Доступність посилання

ТОП новини

Світ засуджує російське вторгнення в Україну


Російське військове вторгнення на півдні Донбасу засуджує зовнішній світ – зокрема Сполучені Штати, НАТО, Європейський союз та окремі його члени, а також ОБСЄ.

У військовому об’єднаному штабі НАТО в бельгійському Монсі чільний військовий представник заявив, що понад тисячу російських військових нині діють на території України. «Вони підтримують сепаратистів і воюють разом з ними», – сказав офіцер НАТО, який побажав аби його не називали.

Він додав, що, можливо, Москві йдеться про те, щоб суходолом з’єднати територію Росії з окупованим Кримом, проклавши, коридор смугою уздовж північного берега Азовського моря через український Маріуполь.

Інший чільний представник НАТО, бригадний генерал Ніко Так, промовляючи у Верховному штабі об’єднаних сил в Європі (SHAPE) з посиланням на супутникову зйомку, заявив про активізацію російської військової присутності на українській території.

«Остання зйомка надає конкретні докази російських дій всередині України, але вони є лише верхівкою айсберга в плані загального масштабу пересувань російських військ та озброєнь», – заявив генерал Ніко Так.

Супутникові знімки НАТО підтвердили перебування російських військ в Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00


Як тільки-но з’явилися повідомлення про російське військове вторгнення, відреагували і США. Речниця Держдепартаменту США Джейн Псакі заявила: «Були повідомлення про додаткові колони російських танків, установок залпового вогню та бронетранспортерів, які прямують до населених пунктів у Південно-Східній Україні. Ці вторгнення свідчать, як виглядає, про спрямований Росією контрнаступ в Донецькій та Луганській областях».

Реакція Європи

Відбулася телефонна розмова британського прем’єра Девіда Камерона з президентом Європейської ради Германом Ван Ромпеєм і вони зійшлися на думці, що ЄС «слід продовжувати тиснути на президента Путіна з метою домогтися деескалації ситуації в Україні», йдеться у повідомленні на сайті британського уряду.

«Ми закликаємо Росію піти іншим шляхом і знайти політичне вирішення кризи. Якщо Росія не зробить цього, вона може не сумніватися, що наслідки будуть ще більш серйозні», – йдеться в заяві Камерона.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель у телефонній розмові з президентом Путіним вимагала від нього пояснень щодо «ймовірного перебування російських військових на території України». Про це повідомляється на сайті уряду Німеччини.

Речник уряду у Берліні сказав, що Меркель «наголосила на великій відповідальності Росії за деескалацію ситуації та контроль за її кордонами».

Президент Франції Франсуа Олланд теж закликав Росію контролювати свій кордон.

Якщо підтвердиться що російські вояки присутні на українській території – з цим миритися неможна, це неприйнятн
Франсуа Олланд

«Росія має справді контролювати свій кордон і припинити передачу озброєнь і техніки. І, звичайно, якщо підтвердиться що російські вояки присутні на українській території – з цим миритися неможна, це неприйнятно», – сказав Олланд.

Олланд також нагадав, що ЄС вже посилив санкції проти Росії і готовий до ще більш рішучих обмежувальних заходів, якщо ескалація наростатиме.

В Європарламенті лунають заклики через пряме російське вторгнення в Україну посилити санкції проти Росії.

Єдиним виходом для нас є подумати про нові санкції
Ельмар Брок

«Після розвитку останніх подій в Україні ми думаємо, що є можливість посилити санкції проти Росії і ми маємо докласти всіх зусиль аби вийти на мирне вирішення. Але розвиток подій за останні 24 години вказує, єдиним виходом для нас є подумати про нові санкції»,заявив голова комітету Європарламенту у закордонних справах Ельмар Брок.

Сайт міністерства закордонних справ Литви розмістив заяву, в якій засуджується очевидне вторгнення Росії і говориться, що ці дії «є грубим порушенням фундаментальних принципів міжнародного права і домовленостей, досягнутих на міжнародних зустрічах».

У суботу, 30 серпня, відбудеться екстрений саміт ЄС, на якому обговорять ситуацію в Україні і можливі нові санкції проти Росії. У цьому саміті візьме участь і президент Петро Порошенко.

На екстрене засідання в четвер збирається і Рада безпеки ООН, а міністр закордонних справ Латвії закликав Раду безпеки, кваліфікувати дії Росії як «акт агресії» проти України.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG