Доступність посилання

ТОП новини

Правоохоронна система в зоні АТО дає збої чи її там немає?


Київ – Генпрокуратура України звітує про низку справ проти військових, які вчинили злочини в зоні АТО, та про сепаратистів. Водночас, у переліку підозрюваних практично немає високопосадовців, докази щодо злочинів яких оприлюднювали і журналісти, і мешканці Донбасу. У відомстві обіцяють, що все це буде. Водночас правозахисники констатують наявність правових та організаційних прогалин у роботі правоохоронців у зоні АТО.

Генеральна прокуратура порушила десятки кримінальних справ проти військових та інших силовиків у зоні АТО: за фактом невиконання наказів, викрадення табельної зброї чи за підозрою в дезертирстві. Про це заявив у вівторок журналістам речник Генпрокуратури Юрій Бойченко.

«За результатами слідства, до суду направлено 26 кримінальних проваджень, шість з них суди вже розглянули. Досудове розслідування у 569 справах триває, – повідомив речник ГПУ. – Приклади: на Херсонщині до двох років засудили військовозобов’язаного, який не прибув за повісткою. Інша ситуація: з одної з військових частин три військовослужбовці дезертирували за попередньою змовою. Зі зброєю. Після цього вони здійснили розбійний напад. Триває слідство, вказані особи затримані».

Між тим, на запитання Радіо Свобода Бойченко не зміг назвати таких самих прикладів і статистики щодо кримінальних справ ані проти керівництва військових та силових підрозділів, ані проти керівників міст і селищ Донбасу, які співпрацювали з угрупуваннями «ДНР» та «ЛНР» (які раніше Генпрокуратура визнала терористичними).

«Ви всі знаєте приклад – кримінальна справа проти мера Слов’янська Нелі Штепи. Інші факти перевіряються, потрібно зібрати достатньо доказів, тоді висунути звинувачення. Ми маємо діяти за законом», – зауважив Юрій Бойченко

Водночас представник Генпрокуратури визнає, що новостворена військова прокуратура, яка діє в зоні АТО, має досить обмежені можливості для взяття підозрюваних під варту, щодо розслідування злочинів тощо.

Ув’язнені в зоні АТО є фактично заручниками – правозахисник

Андрій Діденко
Андрій Діденко

Координатор проектів Харківської правозахисної групи Андрій Діденко вказує на низку прогалин в організації роботи правоохоронців та прокуратури в зоні АТО. Ідеться і про труднощі у боротьбі з кримінальною злочинністю, і про неможливість захистити права заарештованих та ув’язнених, оскільки 20% виправних закладів України знаходяться саме на Донбасі, наголошує Андрій Діденко.

Отримуємо інформацію від амністованих на Донбасі, яких одразу після звільнення захоплюють терористи і змушують рити окопи й робити іншу чорну роботу
Андрій Діденко

«Багато питань виникає, коли людина знаходиться під вартою в зоні АТО, і не може нормально реалізувати ні права на захист, ні на особисту безпеку, – зазначає він. – Ще ми отримуємо інформацію від амністованих на Донбасі, яких одразу після звільнення захоплюють терористи і змушують рити окопи й робити іншу чорну роботу. Люди в розпачі. Що ж до кримінальних справ проти солдатів – кожен випадок треба розглядати індивідуально. Коли низка військових під артилерійським вогнем перейшла російський кордон і потім повернулася – суспільство висловилося однозначно: ці люди є героями, а не злочинцями. Тут проблема в керманичах армії, які кинули ці підрозділи напризволяще».

Андрій Діденко вважає недосконалими зміни до законодавства, які відновили військові прокуратури в Україні. Що ж до боротьби з кримінальною злочинністю в зоні АТО, правозахисник радить долучати до неї підрозділи Збройних сил, і новопризначених правоохоронців, оскільки місцеві працівники МВС себе дискредитували.

Адвокат Тетяна Матяш упевнена, що українські правоохоронні органи можуть виявити винних у низці злочинів на Донбасі, зокре6ма – у звільненому Слов’янську у та інших містах. За її словами, там ніхто не перешкоджає проводити слідчі дії. Але вони не відбуваються.

«У Слов’янську в будівлі СБУ можна здійснювати слідчі дії, та встановити особи (екстремістів – ред.). Там є докази, там є кров! Але цього не робиться. Проблема не виникла зараз через складну ситуацію, її коріння є набагато глибшим. В нас фактично немає системи правоохоронних органів», – зауважує Матяш.

Зі свого боку, радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк заявляє, що МВС встановили особи більше ніж трьох тисяч проросійських бойовиків на Донбасі. Керівник МВС Арсен Аваков говорить про приблизно таку ж кількість правоохоронців на Донеччині та Луганщині, яких звільнили через підозру в підтримці сепаратистів.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG