Доступність посилання

ТОП новини

Росія каже, що не вторгалася в Україну. Родичі військових не вірять


Російська техніка біля українського кордону, Каменськ-Шахтинський, Ростовська область, 24 серпня 2014 року
Російська техніка біля українського кордону, Каменськ-Шахтинський, Ростовська область, 24 серпня 2014 року

Москва – У четвер вранці в Москві активіст руху «Солідарність» Дмитро Монахов вийшов на площу в центрі міста і влаштував одиночний пікет у вигляді розмови з перехожими на тему вторгнення російських військ в Україну. У Монахова не було при собі навіть плаката, однак він був затриманий.

Росія офіційно спростувала заяви про вторгнення в Україну. Постпред Росії при ОБСЄ Андрій Келін у четвер наголосив, що ніяких російських колон на півдні України немає. Між тим державне російське телебачення цього ж дня показало виступ так званого «прем’єра» угруповання «ДНР» Олександр Захарченка, який заявив, що на боці сепаратистів воюють кадрові російські військові.

«До нас прибуває багато військових із Росії, які вважають за краще провести відпустки не на морських пляжах, а в одному ряду зі своїми братами, що б’ються за свободу Донбасу», – написав Захарченко на одному з сепаратистських сайтів.

Він оцінив загальну кількість росіян, які беруть або брали участь у бойових діях на Донбасі, кількістю в «3-4 тисячі».

Присутність на території України російських військових частин підтверджують і західні джерела.

Супутникові знімки НАТО підтвердили перебування російських військ в Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00


Однак, за словами російського військового експерта Павла Фельгенгауера, говорити про повномасштабне вторгнення Росії в Україну поки рано. Хоча такого розвитку подій в найближчому майбутньому він не виключив.

Це не повномасштабне вторгнення поки що, це обмежений контингент, скажімо так
Павло Фельгенгауер

«Це не повномасштабне вторгнення поки що, це обмежений контингент, скажімо так. Тому що російська авіація не бере участі. І, як каже цей Захарченко – їхній «прем’єр» самозваний – там три-чотири тисячі. Ну не двадцять, не триста тисяч, які могли б бути. Тобто це обмежені поки дії, хоча прикриття, як мовиться, виглядає все більш несерйозним», – зазначив Фельгенгауер.

Родини російських військових не мають інформації

На думку Фельгенгауера, завдання російського керівництва очевидні – військовий розгром сепаратистів для них неприйнятний. Тим часом в кількох регіонах Росії родичі військових у відсутності офіційної інформації намагаються з’ясувати, що діється з їхніми близькими. У Костромі батьки російських десантників, які були затримані в Україні, розповіли журналістам, що дізналися про це з інтернету, а не від військового керівництва.

«Вони звичайно нас намагалися переконати, що інтернет – це все брехня і провокація. Нам також вони пояснили в керівництві, що це політичні розбірки. Ну це нам зовсім не цікаво. Нас взагалі в принципі тут не цікавлять політичні розбірки. Їх відправили на навчання. І чому вони повинні в їхніх політичних розборках брати участь, це взагалі дуже цікаво. І випадковості ніякої не може бути. Ми так всі вважаємо, що це все не випадково».

Російське військове керівництво ретельно приховує інформацію про загиблих і поранених. У четвер вранці петербурзьке інтернет-видання «Фонтанка ру» повідомило про пересування по місту карет швидкої допомоги в супроводі екіпажів військової автоінспекції з військового аеропорту Левашева. Офіційно це ніхто не прокоментував.

Російський правозахисник говорить про «вторгнення» Росії в Україну
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG