Доступність посилання

ТОП новини

Ми маємо розірвати наші стосунки з Росією – віце-спікер парламенту


Ми маємо розірвати наші стосунки з Росією – віце-спікер парламенту
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:24 0:00

Дочасні парламентські вибори неймовірно потрібні, хоча б з огляду на те, що Росія їх вкрай не хоче, вважає заступник голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський. Він зауважує, що активні військові дії з боку Росії почалися з початком виборчого процесу в Україні. Про те, як принцип «Геть від Москви!» потрібно реалізовувати в законодавчій площині віце-спікер розповів в інтерв’ю Радіо Свобода

– Пане Кошулинський, Ви серед тих, хто вважає, що якщо ми говоримо на весь світ про те, що відбулося вторгнення росіян на українську територію, то потрібно запроваджувати воєнний стан. До того ж, Ви вважаєте, що за запровадження воєнного стану в Верховній Раді набереться необхідна кількість голосів. На чому ґрунтуються такі висновки?

Бачимо пряме втручання військ, танки, БТР, ПЗРК, системи «Град», які обстрілюють наших військових. Це війна

– Я думаю, що зараз ні для кого не є секретом, як ситуацію, яка склалася в Україні, оцінюють міжнародні організації та держави, зокрема, ми знаємо про заяву Державного департаменту Сполучених Штатів Америки, про заяви країн-сусідів – Польщі, Швеції тощо, які чітко заявили про те, що сьогодні ми бачимо втручання кадрових російських військ на території України, які зайшли вже далеко вглиб. Це пряма анексія. Це вже не терористи, які бігають територією України і намагаються нашкодити нашій державі. Це – пряме втручання військ, достатньо серйозна техніка: танки, БТР, ПЗРК, системи «Град», які обстрілюють наших військових. Про це потрібно говорити, бо це є війна.

– І Ви вважаєте, що в Верховній Раді набереться необхідна кількість голосів для запровадження воєнного стану?

– Політична математика говорить про те, що ратифікувати указ президента можна вже протягом двох днів. Хочу нагадати нашим слухачам про те, що спочатку необхідне рішення Національної ради безпеки України, після цього – указ президента, потім протягом 48 годин Верховна Рада може ратифікувати указ президента. Для цього необхідно 226 голосів. Ми можемо разом порахувати – це є фракція «Свободи», фракція «Батьківщини», фракція «УДАРу». Разом ми назбираємо приблизно 170 голосів. Це є також групи «Економічний розвиток», «Суверенна європейська Україна». Це також достатня кількість, щоб разом мати вже понад 226 голосів. Приблизно матимемо 230-235 голосів. Ще є когорта позапартійних депутатів, які теж могли б долучитися до цього голосування.

– Але також є указ президента про проведення дострокових парламентських виборів, але при введенні воєнного стану жодних виборів не відбудеться.

– І на це теж є відповідь. Є проект закону, який вже дуже давно лежить у Верховній Раді, і який дозволяє після його ухвалення проводити вибори під час воєнного стану. Зокрема, закон «Про воєнний стан» говорить про те, що воєнний стан може бути введений як на всій території держави, так і на окремих її територіях. Чи в декількох регіонах, наприклад, в Луганській та Донецькій областях. Але не по всій території України. Якщо ми ухвалимо цей законопроект, тобто, виборчий процес не зупинятиметься, а проводитиметься й далі. Якщо не ухвалюємо, то виборчий процес, який вже розпочався, який вже йде, просто призупиниться на термін воєнного стану. Це може бути місяць, два, загалом – до пів року. Тобто, якщо на місяць ми призупинимо виборчий процес, то зможемо продовжити його після завершення військового стану. І все.

– Супротивники запровадження військового стану говорять про те, що якщо ми запровадимо воєнний стан, це може розширити військову присутність Росії на території України.

– Але куди вже більше? Умовно кажучи, звісно. Тобто, в цьому випадку ми або закриваємо очі і говоримо, що в нас немає війни і немає втручання, ми боїмося дати гідну відповідь агресорові сьогодні. І, на превеликий жаль, ми говоримо всьому світові про те, що нібито це помилка, і нібито жодної агресії немає, ми говоримо громадянам України, що це нібито терористи. Але ми можемо і маємо говорити про це відверто. Піднімати всіх громадян і казати: «Будемо захищатися. Іншого виходу в нас немає». В такому випадку я не рекомендував би загравати з Російською Федерацією в дипломатичні ігри – Росія не розуміє дипломатії. На превеликий жаль, ми з Вами живемо в унікальний час – це час Революції Гідності, двохсотріччя Тараса Шевченка та чергова фаза війни з Росією. За всю історію ми постійно з ними воюємо.

– Якими мають бути тоді дії українського уряду стосовно Російської Федерації?

Маємо розірвати наші стосунки з Росією, ввести візовий режим, потрібно повністю зупинити і націоналізувати всі активи Росії на території України

– Ми маємо розірвати наші стосунки з Росією, ввести візовий режим, потрібно повністю зупинити і націоналізувати всі активи Росії на території України, а також звернутися зараз до наших гарантів безпеки. Я нагадаю, що за Будапештським меморандумом, окрім Росії, це – Сполучені Штати Америки, Велика Британія, а в деяких пунктах підписалися ще й Франція і Китай. Ми маємо звернутися до Організації Об’єднаних Націй, Євросоюзу, інших світових організацій щодо виключення Російської Федерації з цих об’єднань, оскільки ця країна порушила практично всі міжнародні угоди, які стосуються міждержавних взаємин.

Ми маємо звернутися до США і укласти з ними угоду про військову оборону України

Ми маємо звернутися до НАТО, до прямої військової допомоги. Ми маємо звернутися до Сполучених Штатів Америки і укласти з ними угоду про військову оборону України. Перелік цих кроків вже є у вигляді постанов і законопроектів, цей перелік вже давно зареєстрований у парламенті України. Тому ми зараз можемо відновити призов, ухвалити закон про зброю.

Нарешті міністр оборони оголосив про новий розвиток Збройних сил країни за швейцарським принципом

Приємно, що зараз нарешті міністр оборони України оголосив про новий розвиток Збройних сил країни за швейцарським принципом. Ось він, принцип – маленька Швейцарія, така незручна для військової агресії, адже кожен громадянин Швейцарії має право на носіння зброї, проходить військову службу і готовий до захисту суверенітету своєї країни.

– В п’ятницю під час засідання Кабінету міністрів вже звучала ідея того, що Кабмін виступає за скасування позаблокового статусу України. Наскільки реально, що за цей законопроект проголосує необхідна кількість депутатів?

– Та сама парламентська математика. Дострокові парламентські вибори вкрай необхідні Україні і це стає додатковим стимулом для тих депутатів, які вболівають за своє політичне майбуття. Тобто, якщо він за це зараз не проголосує, він невдовзі прийде до виборців і вони його спитають: «А як ти проголосував і чому? Чому ти не зробив усіх кроків для того, щоб захистити нашу країну? Де ти був і чому голосував проти?». Тому політичного майбуття у такої людини не буде. Тут ми яскраво можемо показати свою позицію – якщо Росія не друг, то, вочевидь, це ворог. Отже, треба йти до тих країн, які можуть нам допомогти і створювати з ними об’єднавчий союз.

– З іншого боку, парламент може за це проголосувати, але до НАТО не долучають країни, які перебувають у тому стані, в якому зараз перебуває Україна.

Якщо ми зараз змінюємо позаблоковий статус, то таким чином ми заявляємо про свою готовність

– Погоджуюся, але це – додаткова допомога, принаймні країнам НАТО, які можуть дискутувати між собою про те, як прийняти до свого складу країну, яка заявила про свою позаблоковість. Ми маємо зробити крок назустріч. Як в тому анекдоті, потрібно купити лотерейного квитка врешті-решт. Якщо я хочу виграти мільйон і постійно прошу про це Бога, то він відповість мені: «То купи ж хоча б раз того лотерейного квитка!». Якщо ми хочемо вступити у спілку, то ми маємо це декларувати. Якщо ми зараз змінюємо позаблоковий статус, то таким чином ми заявляємо про свою готовність. Я нагадаю, що всі країни-навколо України є членами якогось військового об’єднання. Окрім Молдови, бо вона має свою придністровську проблему. Решта ж є членами дуже потужних військових об’єднань. А що ж вимагатиме Росія протягом всього цього періоду? В неї є чотири основних вимоги: позаблоковий статус України, друга державна мова, федеративний устрій і подвійне громадянство. У такий чи інший спосіб вона постійно домагатиметься дотримання цих чотирьох пунктів.

– Якщо я правильно Вас зрозуміла, Ваша ідея полягає в тому, аби за менш ніж два місяці до дострокових виборів до Верховної Ради і за ті три пленарні засідання, які мають відбутися, потрібно позбутися позаблоковості та діяти всупереч тих вимог, які є в Російської Федерації до України, так?

Принцип «Геть від Москви!» потрібно реалізовувати в законодавчій площині

– Так. Принцип «Геть від Москви!» потрібно реалізовувати в законодавчій площині. Вже все напрацьовано, всі постанови зареєстровані, ми можемо перерахувати їх, зайшовши на сайт Верховної Ради. Є величезна кількість народних депутатів, серед яких Олег Тягнибок, Сиротюк. Панькевич, зокрема, я зараз говорю про Всеукраїнське об’єднання «Свобода», які вже зареєстрували ось такі законодавчі ініціативи, вони вже лежать три, чотири, п’ять місяців у Верховній Раді, і, на превеликий жаль, ще не виставлялися до голосування.

– Але наскільки популярними будуть зараз ініціативи ВО «Свобода» і наскільки готова Верховна Рада і влада вести одночасно і бойові дії, і виборчу кампанію?

Дострокові вибори просто необхідні з огляду на те, що Росія їх вкрай не хоче

– Ми з Вами говорили про те, що це цілком можливо. Можна ввести воєнний стан в межах конкретної території – ухвалюємо вже зареєстрований у Верховній Раді законопроект про можливість проведення позачергових виборів, але чи потрібні ці дострокові вибори? Моя відповідь – так, неймовірно потрібні. Вони просто необхідні з огляду на те, що Росія їх вкрай не хоче. Зауважте, активні військові дії з боку Росії починаються з початком виборчого процесу.

«П’ята колонна» Росії є дуже великою. Вони-то може й вийшли з фракції «Партії регіонів», але це не означає, що «Партія регіонів» вийшла з них

У Верховній Раді «п’ята колонна» Росії є дуже великою – нагадаю, що в 2012 році кількість людей у фракції «Партії регіонів» було 208, фракції Комуністичної партії – 33. Разом – 241 з 450! Жодне голосування, жодне рішення без когось з цих людей неможливе – 226 голосів отримати не можливо. Тобто, вони-то може й вийшли з фракції «Партії регіонів», але це не означає, що «Партія регіонів» вийшла з них.

Пшонка, Янукович-молодший, Олійник і багато інших – вони все ще депутати, вони отримують заробітну платню!

У чому є проблема – нам терміново необхідно їх звідти забирати. Пшонка, Янукович-молодший, Олійник і багато інших – вони все ще депутати, вони отримують заробітну платню!

– Але чому? І чи є у когось політична воля, аби ці люди понесли покарання? Тобто, недоторканність з депутата Царьова була знята тоді, коли сам Царьов перебрався на територію, контрольовану так званими «ДНР» та «ЛНР». Те, що він зараз каже, межує з жахливими речами – не далі як в п’ятницю він заявив про те, що потрібно брати Маріуполь та Одесу, тому що там є склади з продовольством.

В демократичний, мирний час зажди є більшість і меншість, меншість підпорядковується більшості. Але у воєнний час влада зосереджується в руках одного верховного головнокомандувача. Всім, починаючи від місцевих органів влади, приватного бізнесу, державних підприємств – всім керують військові. Сьогодні меншість у Верховній Раді керує цим шляхом – це партії «УДАР», «Свобода» та «Батьківщина», – всього лише 170-180 людей із 226 необхідних. Так, з Царьова зняли недоторканність, але це не означає, що його притягнули до відповідальності. Він все ще залишається депутатом і всі ці депутати ще й користуються депутатським імунітетом, мають доступ до засекреченої документації.

– Чому так відбувається?

Майно не забрали, нікого не покарали, і вони вже нічого не бояться

– 226 голосів, це математика. А їх є 241. Якщо на початку після Революції Гідності вони ще боялися чогось – Майдану, чи того, що зараз до них приїдуть та заберуть майно, але майно не забрали, нікого не покарали, і вони вже нічого не бояться.

– Чому винних не було покарано?

– А яким чином це можливо? Голосування не було б. Згадайте, як не проголосували за одного депутата з Криму, який публічно виголошував, що анексія Криму – це правильно. За те, щоб зняти з нього мандат, – депутати не проголосували. Тож проблема в тому, що немає голосів. Тобто, Верховну Раду треба терміново розпускати. Чому «Свобода» вийшла з коаліції? Тому що згідно з нашою Конституцією, є три причини позачергового розпуску парламенту – це 30 днів бездіяльності Верховної Ради – але це не можливо за умов, коли в країні йде війна, 60 днів бездіяльності Кабінету міністрів, що також є неможливим, і відсутність коаліції протягом 30 днів. «Свобода» запропонувала: «Давайте ми вийдемо з коаліції, коаліції не буде, президент введе воєнний стан, за 30 днів він наводить лад на території районів Донецької та Луганської областей, заспокоюємо ситуацію і проводимо виборчу кампанію». Ось такою була наша пропозиція, яка, на превеликий жаль, залишилася без уваги.

– Наскільки до пропозицій ВО Свобода, до Ваших пропозицій як заступника голови Верховної Ради дослуховується президент України?

– Я вважаю, що тут не коректно говорити про те, дослуховується він чи не дослуховується. Час від часу ми зустрічаємося, є загальні зустрічі, коли запрошується керівництво Верховної Ради, остання наша зустріч відбулася перед святом Незалежності. Ці зустрічі є необхідними, це так звані консультації перед 30-денним терміном відсутності коаліції для того, щоб процедура була повністю витримана і президент міг би оголосити дострокові вибори. Ми дискутуємо, ми пропонуємо, але це вже право президента, приймати чи не приймати наші пропозиції.

– Вибори не за горами. Зараз «Батьківщина» показує, що в партії відбувається розкол, хтось говорить про те, що він проти того, щоб лідером була Юлія Тимошенко, а хтось – про те, що вже погодився з тим, щоб прем’єр-міністром після перемоги був Юрій Луценко. Є багато різних чуток і заяв так само. Як Ви це прокоментуєте?

– Не хотілося б це коментувати. Всіх цих людей я знаю, вони стояли з нами поруч на Майдані, і в «Свободи» є позиція – ми намагаємося не обговорювати і не критикувати тих, хто був з нами на Майдані. Це їхнє право. Але проблема в тому, що люди з самого початку об’єднувалися не за ідейним принципом. Вони об’єднувалися за технологічним принципом. Пам’ятаєте блоки? Ось це, так звана, політтехнологічна корупція. Коли ми збираємося в купу, кажемо людям: «От, ми йдемо разом!», але за світоглядними поглядами ми різні і потім обов’язково розбіжимося. На превеликий жаль, на мій погляд, так сталося і тут. Є партія «Батьківщина», була партія «Фронт змін», була ще низка політичних партій, які ввійшли до складу цього утворення. Хотіли створити щось одне, але не вийшло.

– Якщо «Свобода» об’єднана за ідеологічним принципом, то вам нічого такого не загрожує?

– Я думаю, що найкраща відповідь – це те, як ми голосуємо.

– Наскільки зміниться тактика і стратегія «Свободи» на парламентських виборах, зважаючи на не досить вдалий для партії результат на президентських виборах? Ви можете зараз сказати, що плану такого і не було, що ви не мали наміру працювати на президентські вибори…

– Ні, я скажу не так. Скажу, що справа в різних мотиваціях у виборців, які йдуть голосувати за президента та політичну силу. Мотивація голосування за президентську кампанію: люди дали собі відповіді на головні питання, кожен другий українець визначився з вибором чинного президента, а та частина людей, що не голосувала, має поважати вибір більшості і їхню політичну волю. Але як громадяни вони, звісно, мають право на критику і пропозиції свого бачення дій президента. А ось щодо парламентських виборів, то справа тут зовсім інша. Тут вже ми бачимо ідеологічний підхід: як люди бачать світоглядний розвиток своєї країни, яку програму вони будуть приймати. Як націоналісту мені простіше дивитися, що ліберали десь там розкололися, розійшлися, розбіглися, але яку програму вони запропонують сьогодні українцям для того, щоб вони вибрали напрямок розвитку своєї держави?

– Багато українців, які голосували за «Свободу», розчарувалися в діях партії. Чи не боїтеся Ви, що, політична сила, яка уособлюється особою з вилами, може забрати у вас значну частину голосів?

– Почнемо з того, що щоб не розчаровуватись, не потрібно зачаровуватися. Моя бабця, яка прожила 93 роки та була дуже мудрою жінкою, казала, що вірити треба в Господа, а людям – довіряти. Я переконаний, що жодного негативного кроку «Свобода» за час перебування в Верховній Раді не зробила. По-перше, всі показники – не наші, ось я дивився дані на сайті організації «Чесно», які демонстрували присутність представників «Свободи» на майданах по всій Україні – це була найбільша кількість з усіх, 18%. З усіх тих партій, про які Ви сьогодні згадали, кількість людей навіть порівнювати не можна. 13% мала «Батьківщина», ще менше – інші політичні партії. Щодо виконання завдань Майдану – у Верховній Раді найвищий відсоток знову в нас. Стовідсоткова участь в парламенті – «Свобода». Голосування за закон про люстрацію, який ще 10 років тому Тягнибок подав до Верховної Ради – знову «Свобода».

– Добре, а якщо згадати історію з Кловським ліцеєм чи Національною телекомпанією України, то бачимо дуже незрозумілі речі.

– Я думаю, що це питання ще не закрито. Я не дуже добре знаю цю ситуацію, але думаю, що скоро Ви побачите дивовижне відкриття цієї ситуації, і як воно буде щодо зловживань. Щодо дій Мірошниченка на ТРК, то я думаю, і в цьому проявляється соціальна відмінність між нами – я походжу з робітничої сім’ї, з львівського передмістя, промислового району, інтернатівська дитина. В час, коли вбивають наших хлопців, а на Першому національному показують концерт із Красної площі… Я б діяв по-іншому, а він діяв дуже інтелігентно. І він реально його врятував, бо хлопці з Майдану вже прямували туди.

– Стосовно його інтелігентності я б посперечалася. Коли батьки дітей з того ж Кловського ліцею кажуть, що діти й вчителі налякані, то це не дуже парламентський метод .

Якщо є корупція… зловживання – все дуже легко виявити. Зараз все й стане на свої місця

– Вчителі налякані? Якщо там є корупція… зловживання

– То треба подавати до суду

– Все дуже легко виявити. Зараз все й стане на свої місця. Тому я й кажу, що це тільки початок.

– Тобто, «Свобода» не проводитиме виховної роботи з депутатом Мірошниченком за такі дії?

– Щодо виховної роботи – він не ховався від кримінальної відповідальності за депутатський мандат після подій на Першому національному, навпаки, він сказав: «Я готовий, порушуйте кримінальну справу», так само і тут він відповість згідно з чинним законодавством.

– Чи буде «Свобода» йти на мажоритарних округах, оскільки вибори відбуватимуться за змішаною системою, на Сході України?

– Обов’язково! З огляду на те, що найбільший успіх мала наша партія в центральних областях на мажоритарних округах. Полтавська область, Юрко Бублик, зараз він є чинним депутатом.

– Полтава не є Сходом.

– Але ми будемо максимально і в Донецькій, і в Луганській області, будемо пропонувати громадянам наших представників, які змогли би представляти їхні інтереси у Верховній Раді.

– Кажуть, що в звільнених містах особи, які ганьбили країну протягом зимових події, тепер трохи підфарбовані, вже «працюють» над людьми, які залишилися без житла тощо.

– Виходить так, що ми не змогли змінити виборче законодавство. Воно було перелицьовано Партією регіонів минулої каденції для того, щоб через мажоритарні округи, скуповуючи голоси, на той час застосовуючи адміністративний ресурс, проходити до Верховної Ради. Так воно і сталося. Тому вони там, вибачте, трупом лягали, для того, щоб ситуація не змінилася, щоб максимально охопити мажоритарні округи, не перейти на відкриті партійні списки для того, щоб можна було використати цю технологію та пройти знову до Верховної Ради. Найсхідніше, що могла отримати опозиція раніше – це, мабуть, Полтавська область. Донецька, Луганська, Харківська області – там вигравали регіонали. Але зараз все змінилося. Після Революції Гідності люди зовсім змінили свою політичну культуру. Це вже інша нація, набагато вищий рівень культури, і вони вже не будуть так просто піддаватися на хабарі та спроби купити їхні голоси.

  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG