Доступність посилання

ТОП новини

Партнери Грузії в Україні мають переоцінити Саакашвілі


Тедо Джапарідзе

Грузія, яка цими днями відзначила вже шосту річницю війни з Росією, що призвела до масових людських втрат і окупації 20% її території, можливо, співпереживає з Україною найбільше. Протягом короткого проміжку часу офіційні особи в Тбілісі неодноразово наголошували, що події, які відбуваються сьогодні в Україні, – це відлуння того, що пережила Грузія в 2008 році. Більше того, якби шість років тому Захід відреагував на агресію проти Грузії адекватніше, можливо, не було б сьогоднішньої української трагедії. Тому, висловлюючись образно, сьогодні всі ми – українці, оскільки підтримуємо принципи свободи вибору, незалежності, територіальної цілісності братської країни.

Грузини й українці зробили європейський вибір і, впевнений, завжди будуть разом на цьому шляху. Керівники Грузії на різних рівнях неодноразово висловлювали підтримку братерському українському народу у зв’язку зі стражданнями, що випали на його долю. У Грузії вірять, що Україна впорається з кризою і з допомогою своїх надійних друзів повернеться до стабільного та мирного життя.

У зв’язку з цим особливо гостро сприймаються провокаційні заяви, що спрямовані на підрив грузинсько-українських відносин. Як інакше оцінити висловлювання екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі, які прозвучали в програмі «Події» телеканалу «Україна» 10 серпня? Саакашвілі, проти якого на батьківщині порушені вже дві кримінальні справи, на властивий йому манер намагається перекласти провину з хворої голови на здорову. (Саакашвілі заперечує свою провину, США і ЄС висловлюють стурбованість, що справи проти нього політично вмотивовані – ред.) Нагадаємо, що коаліція «Грузинська мрія» вже тричі – на парламентських, президентських і місцевих виборах – отримувала повний мандат довіри грузинського народу. Як треба не поважати власних співгромадян, щоб стверджувати, що в Грузії «переміг найбільший приватний акціонер» «Газпрому»! На чому ґрунтуються бездоказові заяви Саакашвілі про «два мільярди доларів», нібито виділених президентом Росії Володимиром Путіним засновнику «Грузинської мрії» Бідзіне Іванішвілі, який, до речі, задовго до вступу на політичну арену своїм меценатством тільки сприяв реформам у Грузії, будівництву державних інститутів, зміцненню поліції, армії? Невже ця людина стала тепер для пана Саакашвілі «проросійським олігархом»? Це просто соромно, ці заяви не гідні здорового політика!

У Грузії поважають свободу слова. Нинішня влада країни з особливою увагою ставиться до цього права, що визнають усі міжнародні організації. Однак регулярне надання ефіру пану Саакашвілі, який перетворився вже, будемо відверті, в професійного провокатора, тим більше в такій напруженій ситуації, не може не викликати здивування в Грузії, оскільки він виступає з пасквілями проти власної батьківщини, яка і є стратегічним партнером України . У зв’язку з цим доречно згадати і те, що днями пан Саакашвілі не погребував брехливими заявами, які могли б викликати (очевидно, за його ж задумом) розбрат між настільки ж традиційними стратегічними партнерами – Грузією і Азербайджаном. Зокрема, він заявив про якийсь «антиалієвський центр у Тбілісі», створений «за фінансової підтримки Москви». Інакше як нісенітницею це не назвеш.

Сам Саакашвілі зазначає, що до вищезгаданого інтерв’ю зустрічався з головою Міністерства внутрішніх справ України Арсеном Аваковим. Було б цікавим почути коментарі пана міністра з приводу того, як переслідуваний законом у Грузії екс-президент прогнозує «дуже швидку зміну влади» у себе на батьківщині. Нагадаю, що парламентські вибори в Грузії відбудуться тільки через два роки, а президентські – через чотири. А може, пан Саакашвілі працює над сценаріями неконституційної зміни влади? З чиєю допомогою? З чиєї підказки? Було б непогано, якби над цим замислились і наші друзі, і партнери в Україні. Та й не тільки там, а й на Заході.

Галюцинації екс-президента Грузії Саакашвілі з приводу грузинсько-українських і грузинсько-азербайджанських відносин, не виключаю, викликані усвідомленням ним невідворотності відповіді на незручні запитання щодо справ часу свого правління в Грузії, ускладнюють і без того невеселу міжнародну картину нашого часу. Ситуація архіскладна, напружена, на перетині багатьох стратегічних факторів. Необхідно робити ювелірно відпрацьовані практичні кроки і заяви.

Зараз не час виступати з необачними оцінками щодо дієвості західних санкцій чи ефективності європейських структур безпеки, в які ми, до речі, так прагнемо влитися. З усім цим, у підсумку, країни Заходу розберуться самі. І компетенції, і досвіду в цих справах у них значно більше, ніж у нас.

Ми повинні займатися своєю справою. Чітко проводити трансформації за європейськими зразками, впроваджувати європейські стандарти закону і права. Упевнений, що врешті-решт все це разом – і така наша позиція, що відповідає позиції міжнародної спільноти – позитивно позначиться і на врегулюванні кризи в Україні, і на відновленні територіальної цілісності і суверенітету обох країн – України і Грузії.

Тедо Джапарідзе – голова комітету із зовнішніх зв’язків парламенту Грузії

(Передрук із сайту Грузинської редакції Радіо Свобода)

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Саакашвілі 8 серпня відвідував Львів, де помолився за Україну та Грузію

Саакашвілі помолився за Україну та Грузію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG