Доступність посилання

ТОП новини

Туска обрали головою Європейської ради через ситуацію в Україні?


Новообраний голова Європейської Ради Дональд Туск (зліва) поруч зі своїм попередником Германом ван Ромпеєм під час саміту у Брюсселі, 30 серпня 2014 року
Новообраний голова Європейської Ради Дональд Туск (зліва) поруч зі своїм попередником Германом ван Ромпеєм під час саміту у Брюсселі, 30 серпня 2014 року

Варшава – Першого грудня польський прем’єр-міністр Дональд Туск очолить Європейську раду, тобто координуватиме проведення регулярних зустрічей голів держав та урядів країн ЄС. Польські політики та експерти наголошують на тому, що лідери європейських країн підтримали кандидатуру Туска, бо вважають його людиною сильного характеру, а також знавцем української проблематики.

Новоообраний голова Європейської ради Дональд Туск виступив у Польщі із своєю першою промовою після призначення на високу посаду. Так склалося, що цей виступ пролунав у Ґданську на урочистих відзначеннях 75-річчя початку Другої світової війни. Туск провів паралель між вереснем 1939 року та сучасними подіями в Україні.

Дивлячись на трагедію України, на війну, а саме таке слово треба вжити, ми знаємо, що вересень 1939 року не повинен повторитися
Дональд Туск

«Сьогодні, дивлячись на трагедію України, сьогодні дивлячись на війну, а саме таке слово треба вжити, на сході нашого континенту, ми знаємо, що вересень 1939 року не повинен повторитися. Історія зробила коло, тут на Вестерплятте ми разом із нашими союзниками повинні впевнено й голосно обіцяти, що це не будуть тільки слова. Це буде мудра політика, справжня європейська солідарність й відважна стратегія всієї Північноатлантичної спільноти. Сьогодні ще є час, щоб затримати тих у Європі і у світі, для яких насилля та агресія знову стали знаряддями політики», – зазначив голова польського уряду.

Вплине на ситуацію, якщо проявить сильний характер

Польські експерти, коментуючи обрання Туска на посаду голови Європейської ради, звертають увагу на те, що це дуже почесна функція, та потужних важелів впливу на ситуацію в ЄС вона не дає. Тому багато, кажуть оглядачі, залежить від особистих якостей очільника Євроради. Мовляв, якщо це людина ініціативна, з сильним характером, то вона може формувати європейську політику, зокрема щодо України та Росії.

Ян Ольбрихт, польський євродепутат, уже втретє обраний до Європарламенту, каже, що Туск володіє якостями сильного лідера, а також є добрим дипломатом. «Він досконало знає, коли повинен виступати з заявами, а коли не мусить. Більше того, зверніть увагу на те, що європейські лідери просили Туска, щоб він погодився зайняти цю посаду, бо саме такий виразний політик потрібен на цей складний момент у Європі».

Збігнев Буяк, відомий діяч польської «Солідарності», каже що Дональд Туск має добру підготовку до діяльності в екстремальних умовах ще з часів його опозиційної діяльності. За його словами, Туск на новій посаді мусить бути не так чиновником, як енергійним та ініціативним діячем – таким як у часи «Солідарності». Колишній дисидент говорить: «Одним із питань Європи до Туска сьогодні є питання, чи він впорається з проблемами України, чи він має якісь ідеї, знаряддя, людей, які допоможуть європейцям зорієнтуватися в українських питаннях, допоможуть реагувати на українські виклики».

Буяк звертає увагу на те, що кандидатуру Туска підтримав Дейвід Камерон, прем’єр-міністр Великої Британії, яка досить рішуче налаштована в питанні подальшого тиску на путінську Росію. Така підтримка, вважає Буяк, для Туска обнадійлива і багатообіцяюча.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG