Доступність посилання

ТОП новини

Чехія закликає Росію припинити дестабілізацію в Україні – МЗС


Чехія закликає Росію припинити кроки, спрямовані на дестабілізацію ситуацію в Україні. Про це йдеться у повідомленні Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

«З жалем констатує, що нещодавній в’їзд російського конвою на територію України відбувся без згоди українських органів. Таким чином, сталося порушення міжнародного права й угоди між Україною, Міжнародним Червоним Хрестом і Російською Федерацією. Чеська Республіка звертається до Російської Федерації із закликом припинити здійснення кроків, які надалі дестабілізують ситуацію на сході України, зокрема постачання важкого озброєння та обстріл українських підрозділів. Водночас засуджуємо акції нелегальних озброєних груп, у результаті яких збільшується кількість людських жертв і страждання цивільного населення», – мовиться у повідомленні.

Прага також засуджує так званий «марш» українських військовополонених, який бойовики провели у Донецьку у День Незалежності України та вбивство почесного консула Литви у Луганську.

«Неприпустимим і ганебним вважаємо порушення права полонених на гідне поводження, до якого вдалися у неділю проросійські бойовики у Донецьку. Засуджуємо також викрадення й брутальне вбивство Почесного консула Литви Миколи Зеленця, яке здійснили бойовики в Луганську», – наголошують в МЗС Чехії.

У п’ятницю Росія ввела свій «гуманітарний конвой» на територію України без оформлення українськими митними і прикордонними органами більшості його автомашин і попри протести Києва. Також, на порушення раніше досягнених міжнародних домовленостей, конвой вирушив без супроводу Червоного Хреста. В Україні і у світі висловили різку критику цього порушення Росією міжнародного права.

16 березня за військової і політичної підтримки Російської Федерації в Криму відбувся неконституційний і не визнаний світом референдум про самовизначення Криму. За даними самопроголошеної кримської влади, 96,77% тих, що взяли участь у голосуванні, висловилися за приєднання Криму до Росії.

21 березня президент Росії Володимир Путін підписав закон про приєднання Криму і Севастополя до Росії на правах суб`єктів федерації.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці бойовиків на Донбасі. Москва свою причетність відкидає.

XS
SM
MD
LG