Доступність посилання

ТОП новини

Особи, які підлягають мобілізації, можуть спокійно перетинати кордон


Львів – Третю хвилю мобілізації на Львівщині саботує багато чоловіків. Частина з них виїжджає за кордон. Прикордонники можуть затримати людину, яка підлягає мобілізації, лише у випадку відкритого кримінального провадження, якщо такі дані на людину надійдуть від правоохоронних органів. В іншому випадку всі чоловіки, які підлягають мобілізації, можуть без перешкод виїхати за межі України.

Інформацію про те, що чоловіків, які підлягають мобілізації, затримують на українському кордоні, у Західному регіональному управлінні Державної прикордонної служби заперечили, називають її неправдивою. Зрештою, на українсько-польському кордоні можна зустріти українців мобілізаційного віку, які без перешкод перетинають кордон.

За словами помічника начальника західного регіонального управління Державної прикордонної служби Володимира Шеремети, прикордонники можуть не пропустити через кордон людину лише на підставі доручення правоохоронних органів. Такий документ має бути відповідно оформлений, заявка надсилається у Київ, де її реєструють у центральній базі. І лише тоді така особа не виїде за межі держави. Тобто, якщо проти людини порушено кримінальне провадження за спробу ухилення від мобілізації, якщо вона з’явилась у військкомат. Але з такої причини на кордоні не було затримано ще жодної особи. «Усі інші люди, які підлягають мобілізації, можуть спокійно перетинати кордон, тому що жодних обмежень немає», – наголосив Володимир Шеремет.

За ухилення від мобілізації порушено кримінальні провадження

Правоохоронці Львівщини наголошують, що чоловіки аби уникнути мобілізації, виїжджають за кордон. Втім прикордонники і працівники військового комісаріату заперечують факт масового виїзду чоловіків за межі країни, щоб уникнути третьої хвилі мобілізації.

За кордон ніхто не забороняє виїжджати, у нас немає військового стану
Роман Поронюк

«За кордон ніхто не забороняє виїжджати, у нас немає військового стану. Безпосередньо, якщо людина отримала повістку, за неї розписалась, там вказана дата, коли вона має з’явитись у військовий комісаріат, але до цієї дати може перетинати кордон. Однак, якщо вже не прийшла у вказаний день, тоді є вже причина відкрити кримінальне провадження», – розповів речник Львівського обласного військового комісаріату Роман Поронюк.

Військова прокуратура Західного регіону України зареєстрували понад сто кримінальних проваджень щодо чоловіків, які ухиляються від мобілізації. А порушують справи правоохоронці.

Близько 200 росіян не впустили в Україну

Водночас за час проведення АТО на західному кордоні українські прикордонники не пропустили в Україну близько 200 громадян Росії, 20 громадян Сербії, пильно оглядають і громадян Білорусі. Такий контроль спричинений тим, щоб унеможливити проникнення на територію України диверсійних груп.

Для прикладу, днями на Рава-Руському пункті пропуску, що на Львівщині, в Україну не пропустили росіянина, який проживає у США. 26 річний чоловік їхав на автомобілі з російськими номерами. У машині було виявлено комплекти військової форми, взуття, книжки з історії Росії, як з’ясувалось під час розмови, він палкий прихильник російських бойовиків.

«Працівники СБУ були повідомлені і розмовляли з чоловіком. Основна причина, що прикордонники не пропустили таких людей це те, що вони надають недостовірну інформацію про поїздку, не мають відповідної суми грошей. Ми отримуємо інформацію від правоохоронних органів, СБУ. Також хотіли проїхати мешканці з Москви і Санкт-Петербурга, у них був заброньований готель. Ми не мали навіть причин затримати. Але мали інформацію від правоохоронців і вони з ними проводили відповідну роботу», – каже Володимир Шеремет.

Від часу анексії Криму і початку проведення АТО на Сході, понад 400 мешканців півострова, Донецької, Луганської, Дніпропетровської і Одеської областей попросили статус біженця у європейських країнах. 90% з них не мали шенгенської візи. Після анексії Криму третина кримчан, які приїжджали на пункт пропуску, дізнавшись деталі отримання статусу, повернулась в Україну, а нині таких – одиниці.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG