Доступність посилання

ТОП новини

У Росії таємно ховають військових і мовчать про Україну


Четверо із 10 затриманих на Донеччині російських десантників. Їх затримали 25 серпня біля Дзеркального
Четверо із 10 затриманих на Донеччині російських десантників. Їх затримали 25 серпня біля Дзеркального

Москва – Міністерство оборони Росії підтвердило, що в Україні були затримані російські військові. Щоправда, в російському оборонному відомстві кажуть, що кордон із сусідньою державою вони перетнули випадково при патрулюванні. Між тим, у Росії в обстановці найсуворішої таємності ховають загиблих військових, а їхніх родичів ретельно відгороджують від спілкування з пресою і громадськістю.

Кілька днів тому українські журналісти виклали фотографії документів, які, доводять присутність російських військових на території України. Серед знахідок було водійське посвідчення на ім’я Іллі Максимова. Нині ж, на прес-конференції в Саратові, мати солдата Любов Максимова попросила вибачення у громадян України.

Любов Максимова, мати зниклого на території України російського військовослужбовця
Любов Максимова, мати зниклого на території України російського військовослужбовця

Він не по своїй волі прийшов в Україну. Шановна Україно, якщо він у вас, я готова приїхати і його забрати. Пробачте! І його вибачте, і мене вибачте!
Любов Максимова

«Він не по своїй волі прийшов в Україну. Людина військова, живе за статутом. Все зробив так, як сказало безпосереднє керівництво. Шановна Україно, якщо він у вас, то я готова приїхати і його забрати. Пробачте! І його вибачте, і мене вибачте!» – сказала мати військовослужбовця.

Таємні похорони

Напередодні стало відомо про закриті похорони під Псковом декількох бійців Протиповітряних десантних військ. Імовірно російські військові могли бути вбиті під Луганськом. У Вибутах, що за 15 кілометрів від Пскова, 25 серпня поховали десантника Леоніда Кічаткіна.

Депутат Псковського обласного зібрання Лев Шлосберг, який приїхав напередодні до Вибутів, сказав, що незважаючи на місце дислокації 76-ї дивізії ПДВ у Псковській області, про масштаби втрат судити складно, оскільки ховають загиблих на їхній батьківщині.

Військові мають інформацію про масштаб втрат. Цей масштаб, очевидно, величезний
Лев Шлосберг

«Мені доводилося спілкуватися з офіцерами нашої дивізії в різних ситуаціях. І особи, яких я побачив учора на похоронах, це люди, що перебувають у дуже глибокому стресі. Думаю, що справа була не тільки у вчорашніх похоронах. Я впевнений, це військові люди, вони мають інформацію про масштаб втрат. Цей масштаб, очевидно, величезний», – припускає Шлосберг.

Брехня і факти

Приблизно в ті ж дні, коли стало відомо про загибель псковських десантників, із джерел, яким можна довіряти, надійшла інформація про те, що в Медичну академію Санкт-Петербурга з Ростовської області доставили незвично велику кількість поранених російських військових. Однак, так само як і в інших випадках, інформація про це ретельно приховується, а заляканих родичів солдатів відгородили від спілкування зі ЗМІ. На думку Лева Шлосберга, це є ще одним підтвердженням незаконності перебування російських військових на території України, оскільки у самій Росії зараз воєнні дії не ведуться.

Є команда приховувати все. Саме це бажання все приховати підкреслює нечесність, незаконність і абсолютну нелюдяність цих дій у всіх сенсах
Лев Шлосберг

«Зараз ми бачимо абсолютно чітку, жорстку, ультимативну установку на приховання факту загибелі цих людей, місця і часу похорону, обставин їх загибелі. Рідних повністю відсікають від суспільства, від преси, від кого б то не було. Очевидно, що є команда приховувати все. Але саме ось це бажання все приховати, нікуди нікого не допустити, це все підкреслює нечесність, незаконність і абсолютну нелюдяність цих дій у всіх сенсах»,– зазначив Шлосберг.

Росія неодноразово заперечувала, що у збройному конфлікті на сході України беруть участь її військові підрозділи. Однак події і факти останніх днів доводять протилежне.

21 серпня українські журналісти виклали в інтернет непрямі докази присутності псковських десантників у Луганській області – на опублікованих фотографіях видно документи з іменами бійців, зброю, десантні берети.

«У районі Лутугиного наші захопили БМД-2, бортовий номер 275, зі складу 1-ї парашутно-десантної роти в/ч 74268, Псковської повітрянодесантної дивізії, комвзводу ст. лейтенант Попов. У машині вся документація: журнал нарядів, вечірньої повірки, журнал звільнювальних. Російські сухпаї випуску березня цього року. Екіпаж... ну, скажімо, загубився по дорозі», – написав журналіст Леонід Швець.

Затримані на Донбасі десантники Росії: нам брешуть про навчання

Українські силовики затримали 25 серпня біля Дзеркального на Донеччині 10 російський десантників.

«Спільна оперативна група ЗС України та СБУ затримала десять військовослужбовців 331 полку 98 свірської дивізії Повітряно-десантних військ Збройних сил РФ (в\ч 71211). Російські військовослужбовці затримані із особистими документами та зброєю. Вони дали свідчення, що батальйон десантників 23 серпня був передислокований залізничним транспортом до Ростовської області РФ, а близько 3 години ночі 24 серпня підрозділ був піднятий по тривозі і отримав наказ здійснити марш у складі колони з кількох десятків БМД», – повідомили у Службі безпеки України.

За словами російських десантників, вони отримали наказ залізницею прибути для навчань у район Ростова-на-Дону. У місці розвантаження ешелону їм наказали зафарбувати в білий колір номери бойових машин, пояснюючи це потребою розрізняти під час навчань різні підрозділи.

Після марш-кидка довжиною в кількадесят кілометрів ці військовослужбовці опинилися на території України, де їх зустрів вогонь Збройних сил України.

Затримані на Донбасі десантники Росії розповіли, що робили в Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

На дотичну тему: 100 поранених російських солдатів доставили до Санкт-Петербурга – ЗМІ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG