Доступність посилання

ТОП новини

До школи ідуть 20 тисяч дітей-переселенців із Криму і зони АТО


Родина з Луганська збирається до школи в Києві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Київ – Близько трьох з половиною мільйонів дітей іде першого вересня цього року до школи, повідомляє Міносвіти. З них 438 тисяч – першокласники. Водночас, «першого дзвоника» не буде у понад 900 навчальних закладах на підконтрольних сепаратистам територіях в зоні АТО, там початок навчального року перенесли на невизначений термін. Дітей-переселенців, однак, обіцяють влаштувати у навчальні заклади на «мирних» територіях, волонтери збирають для них одяг і шкільне приладдя.

Луганчанка Юлія цього року віддаватиме дітей до школи у Києві. Розповідає, що спочатку, рятуючись від бойових дій, виїхала до родичів у Росію, однак діти там у школу йти не захотіли: у Луганську вони навчались українською мовою – там такої можливості не було. Тепер жінка з двома дітьми живе в одному зі столичних спальних районів, винаймаючи квартиру разом із друзями ( у яких теж двоє дітей), а чоловік лишився вдома, у Луганську.

«Приїхали десь місяця півтора тому. У школу влаштовувались, ось діти йдуть до шостого класу, проблем у нас, в принципі не було, одразу нам сказали: так, ми вас беремо. У нас на руках не було документів (особових справ дітей), нам сказали: буде можливість – привезіть, якщо ні – то все одно візьмемо. Їхали геть непідготовлені, зрозуміло, довелося все купувати: шкільну форму, зошити…ну, зошити і так щороку купуєш…але лишись все одно якісь речі: той же портфель треба було купувати, якісь особисті речі...Вважай, у перший клас пішли удруге», – розповідає Юлія.

Батьки-переселенці переймаються, що до їхніх дітей буде погане ставлення – активістка

Зібрати дітям, що приїхали із зони АТО, гуманітарну допомогу, беруться різні громадські об’єднання. Волонтери із ініціативи «Київ. Схід. Діти» проводить для малюків майстер-класи і організовують їм дозвілля.

Волонтери допомагають зібрати дітей зі сходу до школи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

Діти-переселенці зараз стикаються з численними проблемами: у них немає теплого одягу, необхідних канцтоварів, розповідає координатор дитячого та гуманітарного напрямків ініціативи «Схід-SOS» Світлана Тарабанова. Окрім цього, є ще складнощі із психологічною адаптацією, вважає вона.

Потрібно працівникам освіти забезпечувати і психологічний супровід, аби не виникало конфліктів між місцевими мешканцями і переселенцями
Світлана Тарабанова

«Батьків лякає те, що місцеві мешканці будуть якось не так ставитися до дітей-переселенців. Це нагальна проблема. Потрібно працівникам освіти забезпечувати і психологічний супровід, аби не виникало конфліктів між місцевими мешканцями і переселенцями, – наголошує активістка. – Якщо нам занадто підуть на поступки, це вплине на ставлення з боку місцевого населення».

У звільнених містах є школи, які неможливо відбудувати, інші ремонтують – Кононенко

У Міносвіти кажуть: цього року до шкіл у різних регіонах піде понад 20 тисяч дітей-переселенців із Криму і зони АТО. Найбільше – у Харківській, Запорізькій, Дніпропетровській, Одеській та Київській областях.

Тим часом, у звільнених містах є школи, що не підлягають відновленню, інші намагаються ремонтувати, зауважує у коментарі Радіо Свобода директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти міністерства Юрій Кононенко. За його словами, у Слов’янську, наприклад, відновили всі.

У Донецькій області зазнали тих чи інших пошкоджень – 174 заклади: 45 дошкільних, 98 загальноосвітніх
Юрій Кононенко

«У Донецькій області – ну, тут не можна сказати, що вони повністю зруйновані, але зазнали тих чи інших пошкоджень – 174 заклади: 45 дошкільних, 98 загальноосвітніх, ну, і там інші є: професійно-технічні, позашкільні і вищі навчальні заклади. А в Луганській області 22 дитячих садки і 74 школи потребують того чи іншого ремонту», – зазначає Кононенко.

Заяви на переведення до вишів в інших регіонах України написало близько восьми тисяч студентів зі Сходу, повідомила перший заступник міністра освіти Інна Совсун. За її словами, Міносвіти видало розпорядження, згідно з яким студенти з Луганської та Донецької областей будуть тимчасово допускатися до навчання в університетах інших регіонів, хоча формально вони й далі будуть зараховані до вишів у Донецькій та Луганській областях. Совсун зазначила, що після закінчення семестру, якщо університети до цього часу відновлять свою роботу, студентам буде запропоновано на вибір або залишитися у тих вишах, куди їх переведено, або повернутися до своїх університетів.

Матеріал підготували Анастасія Москвичова та Марія Тимощук

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG