Доступність посилання

ТОП новини

Що відбувається в партії «Батьківщина»?


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Київ – Політраду партії «Батьківщина» демонстративно залишили у вівторок Олександр Турчинов, Арсеній Яценюк, Арсен Аваков та інші депутати. Політологи прогнозують, що ці політики приєднаються до партії «Блок Петра Порошенка», з’їзд якої відбувся у середу. Однак список партії оголосять аж у вересні.

Політики вийшли з політради Батьківщини через незгоду частини парламентарів іти на вибори разом з іншими демократичними патріотичними силами, зокрема партією Петра Порошенка. Про це написав на своїй сторінці у Фейсбук міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Арсен Аваков
Арсен Аваков

«Пропонувалося ще перед виборами підписати публічно з усіма згаданими учасниками процесу угоди про принципи та цілі формування нової, НАРОДНОЇ КОАЛІЦІЇ в обраному парламенті. «Батьківщина», «УДАР» Кличка, партія Петра Порошенко, «Свобода», «За Україну» Слави Кириленко, «Європейська партія» Катеринчука + нові, висунуті Майданом молоді партії й організації + позапартійні активісти та мажоритарники... Я поважаю думку друзів і політиків у «Батьківщині», які вважають, що опозиція до Порошенка – Велике благо для країни. Розумію логіку їх заперечень і аргументів... Але чесно висловлюю свою позицію – У СЬОГОДНІШНІЙ СИТУАЦІЇ ЦЕ НЕ ПРАВИЛЬНО І не допустимо. ТІЛЬКИ ЄДНІСТЬ, ПОПРИ все... Хто пішов? Турчинов, Яценюк, Аваков, Денисова, Петренко, Гриневич, Головко, Матейченко, Пашинський, Парубій, Пишний, Бурбак, Фаєрмарк, Хміль, Апостол, Ємець, Лунченко...» – написав Аваков.

ЗМІ сприйняли ці слова як вихід депутатів з партії та розкол «Батьківщини». Водночас сам Аваков у коментарях до свого посту написав, що поки є членом партії. Так само інформацію про вихід спростував і Сергій Пашинський. А Андрій Парубій зауважив ЗМІ, що вийшов з партії вже півроку тому.

Заяв про вихід з партії нема

Ніяких офіційних заяв партійців у канцелярії «Батьківщини» нема, сказав член політради партії Андрій Павловський в коментарі Радіо Свобода

Андрій Павловський
Андрій Павловський

«Я як член політради партії «Батьківщина», який був присутній на засіданні, можу вам сказати, що політрада проголосувала одностайно, що «Батьківщина» іде на вибори єдиною командою у форматі 2012. Виступає за те, щоб Яценюк залишався прем’єр-міністром, і ми вимагаємо об’єднання усіх патріотичних і демократичних сил в наступній Верховній Раді. За це проголосували одностайно. Все інше – це якісь особисті позиції, образи, амбіції. Ми говоримо про об’єднання в наступному парламенті», – зазначив Павловський.

Натомість на з’їзді партії «Солідарність», яку вирішили перейменувати у «Блок Петра Порошенка», говорять про об’єднання до виборів. Юрій Луценко, який очолив партію замість Юрія Стеця, закликав до співпраці «УДАР», «Батьківщину», «Фронт змін» та інші демократичні проукраїнські партії. За його словами, переговори будуть вестися і з Яценюком, і Турчиновим, й Аваковим.

Cписки партії затверджує з’їзд. Він не буде раніше, ніж 5 вересня
Юрій Стець

«Наразі зараз тільки розпочинаються консультації. Ми звертаємося до всіх, це стосується і політичних сил, і окремих політиків. Але списки партії затверджує з’їзд. Він не буде раніше, ніж 5 вересня», – сказав у коментарі Радіо Свобода Юрій Стець.

Боєздатна трійка

Водночас, про переговори Яценюка і Турчинова щодо приєднання до політсили Порошенка ЗМІ повідомляли вже давно. А на з’їзді «Блоку Петра Порошенка» вже були колишні і нинішні однопартійці Юлії Тимошенко. Зокрема Володимир Ар’єв, Олександр Бригинець, Дмитро Андрієвський, Руслан Князевич та інші.

Саме Турчинов, Яценюк й Аваков – це найбільш боєздатне, що є в «Батьківщині», зауважив у коментарі Радіо Свобода політолог Олександр Палій.

Зараз мова йде не про відсотки, а про те, щоб в Україні була міцна влада, здатна давати опір ворогам
Олександр Палій

«Турчинов з негативного персонажу, до якого був великий скепсис, покращив своє позиціонування. Яценюк теж. Ця трійка дуже посилить ту політичну силу, до якої вони приєднаються. А це буде ймовірно партія Порошенка. Тимошенко сприймається як політик старої формації. Навіть її партійці сприймають її так – як людину вчорашнього чи навіть позавчорашнього дня. Можливо вона візьме 5%, можливо навіть більше. Але ж зараз мова йде не про відсотки, а про те, щоб в Україні була міцна влада, здатна давати опір ворогам».

Однак, ефективним для держави політолог називає саме об’єднання всіх демократичних сил напередодні виборів, про яке говорить і президент. Згідно з законодавством, реєстрація виборчих списків партій закінчиться за 40 днів до виборів, тож переговори можуть тривати ще понад тиждень.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG