Доступність посилання

ТОП новини

«Там уже жити ніде» – луганці, які виїхали з міста


Жінка у зруйнованій внаслідок бойових дій будівлі, Луганськ, липень 2014 року
Жінка у зруйнованій внаслідок бойових дій будівлі, Луганськ, липень 2014 року

Луганськ по обіді майже безлюдний, а ситуація в Донецьку погіршується періодичними проблемами з газо- і водопостачанням. Люди кажуть, що чекають уже не стільки на гуманітарну допомогу, скільки на мирний час. Бойовики водночас і далі стверджують, що не причетні до обстрілів соціальних обєктів. Тим часом кільце сил антитерористичної операції довкола їхніх позицій звужується.

Одне з перших завдань українських військових на звільнених від бойовиків територіях Донбасу – розмінування соціальних об’єктів і місць традиційного скупчення людей. За словами речника Ради нацбезпеки й оборони Андрія Лисенка, бойовики мінують мости і дороги, цілеспрямовано знищують об’єкти інфраструктури.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

«Загарбники замінували центральну районну лікарню і лікарню залізничників у Ясинуватій, підходи до школи номер 19 у Шахтарську і навіть цвинтар у селі Первомайське Шахтарського району», – розповів він у вівторок.

«Людей хоронять на городах»

На відео, оприлюдненому силами АТО щодо обстрілу колони цивільних у понеділок, луганці, які вціліли, розповідають: у їхньому місті багато зруйнованих будівель, перебувати там далі неможливо. «Всі будинки зруйновані, там уже жити ніде. – Там уже все розбите! Розумієте, там усе гуде, день і ніч! Ми все покинули», – розповідають літні чоловіки.

За даними Радіо Свобода, ця ситуація стосується переважно віддалених від центру районів Луганська. У центральній частині зруйнованих будівель хоч і не бракує, але говорити про повне їх знищення не можна.

«Людей хоронять на городах. Вбило – а хоронити ніде, тому в городі й закопують. І солдатиків, і мирних жителів – усіх», – кажуть луганці, які намагалися виїхати.


По обіді Луганськ безлюдний

У РНБО інформують, що сили АТО звільнили один із районів Луганська, а в центрі міста «тривають вуличні бої». В інтернет-спільнотах, де об’єдналися луганці, які виїхали з міста, але тримають контакт із тими, хто там залишився, пишуть, що у вівторок по Луганську проїхала колона бронетехніки. Дописувачі, однак, припускають, що це танки бойовиків, оскільки на них не було розпізнавальних знаків.

Записи зі спільноти «Луганск – наш город» у соцмережі «ВКонтакті»
Записи зі спільноти «Луганск – наш город» у соцмережі «ВКонтакті»

У Луганську, як і раніше, немає світла і води, газ подається не у всі райони. Продукти завозять з околиць на стихійні базари. «Місто живе лише до 12:00, опісля завмирає», – пишуть луганці. На відео, знятому з вікна авто у понеділок і оприлюдненому у мережі, видно, що місто майже безлюдне.


Немовлят ховають у підвал подалі від обстрілів

У Донецьку, де гуманітарна ситуація дещо краща, основні проблеми зумовлені перебоями з газо- і водопостачанням у деяких районах, а також, як і в Луганську, обстрілами житлових кварталів. Через періодичну стрілянину ускладнена робота деяких медичних закладів. Зокрема, задля безпеки немовлят в одному з донецьких пологових будинків кювези з новонародженими перенесли у підвал.

Лікар цього медзакладу Наталія Мухіна розповіла агентству Reuters, що гуманітарної допомоги її пологовий будинок наразі не отримує. «Жодна зі сторін, зокрема й Червоний Хрест, жодна організація не прийшли у наш пологовий будинок, не подивилися на цих дітей, не запропонували свою допомогу. Як їх і весь персонал захистити від обстрілу, як евакуювати?» – запитує медик.

В Донецьку інкубатори з немовлятами перенесли у підвали
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Турбйорн Яґланд
Турбйорн Яґланд

У Міжнародний день гуманітарної допомоги у листі до Ради міністрів закордонних справ Євросоюзу генсекретар Ради Європи Турбйорн Яґланд закликав уряди ЄС збільшити гуманітарну підтримку мешканців Східної України. На Донбас – як на звільнені території, так і на ті, що підконтрольні бойовикам, – свою гуманітарну допомогу спрямував український уряд. Червоний Хрест обіцяє розподілити туди і «гуманітарний конвой» із Росії.

Водночас донецька активістка Альбіна Чилімова каже: її місто чекає не на гуманітарну допомогу, а на звільнення і мир. «Наш життєвий простір у Донецьку скоротився до часу між бомбардуваннями, розумієте? Коли в тебе є 15 хвилин на те, щоб вискочити зі сховища, схопити якусь їжу і знову повернутися у сховище», – розповідає вона.

Бойовики з «ДНР» і «ЛНР» стверджують, що це українські сили обстрілюють на Донбасі житлові масиви і соціальні об’єкти. Вони також і далі спростовують причетність до розстрілу колони цивільних у понеділок, заявляючи, що українська сторона нібито не має доказів причетності до цього бойовиків.

СБУ: перехоплено розмови бойовиків про обстріл ними із «Граду» селища Степове
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00


Тим часом Рада нацбезпеки повідомляє про дедалі щільніше оточення силами АТО позицій бойовиків. В адміністрації президента кажуть: найближчі два тижні – вирішальні на шляху до миру на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG