Доступність посилання

ТОП новини

Президент: потрібні дипломатичні переговори щодо становища на Донбасі


Леонід Кучма, представник ОБСЄ Гайді Тальявіні і Михайло Зурабов (л > п) на одній із попередніх зустрічей тристоронньої групи
Леонід Кучма, представник ОБСЄ Гайді Тальявіні і Михайло Зурабов (л > п) на одній із попередніх зустрічей тристоронньої групи

Президент Петро Порошенко заявив у суботу, що наразі ситуація в Донецькій і Луганській областях досягла тієї межі, коли «вже не можна буде нічого змінити», тому сторони мають «зупинити все і розпочати дипломатичний формат перемов».

Як сказав голова держави на прес-конференції у Брюсселі на закінчення візиту, відновлення роботи тристоронньої контактної групи сприятиме ефективній імплементації мирного плану для Донбасу та врегулюванню ситуації шляхом переговорів.

За його словами, тристороння контактна група зустрічатиметься в понеділок, і в переговорах візьмуть участь представник ОБСЄ, посол Росії в Україні Михайло Зурабов та другий президент України Леонід Кучма.

Сторони мають обговорити питання звільнення заручників, які незаконно утримуються на території Росії, роботу моніторингової місії ОБСЄ на українсько-російському кордоні та формат припинення вогню, сказав Порошенко.

Він додав, що проект його мирного плану буде опублікований наступного тижня.

Президент України перебував у суботу у Брюсселі, де він узяв участь у низці заходів і зустрічей, зокрема, в позачерговому засіданні Європейської ради (саміті ЄС), на якому становище в Україні за умов вторгнення Росії на її материкову частину розглядають як одне з головних питань.

Унаслідок цього вторгнення, масштаби якого різко зросли останніми тижнями, спільні сили російського війська і сепаратистів у частині територій Луганської й Донецької областей завдали українським силам кілька серйозних поразок; частина українських військ перебуває в оточенні росіян і сепаратистів.

Як припускають оглядачі, головною метою керівництва Росії, яке ввело в Україну значні кількості своїх військ, полягає в тому, щоб силою змусити керівництво України до переговорів із підтримуваними Москвою сепаратистами на Донбасі, яких Київ визнав за терористів, і «замороження конфлікту».

XS
SM
MD
LG