Доступність посилання

ТОП новини

У Конгресі США з’ясували мотиви російської агресії


Протистояти російській агресії в Україні та підтримати українську армію закликали адміністрацію США учасники слухань у Конгресі, зокрема колишній посол США в Україні Вільям Тейлор.

«Росія сьогодні – єдина найбільша загроза миру у Європі. Якщо Захід не протистоятиме цій загрозі, завтра ми будемо протистояти ще більшій загрозі, і ближче до нашого дому», – сказав Вільям Тейлор. Він називає метою Путіна – посіяти нестабільність в Україні, щоб отримати контроль над нею.

А Конгресмен Тед По, який щедро обсипав російського президента епітетами, впевнений, що після України у російського ведмедя апетит значно зросте.

«Путін є центром цієї ситуації. Він бачить себе сучасним Петром Великим. Навіть найближчі радники називають його царем. Я називаю Путіна сибірським Наполеоном», – зізнався конгресмен По.

Водночас Тед По вважає агресію Путіна в Україні ідеологічною: «Я думаю, це націоналізм. Росіяни отримують задоволення від агресії в Україну».

​Інший учасник слухань Леон Арон зауважує, що для Путіна не обов’язкове повернення до Радянського союзу.

«Він не хоче відновити СРСР. Це по дурному, дорого і ризиковано. Він хоче взяти під контроль ресурси. І всередині країни він вже це зробив: в політичному, економічному і культурному сенсі. Тепер він хоче у ширшому контексті, на території колишнього СРСР встановити контроль Росії. І це не означає тотальну окупацію, треба зробити ці країни залежними від позиції Москви», – розповів директор російських досліджень американського Інституту підприємництва Леон Арон.

Експерти порадили уряду Сполучених Штатів якомога швидше сформувати стратегію протидії діям Кремля.

«Заходу потрібна чітка стратегія, спрямована на те, щоб переконати Путіна вивести війська з України, припинити агресію в Україну та в сусідніх з нею країни. Потрібно підкріпити оборонну здатність українського війська і допомогти Україні стати процвітаючою демократичною державою», – виклав рецепт розв’язання конфлікту політолог Ієн Бжезинський.

За словами Бжезинського, для цього американському уряду необхідно посилити економічні санкції проти Росії, надати Україні гарантії безпеки НАТО, забезпечити справжню військову допомогу українській армії, вжити кроків, щоб протистояти російській пропаганді, а також допомогти Україні інтегруватися до Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG