Доступність посилання

ТОП новини

Захист кримських татар прискорить повернення Криму – експерти


Мітинг кримських татар, присвячений 70-річчю депортації, Сімферополь, 18 травня 2014 року
Мітинг кримських татар, присвячений 70-річчю депортації, Сімферополь, 18 травня 2014 року

Навіть коли в країні точиться війна, Україна не повинна забувати про Крим, переконані експерти. На їхню думку, саме захист кримськотатарського населення, а також визнання їх як корінного народу України може допомогти боротися з анексією саме у правовому полі.

У новій Конституції України Кримський півострів повинен визначатися як національна територіальна автономія кримськотатарського народу. У цьому переконаний голова правління Кримського експертного центру Андрій Клименко. На його думку, це може стати наріжним каменем у боротьбі України за повернення півострова.

Окрім того, вважає експерт, президент України Петро Порошенка має видати розпорядження про те, що Рада міністрів Криму продовжує діяти на території України. Таким чином, роз’яснює експерт, можна буде захищати інтереси кримськотатарського народу на правовому рівні. Клименко вважає за доцільне, щоб цей орган діяв у Херсонській області, по сусідству з анексованим Кримом.

«Ця Рада міністрів повинна стати тією інституцією, навколо якої консолідується вся робота, пов’язана як з тими кримчанами, що залишилися в окупації, так і з тими, хто виїхав», – додав він.

Питання Криму має залишатись пріоритетним для України – Чубаров

Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв

Один із лідерів кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв також вважає, що захист прав кримськотатарського народу допоможе Україні у боротьбі за анексований Крим. Зокрема, на його думку, слід якомога швидше визнати кримських татар корінним народом. У 2007 році, коли Генеральна асамблея ООН схвалила декларацію про права корінних народів, Україна її не підтримала. Джемілєв зауважує: якби цей документ був завчасно ратифікований – це захистило би його народ під час анексії.

«Без згоди корінного народу на його території не можуть проходити війни чи розміщуватись воєнні бази», – переповідає зміст однієї зі статей Декларації Мустафа Джемілєв.

Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

На думку голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, питання Криму має залишатись пріоритетним для України. За його словами, повернення півострова повинно відбуватись паралельно із відстоюванням суверенності на Донбасі.

«Незважаючи на те, що комусь, можливо, здається, о є порядок: давайте завершимо АТО, домовимось про деескалацію, а потім візьмемося за Крим, однак сьогодні такий порядок неможливий. І перше, і друге, і третє мають бути на одному рядку», – наголосив Чубаров.

На думку експертів, захист прав кримськотатарського народу у правовому полі стане вагомим аргументом у боротьбі з російським впливом на півострів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG