Доступність посилання

ТОП новини

Екс-міністра інформації Росії притиснули у США через нерухомість


Володимир Путін та Михайло Лесін, Москва, 2009 рік
Володимир Путін та Михайло Лесін, Москва, 2009 рік

Михайло Лесін, якого вважають мозковим центром російського прокремлівського телеканалу RT, підпав під вогонь критики з боку американського сенатора, який хоче, щоб влада США розслідувала, чи він використав «чорну готівку» для придбання нерухомості в Лос-Анджелесі.

Американський сенатор попросив федеральну владу США почати розслідування, чи впливова медіа-фігура, яка стоїть за спонсорованим Кремлем телеканалом, використала нелегальну готівку для придбання дорогої нерухомості у Каліфорнії.

Роджер Вікер
Роджер Вікер

Сенатор Роджер Вікер (республіканець зі штату Міссісіпі) надіслав запит у Міністерство юстиції США з проханням провести розслідування щодо Михайла Лесіна, колишнього міністра інформації Росії й радника президента Володимира Путіна, щодо того, чи не був порушений Акт запобігання корупційній практиці за кордоном або чи не були використані «брудні гроші» при придбанні ним нерухомості в Лос-Анджелесі вартістю в десятки мільйонів доларів.

«Я… так розумію, що після державної служби пан Лесін перевіз свою найближчу родину до Лос-Анджелеса, штат Каліфорнія, де він придбав кілька маєтків ціною у понад 28 мільйонів доларів», – написав Вікер у листі від 29 липня. «Той факт, що державний службовець може накопичити такі значні суми, необхідні для придбання і утримання цих активів, викликає серйозні запитання», – додав сенатор.

Речник Міністерства юстиції США Пітер Карр сказав Радіо Свобода, що лист сенатора отримали і зараз його розглядають.

Лесін, якому 56 років, відігравав помітну роль у посиленні державного контролю над незалежним на той час телевізійним каналом НТВ під час першого президентського терміну Володимири Путіна. А під час другого терміну він був радником Кремля з інформаційних питань. Нині він очолює найбільший у Росії державний медіа-холдинг «Газпром-Медіа».

Документи, які бюро сенатора Вікера передало Радіо Свобода, свідчать, що компанії, наближені до членів родини Лесіна, придбали три маєтки в Лос-Анджелесі або поруч із ним.

До них належать маєток у Беверлі-Гіллз, придбаний у серпні 2011 року за 13,8 мільйона доларів компанією Dastel Corporation, в якій працював його син Антон Лесін.

Адреса цього маєтку вказана і як адреса компанії.

Інший маєток розташований у Беверлі-Парк поруч з іншими дорогими маєтками з цілодобовою охороною, серед мешканців яких були актор Самюель Джексон та легенда професійного баскетболу Меджік Джонсон, як писала газета «Лос-Анджелес Таймз». Цей маєток був придбаний за 9 мільйонів доларів у 2012 році.

Третій маєток вартістю 5,6 мільйона доларів був придбаний у Беверлі-Гіллз компанією HFC Management, серед керівного складу якої дочка Лесіна, Катерина.

Сторінка в LinkedIn вказує на Катерину Лесіну як продюсера телеканалу RT, але автентичність сторінки важко довести.

Антон Лесін не відгукнувся на прохання Радіо Свобода дати коментар.

Жінка, яка підняла слухавку в маєтку Катерини Лесіної в Беверлі-Гіллз, сказала, що її немає вдома, а Лесіна сама пізніше не зателефонувала журналістам.

Лесін та члени його родини також мають стосунок до четвертого дорогого маєтку на підставі судового позову проти них з боку Мартіни Ландіс, яка прагне відшкодування 1 мільйона доларів через, як вона вважає, дискримінацію, порушення трудового законодавства та незаконне припинення дії контракту.

У своєму позові Ландіс називає маєток «домівкою Лесіних».

Ця нерухомість була придбана компанією Java Drive Inc., яка заплатила 4,3 мільйона доларів у 2009 році. Цей четвертий маєток не згадується у листі сенатора Вікера.

«Не соромиться слова «пропаганда»

Заклик розслідувати справу з маєтками Лесіна у США з’явився на тлі протистояння Вашингтона та Москви через кризу в Україні, яка призвела до найбільшого погіршення відносин від часу завершення Холодної війни.

Вашингтон вже завдав удару по впливових представниках російського керівництва та заможних підприємцях з оточення президента Путіна у вигляді санкцій через анексію Криму Росією та підтримку Москвою проросійських сепаратистів на сході України.

Члени Палати представників Конгресу США Джим МакГоверн та Іліна Рос-Лентієн закликали президента Барака Обаму додати прізвище Лесіна до «чорного списку» через його причетність до підпорядкування державі незалежного на той час телеканалу НТВ понад 10 років тому.

Лесін, який є одним із засновників найбільшої російської рекламної компанії Video International, налаштований критично до США, незважаючи на те, що члени його родини живуть за океаном.

Він назвав США «неприємним поліціантом» у 2001 році після критики Державним департаментом США на адресу російського уряду через тиск на незалежні ЗМІ Росії. Він якось сказав журналістам, що його міністерство розглядало можливість надання грантів громадським організаціям у США, які захищають свободу слова в Америці.

На телеканал RT, до заснування якого мав стосунок Лесін і який досі іноді називають його старою назвою Russia Today, звернув нещодавно увагу держсекретар США Джон Керрі, назвавши його «пропагандистським мегафоном».

А сам Лесін у 2001 році заявив, що «не соромиться слова «пропаганда».

(Над матеріалом працювали Люк Джонсон і Карл Шрек).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG