Доступність посилання

ТОП новини

У Швеції запрацював Український інститут


У Швеції запрацював Український інститут
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Рівне – Стокгольм – У Швеції запрацював Український інститут. Метою нової інституції є популяризація української культури в цій державі. З нагоди відкриття її ініціатори – українки за походженням – сестри Наталія та Ольга Пасічник – організували благодійний концерт на підтримку України за участю музикантів інших держав.

Композиції Лисенка, Косенка і Ревуцького не гірші від відомих творів Чайковського чи Рахманінова – просто українську класичну музику у світі практично не популяризують, зауважує піаністка Наталя Пасічник, яка живе й працює у Швеції вже 23 роки.

Зі Швецією Наталію Пасічник пов’язує сім’я, однак Наталя – уродженка Рівного – не змінює українського громадянства і вже спонукала полюбити свою культуру всю свою шведську родину – про це розповідає її донька – Ніколіна Пасічник-Джонсон.

«Мій тато – психолог, швед. Але він навчився розмовляти українською. Я б хотіла працювати в інтернаціональних організаціях, допомагати Україні. Щоб у майбутньому мати можливість щось змінити на краще», – ділиться планами Ніколіна.

У презентації взяли участь принцеса Швеції, посли США та Грузії. Концертом заслуховувалися українська діаспора у Стокгольмі і шведи, котрі не приховували свого захоплення. Наталя Пасічник каже – шведи з неприхованою цікавістю і навіть тривогою спостерігають за подіями в Україні, а відтак виявляють все більший інтерес до неї: «Сьогодні, напевне, 90 процентів глядачів у залі були не українцями, а представниками інших країн, і в більшості – шведи. Їхня реакція переконує, що нам просто необхідно їх знайомити з українською культурою».

Час відкривати мистецькі скарби

Наталчина сестра, солістка Варшавської опери Ольга Пасічник, розповідає – так зачудовано сприймають українську музику у всіх країнах світу, де вона побувала з гастролями.

Після сьогоднішнього концерту всі до мене підходили, і кажуть: «Ми ж навіть не знали, що таке є»
Ольга Пасічник

«Після сьогоднішнього концерту всі до мене підходили, і кажуть: «Ми ж навіть не знали, що таке є». За 23 роки це можна було набудовувати державі. А те, що ми робимо – краплинки в морі».

Син Ольги, Назар Плиска, який народився у Варшаві, пишається тим, що має українські корені.

Маю надію, що й інші держави підтримуватимуть Україну не тільки фінансово, а цілим серцем
Назар Плиска

«Маю надію, що й інші держави підтримуватимуть Україну не тільки фінансово, а цілим серцем», – розмірковує школяр.

Найближчим часом сестри Пасічник планують провести серію концертів за творами українських композиторів та перший Фестиваль української культури у Швеції. Якщо раніше вони сподівалися від української держави, громадянками якої лишаються, хоча б підтримки для запису, то нині прагнуть бодай морального схвалення своїх втілених ідей.

Американське посольство підтримує такі стремління, і вбачає необхідність в поширенні українського мистецтва, фільмів, музики і танцю, зазначив присутній на презентації посол США у Швеції Марк Бжежинський. Дипломат вважає, що Український інститут Швеції неодмінно створить міцне підґрунтя для розвитку цього процесу.

  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG