Доступність посилання

ТОП новини

Україна готується до «мистецького бойкоту» Росії


Російський співак Валерій Леонтьєв
Російський співак Валерій Леонтьєв

Київ – Україна заборонить в’їзд п’ятистам російським митцям, які підтримали анексію Криму та російське збройне втручання на Донбасі. Зробити такий крок обіцяють, зокрема, в українському МВС. Тим часом бойкот російських виконавців, які дозволяють собі антиукраїнські вислови, ініціюють і українські митці, й прості громадяни. Однак є й ті, хто не вважають заборону на в’їзд ефективним кроком.

Антон Геращенко
Антон Геращенко

Україна заборонить в’їзд російським митцям, які займають антиукраїнську позицію, написав у соцмережах радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, реагуючи на протести і бійку на концерті Ані Лорак в Одесі.

Готуємо список близько 500 російських діячів, які схвалили анексію Криму і розділ України. Нехай їдуть виступати у Крим перед чайками на порожніх пляжах
Антон Геращенко

«Я не схвалюю дії Ані Лорак та інших діячів естради, культури і мистецтва щодо Росії. Ми зараз зі свого боку готуємо список щодо заборони в’їзду в Україну близько 500 російських діячів, які схвалили анексію Криму і розділ України. І я вважаю правильним не давати їм заробляти грошей на концертах та виступах в Україні – нехай їдуть виступати у Крим перед чайками на порожніх пляжах», – написав посадовець.

Що ж до Ані Лорак, Антон Геращенко не вважає її провину перед українським народом настільки великою, щоб зривати її концерти: «Вона, наскільки мені відомо, не робила заяв про підтримку анексії Криму або розділення України, а тільки поїхала на нагородження якоюсь там музичною премією у травні цього року. Страчувати її за це не можна».

Сама ж Ані Лорак не коментує можливість бойкоту російських виконавців, ні особисто, ні на своєму сайті, її прес-служба після інциденту в Одесі не відповідає на дзвінки.

Міліція побила активістів, які пікетували концерт Ані Лорак
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Раніше, 29 липня, віце-прем’єр-міністр Олександр Сич заявив про намір ініціювати введення персональних санкцій проти діячів російської культури, які займають антиукраїнську позицію.

Письменник: українці мають діяти за законами воєнного часу і здорового глузду

Антін Мухарський
Антін Мухарський

Доки українська влада вирішує, кому саме з російських акторів заборонили діяльність в Україні, і як саме це зробити, українці ініціюють цей процес самі. Так, співак та продюсер Антін Мухарський ще в червні пропонував заборонити російський медійний продукт на законодавчому рівні. З його участю почалася підготовка законопроекту, за яким РНБО мала б моніторити весь російський контент, що йде в Україну, ліцензувати його та оцінювати на предмет антиукраїнських проявів. Тим часом громада Дніпропетровська виступила з ініціативою позбавити російського співака Йосипа Кобзона звання почесного громадянина цього міста.

Юрій Макаров
Юрій Макаров

В ситуації з російськими митцями українці мали б діяти за законами воєнного часу та здорового глузду – так прокоментував Радіо Свобода ініціативу заборонити в’їзд російським діячам культури український письменник та публіцист Юрій Макаров.

Мене дивує брак гідності й здорового глузду в тих, хто організує гастролі в Україні російських митців з відверто антиукраїнською позицією
Юрій Макаров

«Ідеться не про мстивість, а про безпеку. Пригадайте події в Одесі на концерті Ані Лорак. Такий бойкот має бути принаймні для того, щоб уникнути сутичок в українських містах під час війни на Сході. Мене дивує брак гідності й здорового глузду в тих, хто організує гастролі в Україні російських митців з відверто антиукраїнською позицією. Водночас, якби до Києва зараз приїхали Юрій Шевчук та Андрій Макаревич (які виступають на підтримку України та проти російської агресії щодо неї – ред.), то я б перший пішов на їхні концерти, щоб підтримати їхню позицію», – каже письменник.

Між тим на російських новинних сайтах вже з’явилися відгуки на підготовку санкцій проти російських митців. Співаки, театрали, письменники, яких цитують російські медіа – або обурені можливістю заборони в’їзду, або кажуть, що до України не поїдуть, тому їм це байдуже.

Ідею бойкоту російської музики, кіно та літератури підтримала низка українських співаків. Серед них і Леся Горова, яка пояснила свою позицію Радіо Свобода.

Треба заборонити працювати в Україні передовсім тим митцям, хто підтримав указ Путіна про анексію Криму
Леся Горова

«Треба заборонити працювати в Україні передовсім тим митцям, хто підтримав указ Володимира Путіна (про анексію Криму – ред.) А серед них не лише росіяни. Є й українці, як-от львів’янин Юрій Башмет. Взагалі зараз гарний час для того, щоб заборонити російську попсу. Щоб українці нарешті почали чути своє, рідне, – наголошує співачка . – А то ми вимагаємо санкцій від ЄС, а самі в цьому напрямку мало що робимо».

Святослав Вакарчук
Святослав Вакарчук

Втім, є й інша точка зору. Співак, лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук вважає, що заборона на в’їзд в Україну російським діячам культури сприяє зростанню їхньої популярності. Про це він написав на своїй сторінці в соціальному мікроблозі Twitter.

«Якщо хочете зробити артиста популярнішими – закрийте йому в’їзд в країну», – сказано в повідомленні співака. За його словами, не заборона в’їзду, а забуття є найгіршим покаранням для артиста.

Прикметно, що в лютому цього року під час Євромайдану самому Вакарчукові хотіли заборонити співати в Росії. З такою ініціативою виступив депутат законодавчих зборів Санкт-Петербурга від партії «Єдина Росія» Віталій Мілонов.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG