Доступність посилання

ТОП новини

Україна очима Голівуду


Ви ніколи не замислювалися над тим, як популярна культура Заходу відображає українців? Київський режисер створив добірку з десятків іноземних фільмів і серіалів, де є бодай якісь посилання на Україну.

Андрій Приймаченко, 24-річний режисер зацікавлений у виявленні того, який імідж має Україна за кордоном, звернувся до Голівуду, щоб знайти відповідь на запитання: що знає середньостатистичний житель Заходу про Україну?

«Щоб рекламувати Україну на Заході, потрібно знати, що на Заході думають про Україну. Мені здалося, що дуже вдало було б подивитися, як Україну показують в американських фільмах і серіалах», – розповів Приймаченко.

Він занурився у роботу й опрацював сотні стрічок – від класичних голівудських фільмів до сучасних комедійних серіалів.

Результатом його праці стала відео-добірка майже 90 різних кінофільмів і телевізійних програм, яка охоплює півсторіччя голівудського шоу-бізнесу. Але, незважаючи на велику кількість назв, за словами молодого режисера, висновок цього проекту доволі чорно-білий.

Українські чоловіки там показані або як бандити, або як солдати, або як хтось дуже недалекий. Українські жінки там, на жаль, показані як секс-працівниці або як дуже сильні жінки. Загалом дуже неприємний імідж України склався
Андрій Приймаченко

«Україна там представлена як місце, де виробляється щось дуже неякісне. Це дуже погана країна, де відбуваються дуже погані речі, – розповів Приймаченко про свій проект. – Українські чоловіки там показані або як бандити, або як солдати, або як хтось дуже недалекий. Українські жінки там, на жаль, показані як секс-працівниці або як дуже сильні жінки. Загалом дуже неприємний імідж України склався».

Злочин і проституція

У кращому випадку, Україна – це далека земля з фольклорними танцями, дужими сільськими дівчатами і доброю горілкою. У гіршому випадку, це – лігво пост-радянської злочинності і проституції, не кажучи вже про те, що країна стабільно постачає Заходу низькооплачуваних прибиральниць і водіїв.

В одному з фрагментів, узятому з комедії 1961 року «Один, два, три», яку номінували на премію «Оскар», актор Горст Бухгольц, який грає комуніста зі Східної Німеччини, сварить молоду манікюрницю, примовляючи: «Сильна, здорова дівчина, як ти… Тобі не нігті обрізати, а пшеницю в Україні косити!»

В іншому фрагменті з американського комедійного телесеріалу «Джоуі» з 2005 року, молода блондинка називає себе адвокатом, але її одразу ж перебиває інша жінка, яка каже: «Послухай, дорогенька. Мені все одно, ким ти була в Україні. Тепер ти в Америці і ти – прибиральниця».

Деякі фрагменти відображають українців трохи більш реалістичніше, зокрема ті, де українці сердяться через те, що їх плутають із росіянами. «В Україні ми розмовляємо українською», – каже молода жінка після того, як американський чиновник намагався вразити її своєю російською мовою у серіалі «На виду».

Відео Приймаченка не є його першою спробою зруйнувати стереотипи про співвітчизників. Під час Майдану він і художник Олександр Комяхов разом працювали над серією намальованих від руки портретів так званих «терористів» – звичайних українців, яких тодішній прем’єр-міністр Микола Азаров критикував за підтримку протестів.

На думку Приймаченка, не дивлячись на те, що увага Заходу на разі прикута до України, пройде немало часу, перш ніж Україна отримає риси та нюанси у сприйнятті іноземцями.

За останні півроку Україна й українці показали, що ми не зовсім такі, якими нас показують у їх фільмах
Андрій Приймаченко

«За останні півроку Україна й українці показали, що ми не зовсім такі, якими нас показують у їх фільмах і серіалах. Я думаю, що якщо нас так показують вже більше 50 років, значить люди на Заході нас дійсно такими бачать», – сказав він.

«Велика країна на сході Європи»

Андрій Приймаченко
Андрій Приймаченко

Приймаченко, який наразі завершує магістерську програму факультету журналістики Українського католицького університету Львова, вказує на низку вироблених в Україні фільмів і книжок, які намагаються пояснити, «хто ми є всередині».

Зокрема, він розповідає про фільм з 1970-х років «Пропала грамота» за участю Івана Миколайчука. Ця стрічка віддає належне їжі, костюмам і музиці української народної культури. Приймаченко також високо оцінює творчість українського письменника-дисидента Уласа Самчука, чия трилогія «Волинь» вважається одним із найважливіших творів, що розповідають про український селянський побут за режиму більшовиків.

«Мені здається, що західній аудиторії, в першу чергу потрібно поцікавитися, що це за така велика країна на сході Європи. Скоро ми будемо частиною одного Західного світу і нам було б добре один про одного дізнатися побільше», – вважає Приймаченко.

Над матеріалом працювали Анна Шаманська та Daisy Sindelar

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG