Доступність посилання

ТОП новини

Прапор України над Москвою. Заарештували випадкових людей?


Верхолаз робить «селфі» поруч з перефарбованою радянською зіркою та українським прапором, Москва, 20 серпня 2014 року
Верхолаз робить «селфі» поруч з перефарбованою радянською зіркою та українським прапором, Москва, 20 серпня 2014 року

Марк Крутов

Таганський районний суд Москви відправив під домашній арешт чотирьох осіб, затриманих напередодні у зв’язку з інцидентом на сталінській висотці на Котельницькій набережній столиці Росії. Це відбулося попри те, що поліція перекваліфікувала звинувачення зі статті «вандалізм» на статтю «хуліганство» (до 7 років позбавлення волі) і подала клопотання до суду з проханням про арешт підозрюваних. У середу рано-вранці невідомий (або невідомі) розфарбували зірку на шпилі висотки в кольори українського прапора, а власне український прапор встановили на найвищу точку будівлі – верхній промінь зірки. Затримані стверджують, що не мають стосунку до політичної акції, а є любителями екстремального спорту «бейсджампінг». Того ранку вони стрибали у двір із даху будівлі, розташованого значно нижче від шпиля. Все інше, за версією джамперів, – випадковий збіг.

У середу всіх чотирьох підозрюваних затримали на 48 годин, очікувалося, що питання про їхню подальшу долю Таганський районний суд розгляне у п’ятницю. Однак клопотання про арешт надійшло до суду ще в четвер. Дві судді Таганського районного суду досить швидко розглянули справи Олександра Погребова (саме він стрибнув із парашутом із даху), Альони Лепйошкіної, Євгенії Короткової та Олексія Широкожухова, призначивши їм усупереч проханням звинувачення запобіжний захід у вигляді взяття під домашній арешт.

Окремої згадки заслуговує формулювання обвинувачів, які вимагали арешту підозрюваних:

Фотографії жовто-блакитної зірки над однією з семи сталінських висоток Москви і українського прапора на ній з’явилися в інтернеті в середу рано-вранці – коли в місті розвиднілось і перші користувачі твітеру й інстаграму поїхали повз будівлю у своїх справах. Перші повідомлення про український прапор, що майорить над жовто-блакитною зіркою, з’явилися в інтернеті близько 7.15 ранку. Уже о 10-й годині прапор був знятий, а блакитну фарбу на зірці зафарбували золотистою.

На цій фотографії – вже робітник, який піднявся на будівлю, щоб демонтувати прапор:


Уже без прапора, але ще з блакитною фарбою:

Досить швидко з’явилася і перша версія, за якою акцію влаштував український руфер (руфери – люди, чиє хобі – діставатися на дахи будинків і висотних будівель) на ім’я Григорій (нік в інтернеті – «Мустанг»). Її висунув блогер, член Громадської палати Росії Антон Коробков-Землянський. «Він досить відомий у руферському середовищі. Сам він громадянин України. Я з ним познайомився випадково в суботу, він говорив, що хоче погуляти по московських дахах, відвідати сталінські висотки, залізти на зірку, тому що це красиво. І сьогодні я бачу фотографію з прапором України на сталінській висотці, і все склалося – зрозуміло, що це саме він», – сказав Коробков-Землянський в інтерв’ю «Російській службі новин».

Сам Григорій-Мустанг тут же спростував цю версію у своєму фейсбуці:

Через кілька годин московська поліція відзвітувала про затриманих за підозрою у скоєнні цієї акції, і ними дійсно виявилися зовсім інші люди – четверо «бейсджамперів», які захоплюються іншим різновидом екстриму, парашутними стрибками з висотних об’єктів. На відео, опублікованому поліцією після їхнього затримання, є і фрагменти запису, зроблені самими джамперами. На цих кадрах видно, що стрибають вони не зі шпиля (куди практично неможливо піднятися з повною екіпіровкою для стрибка), а з даху будинку, розташованого значно нижче. Якщо придивитися, видно, що на зірці до моменту стрибка вже є блакитна фарба:


Про свою непричетність до розфарбовування зірки і до вивішування прапора говорять і самі затримані, і їхні друзі та родичі, розповів Радіо Свобода активіст руху «Солідарність» Павло Шелков, який намагався напередодні передати джамперам їжу і продукти, коли вони вже були затримані. Шелков спілкувався з матір’ю однієї з затриманих дівчат. За її словами, вона та її друзі витрачали весь вільний час і гроші на це захоплення, але ніколи не цікавилися політикою і тим більш російсько-українським конфліктом. За словами Павла Шелкова, про непричетність затриманих до вивішування українського прапора і перефарбовування зірки побічно свідчить і той факт, що жодного з них раніше не затримували за участь у політичних акціях.

Шелков також повідомив Радіо Свобода з посиланням на одного з друзів затриманих про те, що в поліції їм підкинули балончик із фарбою – щоб сфабрикувати докази того, що саме вони перефарбували зірку в кольори українського прапора. Поки ця інформація підтвердження не знайшла. На засіданні Таганського суду адвокат Сергій Бадамшин, який захищав інтереси Олексія Широкожухова, зазначив, що в Олексія вилучили тільки одяг, ніякого спеціального спорядження або фарб у нього не було.

Як повідомляє агентство «ИТАР-ТАСС», квартири затриманих уже обшукали, за підсумками обшуків призначено 11 експертиз. У повідомленні московської поліції мовиться, що затримані «неодноразово притягалися до адміністративної відповідальності за різні правопорушення». На цей факт вказувало і звинувачення в суді. Втім, ця обставина почасти навіть передбачувана: любителі таких екстремальних розваг, як бейсджампінг, часто змушені проникати в заборонені місця, нерідко їх ловить охорона або поліцейські.

Однак зазвичай справа закінчується адміністративним покаранням, розповів Радіо Свобода Олександр Попов, блогер, відомий своїми фотографіями з підземель московського метро і з дахів висотних будівель російської столиці, автор блогу russos.livejournal.com.

– Іноді таких людей ловлять, закінчується все від «розмови по щирості» до арешту на 15 діб. Кримінальних справ за те, що люди піднялися на дах або спустилися під землю, на моїй пам’яті не було.

– Історія із зіркою вписується в цей ряд, вона, на вашу думку, теж тягне тільки на «адміністративку»?

– Знаєте, у нас воно як – «була б справу, а людина знайдеться», тому прив’язати можна що завгодно. Тут, наприклад, можуть прив’язати вандалізм, а це вже кримінальна справа. Те, що вони розфарбовували зірку, як вони проникли туди, може, зламали по дорозі які-небудь ґратки.

На сторінках затриманих бейсджамперів у фейсбуці Радіо Свобода не вдалося виявити жодного посту на політичні теми, немає там і яких-небудь висловлювань про російсько-український конфлікт. Ось що пише знайома одного з них, Марго Шаталіна:

«За інцидент із зіркою і прапором на Котельницькій набережній затримані невинуваті люди. Я їх добре знаю, ми неодноразово стрибали разом. Ніякого інтересу до української політики в них немає, хлопцям просто не пощастило стрибнути саме з цього будинку саме вчорашнього ранку. На жаль, наразі поки що мета поліції – не знайти винуватця, а показово покарати тих, хто вже сидить у камері. Необхідно поширити інформацію про те, що на даний момент хлопці сидять в ізоляторі за те, в чому немає їхньої провини».

Про невинуватість затриманих пишуть у соціальних мережах і інші їхні друзі, наприклад, майстер парашутного спорту, чемпіон Росії з групової парашутної акробатики Влад Довгопол:

«Я особисто знайомий із цими хлопцями, ми багато разів здійснювали разом стрибки з парашутом і на аеродромі, і з різних об’єктів, у тому числі в Москві. Ми ніколи не псували майно при вчиненні стрибків! Бейсджампінг і парашутний спорт завжди були поза політикою. Це наше захоплення, наш вибір. І ми маємо на це право. Якщо хтось не у змозі нас зрозуміти – це не означає, що стрибки з парашутом із будівель, антен, скель і мостів поза законом. Я готовий поручитися за кожного з них, що вони не скоювали акту вандалізму, в якому їх звинувачують, і не мають абсолютно ніякого стосунку ні до політики взагалі, ні до подій в Україні зокрема».

Радіо Свобода зв’язалося зі знайомим затриманого Олександра Погребова, який також представився Олександром і розповів, що Погребов є «патріотом Росії», і йому видається неймовірним, щоб той міг влаштувати проукраїнську акцію. Олександр називає й інші непрямі докази невинуватості затриманих, наприклад, відсутність слідів фарби на їхньому одязі – це видно на опублікованому поліцією відео.

– Я спостерігаю за стрибками хлопців уже впродовж довгого часу, в соціальних мережах, у спеціальних спільнотах. Ніколи не помічав за ними якоїсь політики, якихось висловлювань на адресу України або російської влади. Скажу більше, з Олександром Погребовим я знайомий особисто, він патріот своєї країни, і цей вчинок не має для нього ніякого сенсу. Хлопці просто опинилися не в той час і не в тому місці.

– Бейсджампери, напевно, нерідко потрапляють у такі ситуації, коли їх затримує поліція. Чим зазвичай закінчується справа в таких випадках?

– Насправді такі випадки досить рідкісні, тому що в більшість висоток вільний доступ, туди легко можна піднятися і здійснити стрибок, за це немає ніякої навіть адміністративної відповідальності. Людина, яка розфарбувала зірку, постаралася піти непоміченою, а коли ти стрибаєш із парашутом, лунає сильне ляскання, ти привертаєш увагу. Той, хто це зробив, не став би стрибати. Багато питань: наприклад, якби вони фарбували, на них би залишилася якась фарба або іржа від металу, а на відео, яке опубліковане, видно, що вони чисті.

В інтернеті нескладно знайти фотографії, зроблені руферами на шпилях практично всіх сталінських висоток Москви. Не раз діставалися вони і на зірку, що вінчає шпиль висотки на Котельницькій набережній. Потрапити туди простіше, ніж на інші об’єкти, бо йдеться про житловий будинок, а не про міністерство чи готелі.

Втім, вивішувати прапор або перефарбовувати зірки нікому поки на думку не спадало. А ось випадок використання московської сталінської висотки як символу для акції на підтримку України вже був. Опозиційний активіст Євген Левкович у червні цього року записав зі своїми друзями відеозвернення до українців зі словами підтримки біля розташованого у сталінській висотці готелю «Україна».


За словами Левковича, історію з прапором не можна порівняти навіть зі справою групи Pussy Riot, учасниці якої Надія Толоконникова і Марія Альохіна після акції у храмі Христа-Спасителя були засуджені за хуліганство до двох років позбавлення волі.

«Хлопці, які на це пішли, – я думаю, що вони розуміли, чим усе це може закінчитися. Я сподіваюся, що вони розуміли. Зараз треба розуміти, яке конкретно завдання стоїть перед слідчими органами. Якщо їм потрібно просто швидко закрити цю справу, вони можуть спіймати кого завгодно. Але справа навіть не в цьому. Ті це були хлопці чи не ті, російський Кримінальний кодекс – це одна з найжахливіших книг. Я взагалі не дуже розумію, що таке хуліганство відповідно до цього кодексу. Для мене «хуліганство» – це завжди було, ну, не знаю, розбити вітрину, наприклад, або заподіяти комусь якийсь конкретний збиток. Цю ж акцію навіть складно порівняти з акцією Pussy Riot, її навіть не можна назвати образою або паскудством. Мені здається, максимальним покаранням за таке може бути штраф і зобов’язання людей, які це зробили, відшкодувати збитки або пофарбувати назад те, що вони розфарбували. Ну які тут сім років позбавлення волі, про що тут говорити?» – вважає Євген Левкович.

Історія з розфарбованою зіркою і українським прапором на висотці на Котельницькій набережній отримала широкий резонанс не тільки в Росії, але й в Україні. Її згадав навіть президент України Петро Порошенко. У середу він проголосив початок акції, в рамках якої закликав усіх українців напередодні Дня Незалежності країни 24 серпня вивішувати в себе на балконах, у будинках, у машинах українські прапори. «Символічно, що в цей день в наші кольори розфарбували, можливо, найбільшу висотку в Москві», – написав Порошенко у своєму твітері.

Не оминули подію увагою і російські руфери, які підтримують політику Кремля. Вони залізли на шпиль висотки, розташованої на площі Червоні Ворота, і вивісили там російський триколор. Цього разу ніхто затриманий не був.

А в четвер у соціальних мережах з’явилися фотографії, які спершу були розцінені як «удар у відповідь» українських руферів. На них видно опору ЛЕП (як з’ясувалося, поблизу вулиці Ремізова в Москві, недалеко від метро «Нагорна»), пофарбовану в кольори українського прапора.

Однак подія виявилося лише курйозом. Як повідомило ввечері 21 серпня агентство «Інтерфакс» із посиланням на префектуру Південно-західного округу Москви, йдеться про помилку: «За технічним завданням, опора ЛЕП повинна була бути розфарбована у фірмові кольори «Московської об’єднаної електромережевої компанії» – синій, жовтий і білий. Але з якихось причин робітники пошкодували білої фарби. Найближчим часом опора буде перефарбована відповідно до технічного завдання».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG