Доступність посилання

ТОП новини

Керівник батальйону «Восток»: взяття Новоазовська відкриває можливість для просування до Криму


Керівник батальйону угруповання «ДНР» «Восток» Олександр Ходаковський не виключає, що сепаратисти можуть рухатися з Донбасу на південь України, в бік Запоріжжя, Херсону і зрештою Криму. Про це він сказав в інтерв’ю Радіо Свобода в Донецьку.

У відповідь на запитання, якою є остаточна мета операції після взяття Новоазовська на Донеччині, Ходаковський відповів, що тут можна поставити знак безкінечності.

«Можна як Петро Перший прорубати дорогу до моря, а можна обмежуватися тактичними завданнями Для мене досить важливо, що ми отримали морське сполучення. Це принциповий момент. Якщо ми будемо контролювати узбережжя до межі Донецької області, то це дасть нам можливість для певних оперативних маневрів, плюс відкриває можливість для просування в бік Запоріжжя, Херсона і відповідно в бік Криму», – сказав керівник батальйону «Восток».

При цьому Ходаковський не погоджується з оцінками, що жителі півдня України не підтримають проросійські угруповання. За його словами, до початку контрнаступу його соратники відчували дефіцит новобранців, але після перших успіхів картина радикально змінилася. Водночас він очікує, що можливі бої на півдні принесуть більше кровопролиття.

«Єдина проблема в тому, що тут (на Донбасі – ред.), на думку аналітиків, радикально налаштованих людей менше, то там це співвідношення може бути 50 на 50. За умови неграмотного підходу це означатиме більшу міру кровопролиття, – сказав Ходаковський. – Тут є велика серединна група, яка не долучається ні до тих, ні до інших, а просто виступає за мир. Відповідно тут кількість людей, залучених у бойові дії, дещо нижча і ступінь радикалізму нижчий…А там у цей час люди поїдали один одного, дивилися телевізор, брали участь в інтернет-баталіях, накачували себе, і якщо зараз будуть провокації у вигляді просування нас на ті території, то мені здається, що ці люди вже налаштовані, і маючи певний запал ненависті, вони вийдуть, так чи інакше, воювати та тому, чи іншому боці. Підтримка буде однозначно, але легко не буде».

Керівник батальйону «Восток» очікує, що конфлікт закінчиться за столом

Очевидно, що після того як ми один одного сильно пошарпаємо, то у будь-якому випадку сядемо за стіл переговорів

переговорів: «Очевидно, що після того як ми один одного сильно пошарпаємо, то у будь-якому випадку сядемо за стіл переговорів. Те, що мало відбутися на першочергових етапах, коли стало зрозуміло, що народ тут на південному сході неоднозначно сприйняв події (на Майдані – ред.) і треба було з ним шукати тонку лінію для побудови взаємовідносин, то замість цього важким солдатським чоботом прийшла українська армія».

Ходаковський є засновником і керівником батальйону «Восток», що є одним з формувань «ДНР», яку в Україні визнали терориcтичною організацією. Раніше він командував спецпідрозділом СБУ «Альфа» в Донецькій області.

За даними РНБО України, проросійські бойовики у взаємодії з російськими військами 27 серпня захопили місто Новоазовськ і низку сусідніх населених пунктів Донецької області. Росія заперечує участь своїх сил в операції, а представники «ДНР» кажуть, що їх підтримали колишні і діючі російські військовослужбовці «у відпустці».

Повне інтерв'ю Андрія Бабицького з Олександром Ходаковським тут:

Росія нам сприяє на усіх рівнях – Ходаковський, керівник батальйону «Восток»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:31:25 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG