені, що ВПК повинен обслуговувати Збройні сили і спецслужби України, а також розвивати співпрацю із західними колегами, орієнтуючись на стандарти НАТО. Росії ж, за нинішніх обставин, доведеться навчитися жити без українських військових комплектуючих, зазначають експерти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG