Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко вітає новообраних чільних посадовців ЄС


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко привітав прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска з обранням на посаду президента Європейської ради, повідомила в суботу прес-служба голови української держави.

«Зважаючи на складні виклики і завдання, які сьогодні стоять перед Європейським союзом, таке рішення свідчить про визнання державами-членами провідної ролі Польщі у внутрішньому оновленні ЄС і зміцненні його авторитету», – сказав із цього приводу Порошенко.

Він також привітав міністра закордонних справ Італії Федеріку Моґеріні з обранням на посаду верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки, мовиться в повідомленні.

Раніше в суботу Європейська рада на своєму засіданні (саміті ЄС) у Брюсселі остаточно затвердила Туска й Моґеріні на ці посади. Нині президентом Європейської ради є Герман Ван Ромпей, його термін збігає наприкінці року. Посаду верховного представника ЄС із закордонних справ Катрін Аштон залишає наприкінці жовтня.

Відтак Туск заявив, що Євросоюз має обійняти сміливу, але не радикальну позицію в питанні українського конфлікту, а кінцевою метою має бути досягнення миру. А Моґеріні, зі свого боку, сказала, що Євросоюз має йти шляхом дипломатичного вирішення конфлікту, навіть працюючи над новими санкціями проти Росії, у сподіванні, що така «розумна комбінація» буде дієвою.

57-річний Дональд Туск, нині прем’єр-міністр Польщі, який очолює уряд країни два терміни поспіль, є прихильником ліберальних економічних підходів і вільної торгівлі. Серед його слабких місць називають не досить добре володіння англійською мовою і незнання французької. Призначення Туска на посаду, на якій він головуватиме на головних політичних засіданнях лідерів Євросоюзу, називають перемогою 10 колишніх «соціалістичних» країн Середньої і Східної Європи, які вступили до ЄС за останнє десятиліття. У ставленні до української кризи Польща також домагається суворіших санкцій проти Росії.

41-річна Федеріка Моґеріні, яка нині є міністром закордонних справ Італії від лютого цього року, раніше була депутатом парламенту. Вона вільно говорить англійською, французькою і трохи іспанською. Її кандидатуру сподівалися затвердити ще в липні, але тоді різко проти виступили Польща й Литва, заявляючи, що цей лівоцентристський політик надто м’яко ставилася до Росії у зв’язку з українською кризою. Це питання ще загострилося по тому, як вона, коли Італія в липні перебрала піврічне головування в ЄС, із першим візитом вирушила саме до Москви на зустріч із президентом Володимиром Путіним, щоправда, в перебігу того візиту відвідавши перед тим і Київ.

XS
SM
MD
LG