Доступність посилання

ТОП новини

ЄС застеріг Росію від вторгнення в Україну під будь-яким приводом


©Shutterstock
©Shutterstock

Рада Євросоюзу на рівні міністрів закордонних справ на своєму позачерговому засіданні в п’ятницю у Брюсселі попередила Росію, що будь-які односторонні військові дії з її боку в Україні під абияким – навіть гуманітарним – приводом будуть розцінюватись Євросоюзом як грубе порушення міжнародних норм. ЄС, запровадивши нещодавно сильніші санкції третього рівня, також залишив за собою право перегляду санкцій проти Росії за її дії в Україні в залежності від розвитку ситуації. ЄС також висловив стурбованість складною гуманітарною ситуацією для населення Донецької та Луганської областей, яке потерпає від бойових дій на сході України.

Раніше уявити собі, що в Брюсселі в середині серпня – періоду масових відпусток єврочиновництва – ЄС збере екстрену Раду, було важко. Але ситуація вимагає: і Україна, і Ірак, і Африка, і Близький Схід…

Рада ЄС у своїх Висновках заявила, що будь-які односторонні військові дії з боку Росії в Україні під будь-яким приводом, у тому числі гуманітарним, Євросоюз розглядатиме як грубе порушення міжнародного права.

ЄС настійно закликає Росію негайно покласти край провокаціям на кордоні з Україною, зокрема, припинити потік зброї, військових радників, і озброєних бойовиків у регіон конфлікту, і відвести свої війська від кордону.

Занепокоєння конвоєм Росії і колоною техніки

Засідання Ради ЄС збіглося в часі з намаганням Росії ввести в Україну так званий «гуманітарний конвой», який стоїть біля кордону з Україною, а також повідомленнями про проходження колони БТР та іншої важкої техніки з Росії для сепаратистів на Донбасі.

Філіп Гаммонд
Філіп Гаммонд

Я дуже стурбований повідомленнями, що російська військова техніка, можливо, перетнула кордон
Філіп Гаммонд

​«Я дуже стурбований повідомленнями, що російська військова техніка, можливо, перетнула кордон. Звичайно, «гуманітарний конвой» – це також окреме питання, але якщо на вантажівках буде якийсь російський військовий персонал – ці люди мають забратися, бо інакше наслідки будуть серйозними», – заявив у Брюсселі глава британської дипломатії Філіп Гаммонд.

Рада ЄС також закликала всі зацікавлені сторони розширити Місію спостерігачів ОБСЄ на Сході України.

ЄС залишив за собою право посилити санкції проти Росії, якщо цього буде вимагати ситуація в Україні, за розвитком якої європейські столиці пильно стежать. Недавно ЄС запровадив деякі галузеві санкції проти Росії третього рівня – у відповідь на що Москва ввела ембарго на імпорт європейських продуктів харчування.

ЄС попросив треті країни не займати його нішу на російському ринку, яка нині звільняється, а діяти відповідально.

«Народні республіки» – без народу, який втік від них

Рада ЄС у своїх Висновках висловила серйозне занепокоєння гуманітарною ситуацією.

Карл Більдт
Карл Більдт

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт звинуватив у гуманітарній катастрофі на Донбасі так звані «ДНР» і «ЛНР».

«Ця гуманітарна ситуація, є, звичайно, жахливою. Ганстери зруйнували місцеву економіку. І ці так звані «народні республіки» залишились без народу, бо люди втекли від тих гангстерів, втекли від невизначеності. І найкращим шляхом покласти край цьому – це зупинити підтримку цих так званих «народних республік», які призвели до цієї гуманітарної кризи», – заявив Більдт.

Що не вдалося вирішити на Раді ЄС – так це визнати так звані «ДНР» та «ЛНР» терористичними організаціями, як того прагне офіційний Київ. Зусиль східноєвропейських членів ЄС виявилось недостатньо.

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевич налаштований, проте, рішуче: «Питання, яке ми врешті маємо вирішити – це визнання Донецької та Луганської так званих «народних республік» терористичними організаціями. Ми вже почали цей процес і ми маємо його завершити і дати цим чіткий сигнал».

Також Рада ЄС закликала до перемир’я за умов доправленння на Донбас гуманітарної допомоги для мирного населення, яке потерпає від бойових дій.

«Надсилання гуманітарної допомоги не є вирішенням і ось чому ми маємо думати далі і думати над тим, як – після гуманітарної допомоги – ми маємо знайти шляхи до перемир’я перед тим, як ми говоритимемо про подальше політичне врегулювання», – заявив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

А Верховний представник ЄС Катрін Аштон закликала Росію таки долучитися до міжнародних зусиль для врегулювання української кризи, щоб зрештою, як вона висловилась, Україна була єдиною країною, а український народ сам вирішував свою долю.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG