Доступність посилання

ТОП новини

Виставка творів Ярослава Горбаневського відкрилася у Празі


Виставка творів Ярослава Горбаневського відкрилася у Празі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

У празькій галереї Artinbox відкрилась виставка малярства і графіки Ярослава Горбаневського – старшого сина російської письменниці, правозахисниці й дисидентки Наталії Гобаневської.

Відкриття виставки у Празі 21 серпня не випадкове: організатори – галерея Artinbox і Ярослав Горбаневський, художник, який живе в Парижі, присвятили виставку 46-й річниці окупації Чехословаччини військом Варшавського пакту 21 серпня 1968 року. У символічній даті празького вернісажу пам’ять про Наталію Горбаневську – одну з восьми героїв, які не злякались комуністичного режиму і з гаслом «За нашу і вашу свободу!» 25 серпня 1968 року вийшли на Червону площу.

Наталія Горбаневська про ці події написала книжку «Полудень», яку минулого року у чеському перекладі презенувала у Празі. Про це на відкритті виставки згадував художник Ярослав Горбаневський.

Він також розповів Радіо Cвобода, що підтримав ініціативу чеської громадської організації Bez komunistů днем голодування згадати жертви комуністичного режиму. У Чехії цього року до акту голодування долучились актори, письменники, вчені, політики.

21 серпня 1968 радянські війська увійшли до Чехословаччини, щоб повалити уряд і припинити реформи «Празької весни». За офіційною версією СРСР – для ліквідації загрози виходу ЧССР з «соціалістичного табору» та військового союзу з СРСР.

XS
SM
MD
LG