Доступність посилання

ТОП новини

Країни G7 готові запровадити нові санкції проти Росії


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

В оприлюдненій офісом прес-секретаря Білого дому заяві лідери «Групи семи» висловлюють глибоке занепокоєння з приводу невпинних дій Росії, скерованих на підривання суверенітету України.

«Ми, лідери Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великобританії, США, та президент Європейської ради і президент Європейської комісії, висловлюємо наше глибоке занепокоєння з приводу постійних дій Росії на підрив суверенітету України, її територіальної цілісності та незалежності. Ми в черговий раз засуджуємо незаконну анексію Росією Криму, а також дії щодо дестабілізації Східної України. Ці дії є неприйнятними і порушують міжнародне право», – мовиться у заяві G7.

«Ми засуджуємо трагічне збиття малайзійського літака і загибель 298 мирних цивільних осіб. Ми вимагаємо якнайшвидшого, повного, безперешкодного і прозорого міжнародного розслідування. Ми закликаємо всі сторони встановити, підтримувати і повною мірою поважати угоду про припинення вогню в районі навколо місця катастрофи, як цього вимагає резолюція 2166 Ради безпеки ООН».

Лідери «Групи семи» зазначають, що ця жахлива подія мала стати переломним пунктом у цьому конфлікті, в результаті чого Росія повинна була зупинити свою підтримку незаконних збройних формувань в Україні, забезпечити свій кордон з Україною, і зупинити дедалі більший потік зброї, обладнання та бойовиків через кордон з метою досягнення швидких і відчутних результатів у деескалації кризи.

«На жаль, – мовиться у заяві, – Росія не змінила свого курсу. На цьому тижні ми оголосили про додаткові санкції проти Росії, в тому числі санкції щодо конкретних компаній, котрі працюють в ключових галузях російської економіки. Необхідно продемонструвати російському керівництву, що йому необхідно припинити свою підтримку сепаратистів на Сході України і відчутно брати участь у створенні відповідних умов для політичного процесу».

Лідери «Групи семи», як і раніше, переконані, що має бути політичне вирішення нинішнього конфлікту, що є причиною дедалі більшого числа жертв серед цивільного населення. Лідери G7 закликають до мирного врегулювання кризи в Україні і підкреслюють необхідність здійснення мирного плану президента Порошенка без подальшого зволікання.

«Ми закликаємо всі сторони встановити швидке, справжнє та тривале загальне припинення вогню на основі Берлінської декларації від 2 липня з метою збереження територіальної цілісності України. Ми закликаємо Росію використовувати свій вплив на сепаратистські групи і забезпечити ефективний прикордонний контроль, в тому числі за допомогою спостерігачів ОБСЄ», – мовиться в заяві.

«Росія, як і раніше, має можливість вибрати шлях деескалації, що привело б до скасування цих санкцій. Якщо вона цього не зробить, ми, як і раніше, готові і далі підвищити ціну за її дії щодо України», – мовиться у заяві лідерів «Групи семи».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG