Доступність посилання

ТОП новини

Росія готувалася ввести «миротворців», провокацію зірвано – Чалий


Валерій Чалий, архівне фото
Валерій Чалий, архівне фото

Росія готувала «дуже серйозну провокацію» зі введенням до України своїх «миротворців», але цю провокацію зірвано, заявив заступник голови адміністрації президента Валерій Чалий.

Ця провокація мала вже в ніч на суботу «привести до непередбачуваних подій та ескалації», але її попереджено «завдяки оперативній дипломатичній роботі президента України», сказав він в ефірі «Першого національного» телеканалу.

Ішлося про те, що в бік українського кордону «рухався величезний конвой, який супроводжувався військовими та технікою» Росії, і, «начебто за погодженням із Міжнародним комітетом Червоного Хреста, в Україну мала увійти гуманітарна колона з «миротворцями», очевидно, для того, щоб спровокувати повномасштабний конфлікт», наводить слова Чалого прес-служба президента України в ніч на суботу.

За словами заступника голови адміністрації, Петро Порошенко «зібрав оперативний штаб та терміново провів переговори зі світовими лідерами». Чалий додав, що всі міжнародні партнери запевнили українську сторону в тому, що не допустять провокаційних кроків щодо України.

Зокрема, президент провів телефонні розмови з державним секретарем США Джоном Керрі та керівником Міжнародного комітету Червоного Хреста Петером Маурером.

Валерій Чалий, зокрема, заявив, що Міжнародний комітет Червоного Хреста спростував інформацію Росії про нібито погодження з ним процедури проходження гуманітарної колони.

Крім того, за дорученням президента міністр закордонних справ України Павло Клімкін провів розмову з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, від якого, за словами Валерія Чалого, отримав запевнення, що «це буде зупинено».

«Згідно з міжнародним правом, направлення гуманітарних вантажів передбачає звернення України як держави-приймальника, відповідне митне оформлення їх та доставку узгодженими каналами. Україна готова до координації надходження гуманітарної допомоги, і вона вже спрямовується на Донбас. Про будь-яке супроводження миротворчими чи військовими контингентами гуманітарних вантажів не йдеться», – наголосив Чалий.

У п’ятницю ввечері Міністерство закордонних справ України виступило з заявою, в якій закликало Росію утриматися від будь-яких спроб надсилати гуманітарні вантажі до України без дотримання згаданих умов.

Крім того, нагадали в МЗС, «будь-яке постачання гуманітарної допомоги в райони, що перебувають під тимчасовим контролем терористів, можливе у разі досягнення відповідних домовленостей у рамках консультацій Тристоронньої контактної групи з акторами на місцях». Цю позицію повністю поділяє міжнародна спільнота, і це підтвердило також засідання Ради безпеки ООН щодо становища в Україні, що відбулося у п’ятницю, заявили в Києві.

Як наголосили в МЗС, «на тлі неодноразових порушень російською стороною режиму державного кордону з Україною та поставок зброї, техніки та найманців в української сторони існують обґрунтовані підстави вважати, що згаданий конвой може бути використаний для подальшої ескалації напруги і призведе до ще більшого ускладнення становища жителів Донбасу».

XS
SM
MD
LG