Доступність посилання

ТОП новини

«Гуманітарний конвой»: допомога силоміць чи контрабанда для сепаратистів?


Російський гуманітарний конвой перетинає український кордон через контрольно-пропускний пункт Ізварине, 22 серпня 2014 року
Російський гуманітарний конвой перетинає український кордон через контрольно-пропускний пункт Ізварине, 22 серпня 2014 року

Київ – Прямим вторгненням в Україну називає СБУ перетин кордону машинами російського «гуманітарного конвою». Вантажівки їдуть по території України без супроводу Червоного Хреста, який раніше повідомив, що немає гарантій безпеки для його представників, оскільки тривають бої. МЗС Росії не заперечує, що діє неузгоджено з офіційним Києвом, однак пояснює свою поведінку тим, що ситуація для них «нестерпна».

У п’ятницю близько 11:00 34 машини російського гуманітарного вантажу самостійно вирушили у бік України через пункт пропуску «Ізварине», який наразі контролюють сепаратисти. Про це повідомив речник РНБО Андрій Лисенко. За його словами, українська сторона висловила пропозицію почати переговори з Росією на рівні генеральних штабів з цього приводу, однак інша сторона відмовилась.

«У бік українського кордону розпочався рух ще 90 вантажівок, до яких російською стороною не було допущено ані українських прикордонників і митників, ані представників Міжнародного комітету Червоного хреста», – заявив Лисенко.


Про в’їзд колони зі ста автомобілів на територію України пізніше повідомив на своїй сторінці у Twitter президент України Петро Порошенко. Він назвав цей крок російської сторони порушенням міжнародного права.

Як повідомила прес-служба глави держави, на зустрічі в Києві з міністром закордонних справ Литви Лінасом Лінкявічусом Порошенко наголосив: «Ми зробимо все можливе для того, щоб це не призвело до більш важких наслідків».

Росія насправді переправляє фахівців сепаратистам – Наливайченко

Російські вантажівки – це насправді перефарбовані у білий колір військові тягачі, зняті зі зберігання Московського регіону, вони не мають нічого спільного з гуманітарною допомогою, заявив голова СБУ Валентин Наливайченко. За його словами, таким чином на територію України перекидаються фахівці на допомогу сепаратистським угрупованням. Їхні паспорти для виїзду за кордон оформлені в середині серпня, так само, як і документи на транспортні засоби, зазначив голова СБУ.

«Це група людей для керування безпосередньо військовою технікою, яка незаконно щоденно через «Ізварине» та інші прикордонні пункти входить на територію нашої держави. Серед них є люди, які будуть виконувати завдання по конвоюванню, допитуванню і тортурах полонених», – заявив Наливайченко.


Росія квапиться доставити «гуманітарний конвой» навіть без Червоного Хреста?

Червоний Хрест повідомив на своїй сторінці у Twitter, що у супроводі колони участі не бере, оскільки не отримав гарантій безпеки для своїх представників.

По ймовірному маршруту колони сепаратисти ведуть мінометний вогонь, тому не виключені провокації, йдеться в заяві українського Міністерства закордонних справ.

Водночас, російське інформаційне агентство ИТАР-ТАСС повідомило із посиланням на неназваного представника «уряду» «ДНР», що обидві так звані «народні республіки» висловлюють готовність гарантувати безпеку колони.

Російський «гуманітарний конвой» почав рух через «нестерпну ситуацію із затягуванням вирішення питання» щодо доставки вантажу на Донбас, заявив представник Міністерства закордонних справ Російської Федерації Олександр Лукашевич.

«Далі терпіти таке свавілля і нездатність домовлятися не можна. Всі приводи для відтягування доставки допомоги людям у районі гуманітарної катастрофи вичерпані», – сказав він.

Тривають бої, фіксують руйнування інфраструктури – Лисенко

Тим часом, як повідомив у п’ятницю Андрій Лисенко, в перебігу АТО тривають бої за звільнення Донецька, Луганська, Іловайська, Ясинуватої, Шахтарська, Тореза, Сніжного, Зугреса, Горлівки, Красного Луча та Станиці Луганської, сепаратисти відступають. Водночас, за його словами, сили угруповань «ДНР» та «ЛНР», які Україна визнала терористичними, намагаються відбити Новосвітлівку, Хрящувате та курган Савур-Могилу.

«Протягом доби терористи не припиняють обстрілювати житлові масиви Ленінського, Київського, Ворошилівського та Куйбишевського районів Донецька. Також бойовики обстрілюють артилерією та бронетехнікою райони Луганська із передмістя, куди вони заходять з боку Суходольська. Бойовики продовжують знищувати всю інфраструктуру регіону, зокрема, вчора обстріляли сумновідому, вибухонебезпечну шахту «Комсомолець», де є критичний вміст метану», – повідомляє він.

Двічі обстрілювались із мінометів позиції українських прикордонників з-за російського кордону, помічені російські розвідувальні безпілотники, зазначив Лисенко. Він також повідомив про збитий 20 серпня неподалік від Луганська український вертоліт, екіпаж загинув.

Гуманітарна ситуація у містах Донецької і Луганської області залишається складною: за період АТО інженерні підрозділи розмінували близько півсотні об’єктів інфраструктури, знешкодивши понад 8 тисяч вибухонебезпечних предметів. Про це повідомив виконувач обов’язків начальника інженерних військ полковник Геннадій Кравченко. За його інформацією, мінують адміністративні будівлі, промислові підприємства, школи, гуртожитки – загалом постраждало понад сотню людей.

У зв’язку із нестабільною ситуацією, початок занять у донецьких школах міськрада перенесла на невизначений термін.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG