Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики у Донецьку взяли у полон батьків місцевої журналістки


Озброєні бойовики взяли у полон батьків Вікторії Іщенко журналістки з україномовного донецького видання. Журналістка повідомила Радіо Свобода, що це сталося в суботу, 9 серпня.

За словами Вікторії, до батьків за домашньою адресою, це ж адреса прописки, прийшли озброєні бойовики «ДНР», яку Україна визнала терористичною організацією, і розшукували її. «Мені подзвонила мати, сказала, що через домофон говорила із незнайомцями, вони розшукували мене і заявили, що виб’ють двері, якщо ми їм не відчинимо, хоч батьки їм сказали, що мене немає тут. Коли я передзвонила батькам за 10 хвилин, то слухавку уже ніхто не брав. Сусіди сказали, що прийшли озброєні люди у камуфляжі, забрали з дому техніку і батьків «за співучасть», щоправда, я не розумію, в чому», – розповіла Вікторія Іщенко Радіо Свобода.

Наразі доля Ірини і Валерія Іщенків невідома, над їх визволенням працюють волонтери відповідних ініціатив. За словами сусідів, батьків мали забрати на одну-дві доби, проте наразі вони досі перебувають у полоні. За однією з версій, додому до журналістки приходили бійці донецького «Оплоту», проте довести це достеменно зараз неможливо. Колеги Вікторії повідомляють, що вона кілька місяців не живе у Донецьку і не працює у жодному з донецьких ЗМІ, тож не має стосунку до висвітлення ситуації в місті.

Як розповів Радіо Свобода один із волонтерів Олександр, зараз почалась нова хвиля ідеологічного переслідування. За його словами, бойовики мають кілька списків із персональними даними місцевих громадських діячів, журналістів. Через те, що багато з цих людей покинули Донецьк, у небезпеці їхні близькі, які залишились у місті. «Ці процеси активізувались, за останні дні ми отримали кілька повідомлень про такі точечні візити. На щастя, більшість із потенційних заручників уже залишили місто», – розповів Олександр.

За словами Андрія Лисенка, речника РНБО, за даними установи, у полоні бойовиків на Донбасі перебуває близько 400 осіб.

XS
SM
MD
LG