Доступність посилання

ТОП новини

Масова підтримка армії громадянами – український феномен?


(фото ГО «Народний контроль»)
(фото ГО «Народний контроль»)

Львів – Щотижня активісти з Львівщини везуть продукти і необхідні речі для бійців у зону АТО. Також рідні можуть передавати своїм синам, чоловікам, онукам іменні посилки. Втім, не лише у містах, але й по селах люди самоорганізувалися, створили місця збору допомоги для армії.

На гуртовому ринку можна побачити навіть дітей, які чергують біля стендів допомоги українській армії, куди люди приносять продукти і речі. Маленькі волонтери ще й пишуть і розмальовують листи бійцям.

У Львові є кілька спільнот, які займаються збором допомоги для бійців у зону АТО. Переважно ними опікуються громадські активісти і місцеві політики. Волонтери все сортують і пакують та організовано везуть її на схід.

Селяни активізувались з підтримкою армії

Днями восьмеро волонтерів доставили для 80-ї аеромобільної, 24-ї механізованої бригад і батальйону «Львів» близько 50 тонн вантажу, розповів Радіо Свобода заступник керівника Самооборони Львівщини Сергій Дзядик. Це була військова амуніція – бронежилети, каски, тепловізори; привезли військовим білизну, побутову хімію, інструменти для ремонту техніки, продукти. Словом, те, що принесли прості люди і підприємці. Волонтери кажуть, що бійцям потрібна військова форма, берци, каски, інструменти для військової техніки, тепловізори.

Якщо раніше збирали допомогу у містах, то зараз активізувались села. Кожну передачу з рідного села не порівняєш з тією, що від волонтерів
Сергій Дзядик

«Люди не можуть сидіти осторонь, хочуть якось бути причетними до того, що відбувається в країні. З кожного галицького села є хлопці у зоні АТО. З їхнього села воюють двоє хлопців. Люди зібрали 6 тонн продуктів і просили передати односельцям та іншим бійцям. Якщо раніше збирали допомогу у містах, то зараз активізувались села. Це свідчення, що у нас формується громадянське суспільство. Кожну передачу з рідного села не порівняєш з тією, що від волонтерів. Вони знають імена своїх односельців і вже проситимуть маму і тата подякувати людям. Така синергія», – каже Сергій Дзядик, який повернувся з поїздки.

Посилка від рідних – найдорожча

Вперше волонтери передали бійцям 150 посилок, які рідні адресно їм спакували. Це найбільше зворушило військовослужбовців, які не приховували своїх емоцій, коли читали листи чи розпаковували посилку від рідних.

Взяв домашнє печиво, прочитав лист і таке враження, що побував вдома. Забуваєш про небезпеку і отримав настрій, бо ще більше хочеш обороняти свою країну
Дмитро Чаплінський

«Взяв домашнє печиво, прочитав лист і таке враження, що побував вдома. Забуваєш про небезпеку і отримав настрій, бо ще більше хочеш обороняти свою країну», – поділився емоціями з волонтерами Дмитро Чаплінський, який нині перебуває у зоні АТО.

Чимало активістів везуть допомогу бійцям на схід невеликими бусами, але самооборонівці застерігають громадян від таких ініціатив, бо така поїздка може бути небезпечною без військового супроводу чи консультації з бійцями. Під час останньої поїздки активісти Центру забезпечення військових самостійно супроводжували вантаж. Дорогою вони чули постріли, бачили палаючі КАМАЗи.

Активна підтримка громадянами армії є українським феноменом, такої думки чимало львів’ян. Люди допомагають тим, чим можуть: митці організовують благодійні виставки, пенсіонери діляться своїми мізерними пенсіями, чимало підприємців займаються меценатством анонімно. Люди лише хочуть, щоб їхня допомога потрапила тим, хто захищає державу і щоби якомога швидше настав мир і спокій.

«Я ніколи не думав, що такі тяжкі часи настануть для України, коли вона вже стала незалежною. Мені 80 років», – зауважив пенсіонер пан Василь зі Львова.

Громадські активісти Центру забезпечення військових готують до відправлення четвертий вантаж.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG