Доступність посилання

ТОП новини

Чому Шеремета подав у відставку з посади міністра економіки?


Павло Шеремета
Павло Шеремета

Київ – Павло Шеремета, міністр економічного розвитку й торгівлі, подав у відставку через непорозуміння з колегами та відсутність у нього достатніх важелів впливу на економіку, припускають експерти. Сам Шеремета говорить лише про те, що в громадському секторі та в бізнесі від нього буде більше користі, та що він проти нав’язування йому кандидатур заступників міністра. В уряді на заяву про відставку наразі не відреагували, крім уточнення Мін’юсту, що міністр працюватиме доти, доки його відставку не прийме парламент.

Міністр економічного розвитку й торгівлі Павло Шеремета, який вчора написав заяву про звільнення, у четвер назвав кілька причин свого рішення. З одного боку, він вважає, що принесе більше користі не як посадовець, якого утримують платники податків, а як платник податків та громадський діяч. З іншого – він каже, що не згодний з тим, що на посаду його заступника висунули кандидатуру Валерія П’ятницького – без його згоди.

«Я не захотів, щоб питання вирішувалося несподівано, з голосу, без внесення в порядок денний, без кандидатур, запропонованих міністром. І я сказав: я готовий обговорювати кандидатуру Валерія Тезійовича, вона потужна, але не єдина в Україні», – зауважив міністр економічного розвитку і торгівлі.

Павло Шеремета виконуватиме свої обов’язки доти, поки його відставку не затвердить Верховна Рада, заявив міністр юстиції Павло Петренко.

Павло Петренко
Павло Петренко

«Відповідно до Конституції України, саме Верховна Рада ухвалює рішення про відставку членів уряду. До цього часу Павло Шеремета залишається чинним міністром», – сказав Петренко.

При цьому він заявив, що може сказати лише позитивні слова на адресу свого колеги, проте працювати в уряді, дійсно, непросто. «Працює закостеніла бюрократична система. Багатьом хочеться написати заяву і піти», – сказав Петренко. Але водночас він відзначив, що потрібно працювати і ухвалювати рішення, зокрема щодо зміни роботи держапарату.

Зі свого боку, Павло Шеремета зауважив журналістам, що доки він є у невизначеному статусі, а його відставка не розглянута – він може без застережень висловити свою думку на реформування економіки.

«Ми не можемо дозволити собі оплачувати всі ті соціальні обіцянки, які влада зробила. Водночас, і це більш критична хвороба – в нас лежить бізнес. Ми не можемо дозволити собі податковий тиск 55-65% від доходів, тоді як в ЄС він десь 35%. Нам треба робити ще менше, якщо ми дійсно хочемо залучати іноземний бізнес».

Шеремета тут наводить приклад Грузії, яка, за його словами, скоротила податковий прес удвічі, і цим кроком згодом збільшила наповнення бюджету вчетверо.

Версії відставки: особистий конфлікт, торг за посаду чи брак важелів

Тарас Березовець
Тарас Березовець

Заява про відставку одного з ключових міністрів викликала різку критику в експертному середовищі. Так політтехнолог Тарас Березовець написав у соцмережах, що той, хто вміє працювати – працює. Той, хто не вміє – вчить інших. «Вчити в Шеремети виходить краще», – резюмує Березовець.

Частина політологів не виключають, що відставка потрібна Шереметі для участі у виборах, однак вони вважають, що саме спроба скласти повноваження у важкий час викличе осуд електорату. Сам Шеремета сьогодні пообіцяв співпрацювати з ініціативою «Нова країна», яка, зокрема, розробляє власну концепцію податкових реформ. Водночас на запитання журналістів він сказав, що брати участь у виборах наразі не зацікавлений, і громадський сектор його приваблює більше за політичний.

Олександр Палій
Олександр Палій

Відставка Павла Шеремети, навіть якщо її прийме парламент, не матиме значного впливу на економічну та політичну ситуацію в Україні, оскільки найбільше на стан речей впливає ситуація на сході України, пояснює Радіо Свобода політолог Олександр Палій. Він порівнює нинішні події з демонстративною відставкою прем’єра Арсенія Яценюка у липні.

«Це особисті мотиви штовхнули міністра написати заяву. Але Шереметі не варто сподіватися, що це допоможе йому піти на вибори. Пригадаймо, як Арсеній Яценюк подав заяву про звільнення, у важкий час для України. Частина людей його просто не зрозуміла», – порівнює політолог.

Відставки Шеремети «не зрозуміли» й українські акціонери. Після його відставки впродовж 21 серпня ринок акцій, за версією «Української біржі», впав на 2,9%

За словами Олександра Палія, український уряд та Міністерство економіки зокрема змогли втримати фінансову стабільність та бюджет у вкрай важкий час, водночас – майже нічого не зробили для масштабної дерегуляції бізнесу, яку Шеремета і його колеги в уряді обіцяли українцям. Політолог вважає, що міністр економічного розвитку мав активно публічно просувати законопроекти про всеохопну дерегуляцію бізнесу, бо наразі цей напрямок лишається найслабшим на тлі інших досягнень уряду.

Олеся Яхно
Олеся Яхно

Павло Шеремета міг написати заяву через те, що не має достатньо важелів для зміни ситуації в українській економіці, припускає директор Інституту національної стратегії Олеся Яхно. Однак вона теж не виключає, що свою роль зіграли особисті непорозуміння.

«Перший чинник – особистий. Бажання йти на вибори, наприклад. Другий – це конкуренція, зі своїм заступником чи з іншим міністром, який має більше важелів впливу на економіку. І третій – посада може стати предметом торгу. Не виключаю, що кілька чинників діють одночасно», – резюмує Олеся Яхно.

Дивним у заяві про відставку Шеремети вона вважає той факт, що міністр не дає детальних пояснень такого свого кроку, в той час як Яценюк нещодавно використав заяву про звільнення для того, щоб чітко артикулювати свою позицію. Незрозумілим є й те, що заяві про відставку міністра не дали оцінку очільники Кабміну.

Шеремета ж, зі свого боку, наголосив, що вважав за честь працювати з прем’єром Арсенієм Яценюком, який чесно говорив про проблеми економіки та про неможливість виконувати «роздуті соціальні обіцянки». Він назвав Яценюка «найкращим прем’єром, який був в Україні за 23 роки». Шеремета запевнив, що написав Яценюку про свою відставку. Однак прем’єр наразі не зробив жодних заяв з цього приводу.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG