Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина надає озброєння іракським курдам


Німеччина надасть збройним формуванням курдів на півночі Іраку, які протистоять ісламістам, зброї на 70 мільйонів євро, повідомила в неділю ввечері міністр оборони Німеччини Урзула фон дер Лаєн.

За її словами, це в інтересах безпеки самої Німеччини.

Зброю надішлють трьома партіями. Першої, вже у вересні, має вистачити для 4 тисяч бійців «пешмерґи» – власних збройних формувань курдської автономії, які вона має в рамках досить широких повноважень усередині Іраку.

Допомога складатиметься, за повідомленнями, з 16 тисяч автоматів двох моделей, сучасної і старшої, і мільйонів набоїв, 8 тисяч пістолетів, 10 тисяч ручних гранат, 240 переносних протитанкових реактивних гранатометів, 40 кулеметів, 30 установок керованих протитанкових ракет і 500 ракет до них, 100 вантажівок і 5 бронетранспортерів.

Як заявив на тій же прес-конференції міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмаєр, ісламістське угруповання «Ісламська держава», яке він назвав терористичним, «становить смертельну загрозу для сотень тисяч людей».

Це угруповання разом із союзниками захопило значні території на півночі Іраку, де живуть переважно курди, а також на заході Іраку і в сусідній північно-східній Сирії. На захоплених ними територіях силою запроваджується радикальна версія сунітської течії ісламу й чиняться тяжкі порушення прав людини.

Рішення Німеччини називають вельми незвичним – як правило, ця країна, пам’ятаючи про нацистське минуле, уникає участі у збройних конфліктах і не надає озброєнь до зон таких конфліктів. Зокрема, Німеччина вирішила не надавати озброєнь Україні.

Іракським курдам, формування яких, окремі від урядових збройних сил Іраку, не мають достатньо озброєнь, також вирішили надати зброю кілька інших країн, серед яких США, Італія, Франція чи Велика Британія.

XS
SM
MD
LG