Доступність посилання

ТОП новини

Воєнний стан не змусить чиновників працювати по-воєнному – експерт


Президент України Петро Порошенко у навчальному центрі Національної гвардії у липні цього року
Президент України Петро Порошенко у навчальному центрі Національної гвардії у липні цього року

Київ – Після вторгнення регулярних російських військ на Донбас в Україні знову поновилися суперечки з приводу доцільності запровадження надзвичайного стану. Зокрема, до такого кроку президента закликала екс-прем’єр, лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко. Натомість в адміністрації президента кажуть про недоцільність такого кроку, а експерти сумніваються в тому, що таким чином можна посилити обороноздатність держави.

Введення воєнного стану в Донецькій та Луганській областях багатократно посилить систему нашої оборони та координованість наших дій. Про це йдеться в заяві екс-прем’єра Юлії Тимошенко, яка закликає президента до такого кроку. Крім того, на її думку, необхідно «негайно організувати ставку Головнокомандувача і взяти президенту всі важелі управління обороною України в свої руки». Про необхідність запровадити воєнний стан заявляють також екс-заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар та радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Натомість в адміністрації президента кажуть, що запровадження воєнного стану обмежить можливості отримувати військово-технічну допомогу від інших країн. Тому запровадження воєнного стану в Україні вигідне хіба що Росії. Про це заявляє перший заступник голови президентської адміністрації Геннадій Зубко.

Проблеми війни на Донбасі пов’язані із поганим керівництвом і відсутністю достатніх ресурсів
Володимир Фесенко

Коментуючи ситуацію, політолог Володимир Фесенко зазначає, що наразі прихильники запровадження воєнного стану не навели переконливих аргументів на користь того кроку. За його словами, «проблеми війни на Донбасі пов’язані із поганим керівництвом і відсутністю достатніх ресурсів». Експерт також наголошує на важливості дострокових парламентських виборів, тоді як запровадження воєнного стану унеможливить їх проведення.

«Цей парламент складається більше ніж на половину із представників попередньої влади. Їхня слухняність – вона тимчасова. Я вас запевняю: як тільки ситуація зміниться – там знайдеться не менше 200 депутатів, які підтримають Путіна в Києві – з квітами вийдуть до нього», – вважає Володимир Фесенко.

Військовий експерт Центру імені Разумкова Олексій Мельник наголошує на тому, що на Донбасі відбувається справжня війна із зовнішнім ворогом. За його словами, непереконливими є аргументи про недоцільність запровадження воєнного стану. Разом з цим він сумнівається, що запровадження воєнного стану збільшить мобілізаційні можливості державного апарату.

На відміну від суспільства, яке в переважній своїй більшості мобілізоване і всіма силами – хто здоров’ям, хто життям, хто грішми, хто часом – платить за цю війну, державна машина живе своїми пріоритетами: наступних виборів, рейтингів, зароблянням грошів
Олексій Мельник

«На відміну від суспільства, яке в переважній своїй більшості мобілізоване і всіма силами – хто здоров’ям, хто життям, хто грішми, хто часом – платить за цю війну, державна машина живе своїми пріоритетами: наступних виборів, рейтингів, зароблянням грошів. От, у цьому головна проблема і навряд чи вона може бути вирішена якимось формальним рішенням, навіть ухваленим у Верховній Раді», – вважає військовий експерт.

Згідно із законом, за ініціативою РНБО указ про запровадження воєнного стану має видати президент, а потім впродовж двох днів затвердити Верховна Рада.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG