Доступність посилання

ТОП новини

Ми готові були б відбити агресію навіть 150-тисячного угруповання – експерт


Київ – Українські Збройні сили через російське вторгнення переорієнтовуютьcя на оборону. Про це говорять у Раді нацбезпеки та в Міноборони. Міністр оборони Валерій Гелетей наголосив, що АТО скінчилося, і нині це «велика війна» проти російських окупантів. Тим часом усе більше критики лунає на адресу керівництва силовиків України. Зокрема, їм закидають ігнорування прохань про допомогу оточеним сепаратистами і російськими військами підрозділам у місті Іловайську. Насправді ж Міністерство оборони опинилося заручником ситуації. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода зауважив генерал-полковник, колишній начальник Генштабу Збройних Сил України Анатолій Лопата. За його словами, Україна не була готова до відбиття відкритої агресії з боку Російської Федерації і винні в цьому не лише очільники оборонного відомства, а й парламент, і президент, верховний головнокомандувач. Анатолій Лопата також додав, що воєєний стан потрібно було запровадити ще після появи «зелених чоловічків» у Криму.

– На Ваш погляд – чи справедлива критика на адресу керівництва силовиків України – зокрема, начальника Генерального штабу Віктора Муженка (Ви теж свого часу очолювали Генштаб)? І чи варто міняти вищих командирів під час війни?

Анатолій Лопата
Анатолій Лопата

– Треба розуміти, що Міністерство оборони підпорядковане верховному головнокомандувачу Збройних сил України (президенту Петру Порошенку – ред.). Те, що відбувається на сьогоднішній день на східному кордоні говорить про те, що держава в цілому не справилася з цим завданням і не була готовою до відбиття відкритої агресії з боку Російської Федерації.

Я більше всього нарікаю не стільки на Міністерство оборони України, стільки на керівництво держави в цілому: на Верховну Раду України, президента України, Раду безпеки
Анатолій Лопата

Я більше всього нарікаю не стільки на Міністерство оборони України, стільки на керівництво держави в цілому: на Верховну Раду України, президента України, Раду безпеки. Тому що з самого початку анексії Криму, держава не прийняла відповідного захисту своєї недоторканості. Тобто ми не прийняли систему заходів, які б дозволили відбити цю агресію. У нас не відтворюються планово резерви першого та другого порядку, не робиться нічого для того, щоб держава перейшла, економічно навіть, на рейки війни і відбиття планової, і добре спланованої цієї агресії.

Фактично заручниками опинилися Міністерство оборони і його очільники. Так міняти керівників міністерства, як це робилося за останні півроку недопустимо, тому що Збройні сили повинні мати найбільш стабільних керівників і ці керівники повинні опонувати ситуацією.

На сьогоднішній день не можна відмежовувати або не допускати рішення стосовно заміни керівництва. Це завжди відбувається, історично, і під час бойових дій. Ми повинні мати відповідний кадровий резерв, але ж до цього треба бути готовим.

– В Україну вторглися підрозділи російських регулярних військ – як заявив речник РНБО Андрій Лисенко, на території держави перебуває до 15 тисяч російських військових. Що цьому може протиставити українська армія – лише оборону?

Те, що ми маємо – 15-20 тисяч – для України не є загрозою. Але ж для того, щоб цієї загрози не було, треба створити відповідні умови для діяльності Збройних сил
Анатолій Лопата

– Ми готові були б відбити агресію навіть 150-тисячного угруповання. Те, що ми маємо – 15-20 тисяч – для України не є загрозою. Але ж для того, щоб цієї загрози не було, треба створити відповідні умови для діяльності Збройних сил. Ну, якщо Україна не веде війни, якщо Україна відбиває агресію якимись силами АТО, якщо керують цим процесом не військові, а міліціонери і СБУ, якщо начальник Генерального штабу перебуває на посаді якогось заступника керівника АТО – скажіть мені, де ж тут порядок, де тут здоровий глузд? Де тут президент і верховний головнокомандувач? Ось у чому справа.

– Напередодні, на зустрічі президента Петра Порошенка з лідерами парламентських фракцій вирішили не запроваджувати в Україні воєнний стан. В умовах, коли Росія веде проти України війну, чи варто уникати воєнного стану?

– Що дає для держави не запровадження воєнного стану? Це значить, що країна живе у мирному стані, що Україна не веде ніяких бойових дій, що ми не бачимо свого супротивника. А світова спільнота, від якої ми б хотіли отримати якусь допомогу дивується, тому що ми з Вами самі не визначилися, що у нас відбувається в державі.

– Тобто варто запровадити воєнний стан?

– Давно! Це треба було б запровадити з перших днів появи оцих «зелених чоловічків» у Криму.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG