Доступність посилання

ТОП новини

Участь Росії у війні в Україні підтверджують російські вояки


Бойовики угруповання «ДНР» у місті Шахтарськ, 30 липня 2014 року
Бойовики угруповання «ДНР» у місті Шахтарськ, 30 липня 2014 року

Москва називає війну на сході України внутрішнім конфліктом. Але фотографії, розміщені російськими вояками поблизу кордону з Україною і на її території, суперечать цим твердженням.

Росія постійно заперечує участь у конфлікті на сході України. І хоча лідери сепаратистів, на кшталт полковника Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) або підполковника Ігоря Безлера, є російськими громадянами і, ймовірно, мають досвід роботи в російських спецслужбах, але Москва каже, що вони приїхали в Україну з власної ініціативи.

Деяке потужне озброєння, включно з ракетним комплексом «Бук», з якого, як вважається, був збитий малайзійський авіалайнер, походять з Росії, Кремль стверджує – нехай і не переконливо, – що сепаратисти відбили озброєння в українських сил.

Але деякі російські вояки, можливо, не зрозуміли посил Кремля.

Олександр Соткін, 24-річний російський військовослужбовець, розмістив матеріал в соціальних мережах, як виглядає, перебуваючи на українській території.

«Нічні посиденьки… Працюємо в поті чола», – мовиться в пості за 30 червня. Пост було розміщено, як виглядає, з території України поблизу Красної Талівки, що приблизно за три кілометри від кордону з Росією.

Інтернетні ентузіасти також змогли зафіксувати пости, розміщені іншими російськими вояками до того, як їх встигли видалити.

Михайло Чугунов, ймовірно, розмістив у мережі «ВКонтакте» фото військових вантажівок, які перевозили установки «Град» до кордону з Україною. Потім цей пост у найпопулярнішій російській соцмережі було прибрано.

А наприкінці липня військовослужбовець Вадим Григор’єв розмістив фотографії установок та артилерії поблизу кордону з Україною.

«Всю ніч довбали по Україні», – як виглядало, написав він.

Після цього Григор’єв закрив свою сторінку і з’явився на російському державному телеканалі «Росія-24», заявивши, що його сторінку заламали хакери.

Але його самозахист має недоліки.

Спочатку він сказав журналістові, що не чув про всю цю історію, допоки на нього не вийшли телевізійники. Але потім в інтерв’ю Григор’єв заявив, що зателефонував членам своєї родини і попросив їх прибрати його сторінку в соцмережі. Також він сказав, що його телефон не має змоги виставляти фотографії, які були зроблені, за його словами, понад місяць тому. Але це доводить, що фотографії таки справді існують.


Деякі депутати російської Держдуми, як виглядає, принаймні непрямо визнають справжність розміщених в соцмережах світлин.

За повідомленнями, один із членів фракції Компартії Росії готує проект закону, який заборонить військовослужбовцям розміщати відео та фото в соціальних мережах, які демонструють озброєння або вказують на дислокацію російських військ.

(Над матеріалом працював Glenn Kates)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG