Доступність посилання

ТОП новини

Сили АТО готуються звільняти Донецьк та Луганськ із мінімальним ризиком для населення


Український військовослужбовець охороняє блокпост поблизу Донецька, 11 серпня 2014 року
Український військовослужбовець охороняє блокпост поблизу Донецька, 11 серпня 2014 року

Євген Солонина, Артур Ковач

Київ – Почати звільнення Донецька та Луганська готові сили АТО, які взяли ці міста в кільце, заявляють в РНБО. Мирних мешканців закликають по можливості покинути ці міста, щоб не постраждати. Тим часом Росія продовжує стягувати війська до українського кордону. Однак українська влада запевняє, що до можливого прямого російського вторгнення готова. А правозахисники говорять про загрозу життю мирних мешканців через артилерійські обстріли обох сторін.

Оточення Донецька практично завершене і готується фінальна стадія зі звільнення міста, тож мирним мешканцям необхідно по можливості залишити територію Донецька, повідомляють в РНБО. Тим часом, за словами речника інформцентру РНБО Андрія Лисенка, екстремісти продовжують нищити інфраструктуру Донбасу. В Горлівці диверсанти знищили електричну насосну підстанцію. Відтак затоплення загрожує шахтам та частині міста Донецьк. Крім того, бойовики замінували мости, а російська артилерія з протилежного боку кордону фактично знищила село Степанівку, повідомив Лисенко. Він також зазначив, що зберігається ризик повномасштабного російського військового вторгнення, однак українська армія до цього готова.

«Станом на 11:00 11 серпня у прикордонних районах зосереджено близько 45 тисяч бійців збройних сил та внутрішніх військ Російської Федерації. Між тим, в Україні вже готові підрозділи, які перекриють кордон в разі виникнення агресії з боку Росії, і стримають їх наступ доти, доки не долучаться основні сили української армії».

За словами Лисенка, перші позитивні результати принесла зміна стратегії українських військ. «Точкове знищення бандформувань виявилося більш ефективним, ніж фронтальний наступ», – зазначив він.

Іван Свида, військовий експерт та колишній начальник Генштабу вважає зміну тактики АТО правильним кроком.

Щодо стратегії розчленування на маленькі анклави території, контрольованої бойовиками – ця стратегія вже показує свою ефективність
Іван Свида

«Наші військові на кордоні були ізольовані, з обох боків їх обстрілювали, і виведення їх з-під вогню було правильним рішенням. Воно дало змогу зберегти життя людей, – наголошує екс-начальник Генштабу. – Однак кордон не повинен залишатися без контролю. Треба туди відправляти не батальйони а поділити прикордонні території між бригадами. Щодо стратегії розчленування на маленькі анклави території, контрольованої бойовиками – ця стратегія вже показує свою ефективність».

Хто обстрілює житлові квартали: бойовики чи АТО?

У своєму останньому звіті щодо ситуації на сході України ОБСЄ повідомляє про артилерійські обстріли центру Донецька, який контролюють проросійські бойовики. У звіті йдеться про те, що вранці 7 серпня снаряди влучили в житловий будинок та лікарню за 500 метрів від будівлі СБУ в Донецьку, яку контролюють озброєні сепаратисти, багато людей поранено. І РНБО, і мешканці захоплених екстремістами міст неодноразово повідомляли, що сепаратисти навмисне здійснюють обстріли житлових районів, щоб видати їх за дії артилерії АТО.

Обстріли в Донецьку посилюються
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Раніше міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch наводила низку фактів застосування систем «Град» проти житлових кварталів із територій, які контролюють українські війська. Ідеться про обстріли залізничного вокзалу Донецька та окремих районів міста, які, на думку опитаних правозахисниками свідків здійснювали сили АТО. Human Rights Watch закликає усі сторони конфлікту на сході України припинити використання «Градів» та іншої артилерії неприцільної дії в населених районах.

У застосування артилерії проти мирних мешканців звинувачують українські війська й керівники угруповань «ДНР» та «ЛНР», які українською прокуратурою визнані терористичними.

Марі Харф
Марі Харф

Раніше представник Держдепартаменту США Марі Харф заявила, що сили антитерористичної операції мають право використовувати артилерію проти проросійських бойовиків на сході України.

«Це звичайна артилерія з колишньої радянської армії. Ми, звичайно, не можемо сказати українцям не використовувати звичайну зброю», – сказала Харф. І додала, що українські військові з початку АТО «демонстрували виключну стриманість».

Зі свого боку, військовий експерт, колишній начальник Генштабу Іван Свида вважає повідомлення про застосування української артилерії проти мирних мешканців нісенітницею.

«Це вигадки та неправда. Я не знаходжуся нині в окопах, але знаю, яке завдання стоїть перед військовими: по школах та житлових будинках – не стріляти. Адже в тих школах навчаються наші діти, в тих будинках мешкають українці. До того ж, ми хочемо добре виглядати в очах світової спільноти. Ми – не Росія, яка бомбила у Грозному все підряд».

Євген Захаров
Євген Захаров

Порушують права людини та загрожують життям мирних мешканців на Донбасі передовсім проросійські екстремісти, однак є факти протиправних дій і з боку українських силовиків у зоні АТО, заявив у коментарів Радіо Свобода керівник Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

З боку терористів – брутальні порушення прав людини. Це викрадення людей, катування, вбивства, обстріли житлових кварталів
Євген Захаров

«З боку сепаратистів, або ж терористів – брутальні порушення прав людини. Це викрадення людей, катування, вбивства, обстріли житлових кварталів або ж розташування вогневих точок у житловій забудові щоб використати мирне населення в якості живого щита. Що робити українським військам? Ретельніше проводити операції зі звільнення міст. Як саме – радити не буду, бо я не є військовим експертом, – наголошує Євген Захаров. – На жаль, деякі наші частини вдаються до подібних дій. Зафіксовані випадки катувань, немотивованого застосування сили до полонених. Я розумію, що це війна, але українські війська не повинні наслідувати поведінку терористів».

У цьому контексті правозахисник схвально оцінює позицію керівництва МВС та Міноборони про те, що артилерія та авіація не повинна застосовуватися в житлових кварталах.

Днями президент України Петро Порошенко, коментуючи підготовку до звільнення міста Горлівка, зауважив, що українські солдати під час звільнення населених пунктів «роблять усе для того, щоб уникнути жертв серед населення та запобігти руйнуванню інфраструктури».

Порошенко запевнив, що артилерію та авіацію в житловій забудові не застосовуватимуть, натомість сили АТО «діятимуть диверсійними, розвідувальними методами, щоб витиснути бойовиків із міста», – наголосив президент. Раніше керівництво держави та силових міністерств пояснювало повільне просування українських військ на Донбасі саме необхідністю мінімізувати загрозу для мирного населення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG