Доступність посилання

ТОП новини

УПЦ (МП) вирішила на користь консерватора Онуфрія


Митрополит Онуфрій під час панахиди за блаженнішим митрополитом Володимиром, Києво-Печерська Лавра, 13 серпня 2014 року
Митрополит Онуфрій під час панахиди за блаженнішим митрополитом Володимиром, Києво-Печерська Лавра, 13 серпня 2014 року

В Українській православній церкві (Московського патріархату) вирішили, хто буде її новим предстоятелем: собор єпископів, що тривав у Києві, підтримав кандидатуру митрополита Онуфрія. Це рішення гостро розкритикували в Українській православній церкві Київського патріархату: там вважають, що єпископи вирішили на користь «русского мира». Експерти припускають, що за нового предстоятеля діалог між патріархатами фактично буде заморожено.

«Чемодан, вокзал, Росія!» – з таким гаслом у середу мітингували під стінами Києво-Печерської лаври, де тривав собор єпископів. Пікетувальники вимагали проукраїнського митрополита на чолі церкви. Хто конкретно це має бути, учасники акції не знають, казали лише: ця людина має бути непідконтрольна Москві.

Під Лаврою вимагають проукраїнського митрополита
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Ближче до вечора собор вирішив: новим предстоятелем стане митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій (у другому турі, крім нього, обирали також із кандидатур митрополитів Бориспільського і Броварського Антонія й Вінницького і Могилів-Подольського Симеона). Саме митрополит Онуфрій фактично очолив церкву після того, як від справ відійшов митрополит Володимир. Релігієзнавець Юрій Чорноморець вважає, що вибір на користь місцеблюстителя Онуфрія – це рішення чернечої більшості в єпископаті УПЦ (МП).

Юрій Чорноморець
Юрій Чорноморець

«Суспільство хотіло, щоб було протистояння проросійського і проукраїнського сегментів (у єпископаті – ред.) і щоб проукраїнський, відповідно, переміг. Але в єпископату спрацювала логіка трохи інша», – каже експерт.

«Сталося те, що сталося, – резюмує Юрій Чорноморець. – Можна сказати, що Українська православна церква не буде настільки українською, як нам хотілося б, але вона, щонайменше, буде українською настільки ж, наскільки є сьогодні. І важливо, що вона поступово долатиме системні недоліки». Релігієзнавець прогнозує моральне, як він каже, оновлення УПЦ (МП) і наголошує на тому, що митрополит Онуфрій є представником консервативної гілки.

УПЦ (МП) вирішила бути російською церквою – Євстратій Зоря

Євстратій Зоря
Євстратій Зоря

В Українській православній церкві Київського патріархату рішення собору оцінюють песимістично. Речник УПЦ КП Євстратій Зоря каже, що єпископат обрав «русский мир», а поміркованій позиції періоду митрополита Володимира остаточно настав кінець.

«В особі єпископату ця церква обрала шлях бути російською церквою в Україні, а не українською церквою, – вважає він. – Цей вибір не сприятиме об’єднанню української церкви, тому що фактично саме митрополит Онуфрій відразу заблокував будь-який діалог своєї церкви з Київським патріархатом. Ще наприкінці лютого для цього діалогу на офіційному рівні була створена комісія, але вона так жодного разу і не зібралась».

Георгій Коваленко
Георгій Коваленко

В УПЦ (МП) цю критику поки не коментували. Незадовго до оголошення результатів собору в ефірі телеканалу «Рада» речник церкви Георгій Коваленко наголосив: відстоювання єдності православ’я в Україні залишатиметься одним із пріоритетних завдань зокрема і нового предстоятеля. «Це – завдання, але вирішуватися воно має не з позиції суспільно-політичної доцільності, бо політика колись зайшла в церковне середовище і сталося розділення. Ми маємо зменшити цей градус заполітизованості вірян і церковних людей», – зазначив Георгій Коваленко.

Релігієзнавець Юрій Чорноморець, однак, вважає, що за предстоятельства митрополита Онуфрія діалог Московського патріархату з іншими гілками православ’я в Україні буде заморожено. «Тепер УПЦ (МП) й УПЦ КП треба домовлятися не про об’єднання, бо його не буде, а про якісь умови взаємного терпіння, мирного співжиття», – каже експерт.

Рішення собору може підштовхнути до глобальних змін – експерт

Андрій Юраш
Андрій Юраш

Релігієзнавець Андрій Юраш радить не драматизувати рішення собору. Він визнає, що загальне міжконфесійне тло після зміни предстоятеля УПЦ (МП) (а його інтронізація відбудеться 17 серпня), ймовірно, погіршиться. Водночас, на думку фахівця, консервативна позиція нового глави УПЦ (МП) може посприяти якісному оновленню релігійного дискурсу в Україні.

«Це дасть можливість далі не вести якийсь загальний, не окреслений, штучний діалог, але дозволить усім, хто реально бажає результату в цьому діалозі, чіткіше себе позиціонувати. Тобто, це такий компонент, який сконсолідує україноцентристські сили в українському православ’ї і, можливо, або в дальшому, або в ближчому майбутньому дозволить говорити про формування нової більшості», – каже Андрій Юраш.

Митрополиту Чернівецькому і Буковинському Онуфрію 69 років. Він – один із найстарших архієреїв УПЦ (МП), випускник Московської духовної академії. За деякими даними, новообраний предстоятель – прихильник лінії, обраної свого часу єпископом РПЦ Діомидом (тобто Онуфрій – представник найконсервативнішого крила в російському православ’ї). Водночас у березні, коли Рада федерації Росії дала Володимиру Путіну повноваження використовувати Збройні сили Росії на території України, митрополит Онуфрій написав листа російському президентові, у якому закликав відмовитися від такої ідеї і попередити «сповзання в безодню».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG