Доступність посилання

ТОП новини

НАТО реагуватиме на агресію Росії й допоможе армії України


НАТО допоможе українській армії – Долгов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Брюссель – Відкрита агресія Росії щодо України не викликає сумнівів, тому НАТО шукає шляхів, як зарадити країні-партнеру в цій ситуації. Ескалація конфлікту сприяла тому, що держави цього військово-політичного союзу, не маючи змоги військово втрутитися, оголосили, що готові підтримати Україну не лише політично, а й, зокрема, допомогти реформувати й зміцнити її оборонну систему.

Нова агресивна кампанія Росії щодо України змусила переглянути всі донині доволі помірковані підходи в країнах НАТО щодо кваліфікації дій Москви та визначення шляхів підтримки Києва. Голова місії України при НАТО Ігор Долгов після нинішнього позачергового засідання Комісії Україна-НАТО зазначив: «Так, ми не є членом НАТО і не можемо розраховувати на його пряму військову підтримку».

Є достатньо засобів у країн-членів та в НАТО – як колективної організації, – щоб не лише політично підтримувати Україну, але й надати необхідні ресурси
Ігор Долгов

«Але разом з тим, є достатньо засобів у країн-членів та в НАТО – як колективної організації, – щоб не лише політично підтримувати Україну, але й надати необхідні ресурси для того, щоб українські Збройні сили мали більше здатності протистояти прямій агресії», – наголосив голова української місії при НАТО.

Як відомо, союз НАТО створив чотири профільні трастові фонди, наповнення яких допоможе розвинути за стандартами Північноатлантичного альянсу різні сторони оборони України. Йдеться про логістику, командування й контроль, кібербезпеку та соціальну допомогу військовим. Низка країн-членів НАТО у п’ятницю підтвердила готовність робити свої внески до цих фондів.

Двері НАТО для України відчинені

Андерс Фоґ Расмуссен
Андерс Фоґ Расмуссен

Водночас, заяви, які лунали в Києві щодо можливого зняття позаблокового статусу України, нині в НАТО коментували жваво. Зокрема, голова НАТО Андерс Фоґ Расмуссен зауважив: як і було вирішено на саміті в Бухаресті, Україна може вступити до НАТО, якщо сама цього бажатиме й відповідатиме його критеріям.

Незважаючи на заперечення Москви, цілком очевидно, що російські війська незаконно перетнули кордон України
Андерс Фоґ Расмуссен

«Ми цілком поважатимемо рішення (якщо український парламент вирішить) змінити цю (позаблокову політику). Ми дотримуємося принципу, що кожна нація має право сама визначатися (щодо союзів) без втручання ззовні. Ми сподіваємося, що й інші нації приєднаються до цього принципу», – заявив Фоґ Расмуссен.

Керівник Північноатлантичного союзу додав, «Незважаючи на заперечення Москви, наразі цілком очевидно, що російські війська і обладнання незаконно перетнули кордон Східної і Південно-Східної України. – Це не поодинокий випадок, а частина загрозливої поведінки, яка триває вже місяцями для дестабілізації України як суверенної держави».

Андерс Фоґ Расмуссен, зокрема, назвав дії Росії «нахабним порушенням українського суверенітету, територіальної цілісності, яке підриває всі дипломатичні зусилля, спрямовані на мирне рішення».

Нестабільність європейської безпеки через агресію Росії та пошук шляхів вирішення ситуації в Україні стануть ключовими питаннями саміту НАТО, який відбудеться через тиждень у британському Вельсі. Президент України Петро Порошенко також запрошений до участі у зустрічах лідерів держав Північноатлантичного союзу.

Уряд України запропонував Верховній Раді скасувати позаблоковий статус

У п’ятницю прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що уряд ініціює відмову України від позаблокового статусу і закликає парламент ухвалити відповідний закон.

Яценюк: Україна бере курс на НАТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00


За словами Яценюка, згідно із законопроектом, «основна мета і єдина мета України у зовнішній політиці – це набуття членства в Європейському союзі».

«Даний законопроект забороняє Українській державі приймати рішення про членство в будь-яких інших економічних, політичних чи військових союзах, які суперечать основній меті України – членству в Європейському союзі. Після прийняття цього закону це означає, що Україні буде заборонене (членство) як у Митному, так і в Євразійському, так і інших різного роду так званих «союзах», які, по суті своїй, є нічим іншим, як Радянським Союзом імені Російської Федерації», – додав Арсеній Яценюк.

Він також закликав президента України визначити цей законопроект як невідкладний, а парламент – розглянути його у найкоротші терміни.

Позаблоковий статус України у січні 2011 року затвердив четвертий президент України Віктор Янукович. У НАТО цього року неодноразово заявляли, що готові до поглиблення співпраці з Україною, якщо сама вона захоче змінити цей формат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG