Доступність посилання

ТОП новини

ЄС затвердив нові економічні санкції проти Росії


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Рада Європейського союзу затвердила сьогодні нові обмежувальні заходи у зв’язку з діями Росії на дестабілізацію становища на Сході України, повідомили у Брюсселі.

Громадянам і компаніям із країн Євросоюзу будуть заборонені операції з фінансовими інструментами з терміном погашення понад 90 днів провідних російських державних банків, банків розвитку, їхніх філій та банків, що діють від їхнього імені.

Також накладається ембарго на імпорт і експорт зброї й споріднених матеріалів із і до Росії. Крім того, під заборону потрапляє й експорт до Росії чи для російських Збройних сил товарів подвійного призначення і технологій для військового використання.

До всього запроваджуються й обмеження на експорт до Росії певного обладнання і технологій, що пов’язані з енергетикою – вони потребуватимуть попереднього схвалення відповідних органів країн-членів ЄС. Експортні ліцензії не будуть надані, якщо вони стосуватимуться розвідки й видобування нафти у глибоководних регіонах, в Арктиці чи стосовно сланцевої нафти.

Усі згадані заходи стосуватимуться тільки нових майбутніх контрактів, зазначено в повідомленні Ради ЄС.

Офіційний виклад санкцій буде оприлюднений пізніше сьогодні з тим, щоб вони набули чинності від завтра.

Таким чином виконується домовленість, якої досягли позавчора представники країн Євросоюзу щодо цих санкцій.

Учора ЄС уже запровадив низку інших санкцій проти Росії через її дії щодо Криму і Сходу України. Там ішлося про персональні санкції проти низки осіб, наближених до президента Росії Володимира Путіна, а також проти кількох ватажків сепаратистів, які діють у частині Донбасу. Також у список потрапили російська оборонна компанія, авіакомпанія, що здійснює польоти до Криму, і російський банк, який діє в окупованому Криму.

Окремі санкції ЄС, оголошені вчора, стосуються і незаконно анексованих Росією українських Криму і Севастополя. Євросоюз заборонив нові інфраструктурні інвестиції на цих територіях у галузях транспорту, телекомунікацій, енергетики і видобування природних ресурсів.

Також останніми днями про нові санкції проти Росії оголосили США і низка інших країн.

XS
SM
MD
LG