Доступність посилання

ТОП новини

Понесуть відповідальність усі, хто завдає шкоди принциповій зовнішній політиці країни – Вучевич


Частина прихильників ФК Нові-Сад, Сербія
Частина прихильників ФК Нові-Сад, Сербія

Белград – Футбольний клуб з міста Новий Сад, що в Сербії, запросив так звану «збірну Новоросії» з Луганська. Міністерство спорту повідомило, що не надасть дозволу для матчу.

Команда «Новий Сад» наприкінці весняного сезону опинилася аж у четвертій лізі. Фактично, на дні сербського футболу. Внаслідок неуспіхів колишні керівники подали у відставку. Клуб очолили, як пише місцева преса, активісти партії «Третя Сербія», котра виступає проти євроінтеграції країни. В передвиборчій кампанії згадану партію фінансували компанії пов’язані з російським капіталом. Незважаючи на те, вона отримала менше одного відсотка голосів й не увійшла до парламенту. Одним з перших заходів нових керівників клубу «Новий Сад» стало запрошення до Сербії так званої «збірної Новоросії».

Матч мав би відбутися наприкінці серпня, заявив керівник «Нового Саду» Томислав Ловрекович. Його заява викликала низку реакцій.

Мер Нового Сада Мілош Вучевич повідомив, що міська влада не була поінформована про намір футбольного клубу та що вона жодним чином не причетна до організації матчу. Він попередив, що понесуть відповідальність усі, хто завдає шкоди принциповій зовнішній політиці країни.

Міністерство спорту оприлюднило заяву, в якій мовиться, що міжнародні матчі можна грати лише з легально зареєстрованими командами з країн, котрі є членами Європейської федерації футболу. Представник Футбольної спілки Сербії заявив, що для матчу із будь-котрою закордонною командою необхідний дозвіл та дотримання відповідної міжнародної процедури.

Офіційний Белград визнає територіальну цілісність України

Керівник «Нового Саду», вже згаданий Ловрекович, після таких реагувань заявив, що йдеться про так званий гуманітарний матч із друзями, без будь-яких політичних намірів. «Ми не збірна Сербії, ми не державна інстанція. Ми – об’єднання спортсменів. До нас дзвонили наші друзі з Луганська. Якої вони національності, на котрому боці воюють та чи взагалі воюють – це нас не цікавить», – сказав Ловрекович.

Ліга соціал-демократів Воєводини, партія, котра має чимало прихильників у Новому Саді, попереджає, що матч із так званою «збірною Новоросії» неприйнятний для країни, котра є кандидатом для вступу до Євросоюзу.

Член керівництва партії Александар Йованович, колишній голова Новосадської міської ради, каже: «На мою думку, йдеться про зловживання спортом для досягнення зовсім ясних політичних цілей. Вони не взяли до уваги, які наслідки це може викликати».

Сербські урядовці, включаючи й прем’єра Александра Вучича, останнім часом кілька разів заявляли, що Сербія визнає територіальну цілісність України та що й Крим і східні області вважає невід’ємною частиною української держави.

Місцеві журналісти кажуть, що керівникам новосадського футбольного клубу більш потрібний піар, аніж сам матч. А якщо будь-які гості з Луганська приїдуть, то їх напевно пригостять у місцевому кафе «Путін», яке в липні в центрі міста відкрив один бізнесмен, великий вболівальник російського президента.

  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG