Доступність посилання

ТОП новини

НАТО ближчає до України: до Києва прибуває генсекретар Расмуссен


Андерс Фоґ Расмуссен, генеральний секретар НАТО
Андерс Фоґ Расмуссен, генеральний секретар НАТО

До Києва прибуває генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен. В українській столиці очільник альянсу перебуватиме, як очікується, всього кілька годин. Але, на думку деяких експертів, навіть такий короткий візит є важливою демонстрацією підтримки НАТО України у протистоянні з Росією.

«Дії Росії не можна ігнорувати. На кону – весь післявоєнний порядок», – про це генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен написав цього тижня у своїй статті у Financial Times. Голова Північноатлантичного альянсу – один із жорстких критиків режиму російського президента Володимира Путіна. Коли останній заявив, нібито анексія Криму була зумовлена перспективою наближення НАТО до російського кордону, Расмуссен відповів: світові загрожує Росія, а не НАТО.

Нині, окрім актуальних безпекових питань, Північноатлантичний альянс зайнятий і підготовкою до вересневого саміту. Окрім зміни керівництва, від НАТО на саміті очікують і ухвалення нового плану дій. У своїй свіжій статті у Financial Times Андерс Фоґ Расмуссен зазначив: події в Україні стали для альянсу тривожним дзвінком, тож новий план дій вимагатиме врахування всіх актуальних викликів.

Альянс має досвід у відновленні постраждалих територій

У МЗС України звістку про візит генерального секретаря НАТО назвали ознакою того, що «міжнародна спільнота виступає єдиним фронтом на підтримку незалежності, територіальної цілісності й суверенітету України». За даними відомства, у Києві Расмуссен зустрінеться з президентом, премʼєр-міністром і головою Верховної Ради. У Центрі інформації й документації НАТО в Україні Радіо Свобода розповіли, що візит очільника альянсу триватиме кілька годин.

Директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський припускає, що приїзд Расмуссена є радше символічним жестом. Однак, на думку фахівця, Україна могла б скористатися нагодою і звернутися до альянсу за допомогою. Про військову присутність підрозділів НАТО на Донбасі йтися не може – це суперечить статуту організації, оскільки Україна не є її членом. Але альянс має неабиякий досвід в організації груп відновлення постраждалих територій, розповідає Сунгуровський.

На фінальних етапах афганської кампанії НАТО використовувало таку формулу, як група відновлення провінцій
Микола Сунгуровський

«На фінальних етапах афганської кампанії НАТО використовувало таку формулу, як група відновлення провінцій. Серед їхніх функцій – надання допомоги або посередництво в організації перехідних адміністрацій, підготовка і гарантування безпеки виборам, навчання поліції й організація сил безпеки, програми роззброєння, демобілізації і реінтеграції колишніх комбатантів, надання економічної і гуманітарної допомоги, передусім біженцям», – пояснює експерт.

«Приблизно такі завдання стоятимуть перед Україною на звільнених територіях Донбасу», – зазначив Микола Сунгуровський.

НАТО може вплинути на країни-члени

Голова Громадської ліги Україна-НАТО Сергій Джердж вважає, що Київ мав би розвивати співпрацю з альянсом і у сфері кіберзахисту – площині, неабияк важливій в умовах нинішнього протистояння з Росією. Принциповим для України експерт називає і вересневий саміт НАТО: у новому плані дій, на його думку, мали б прописати реальні кроки на підтримку України. Однак посприяти Києву, за словами Сергія Джерджа, НАТО може і на нинішньому етапі.

У НАТО можуть закликати країни-члени до надання практичної підтримки Україні, і тут країни-члени, які володіють майном, мають армії, власні військові бюджети, можуть надати нам практичну допомогу
Сергій Джердж

«В чому цінна позиція НАТО як організації? У НАТО можуть закликати країни-члени до надання практичної підтримки Україні, і тут країни-члени, які володіють майном, мають армії, власні військові бюджети, можуть надати нам практичну допомогу», – наголошує Сергій Джердж.

Раніше премʼєр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що питання вступу України до НАТО наразі не стоїть. Водночас у липні цього року, за даними соцопитування, підтримка українцями ідеї вступу в альянс досягла свого максимуму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG