Доступність посилання

ТОП новини

Революцію Гідності увічнять у музеї


Марія Тимощук

Київ – У столиці презентували проект створення музею, присвяченого революційним подіям на майдані Незалежності. Серед експонатів – революційна «йолка», плакати з Януковичем, захисне обмундирування Самооборони та багато іншого. На думку ініціаторів проекту, пам’ять про Майдан повинна зберегтися для майбутніх поколінь, а документальні пам’ятки зацікавлять дослідників цього періоду.

До сьогодні робочою групою вже зібрано понад 1400 музейних експонатів, серед яких є плакати і прапори з нещодавно демонтованої «йолки». Тимчасовим місцем зберігання експонатів, таких, як каски, щити, малюнки та інші артефакти, які мають стосунок до подій на Майдані, стане Музей Івана Гончара. Створення повноцінного музею пам’яті подій на Майдані за розрахунками організаторів займе кілька років. За словами Євгена Нищука, міністра культури України, який також брав активну участь у подіях на Майдані, зараз йде обговорення можливих варіантів приміщень для музею.

Зараз тривають розмови про те, де саме має бути музей Майдану: в Українському домі, чи, можливо, варто повністю переробити Дім профспілок
Євген Нищук

«Зараз тривають розмови про те, де саме має бути музей Майдану: в Українському домі, чи, можливо, варто повністю переробити Дім профспілок. Але поки всі ці розмови йдуть, треба мати місце, де все це зберігати до того часу, як ми повністю створимо інституцію музей Майдану», – сказав Нищук.

Про створення музею, який би став осередком збереження відомостей про Революцію Гідності, розмови почалися після подій на Грушевського, а саме 24 січня. Василь Рожко, який зараз обіймає посаду начальника управління музейної справи Міністерства культури України, взимку 2014 року був активістом Майдану.

«Згадую цю ніч. Мене видзвонив зі штабу один із його учасників і сказав: знаєш, ми вже перемогли, подумай, як зберегти це для історії, – говорить Василь Рожко. – І тоді ми почали проводити перші зустрічі, почали думати над створенням музею Майдану».

Музей створений спільно

Одним із ініціаторів проекту став заступник директора музею Івана Гончара Ігор Прошивайло. Він займається збором предметів для майбутньої музейної експозиції.

Наші всі зусилля з перших днів, тижнів ескалації подій були спрямовані не на написання концепцій, а спрямовані на збереження предметів матеріальних і нематеріальних, збереження історій, емоцій
Ігор Прошивайло

«Наші всі зусилля з перших днів, тижнів ескалації подій були спрямовані не на написання концепцій, не на вирішення, в якому приміщенні буде фізичний музейний простір, а спрямовані на збереження предметів матеріальних і нематеріальних, збереження історій, емоцій. Це має бути музей, який створений не згори і не знизу, а спільними зусиллями. Це музей створений суспільством», – зауважив Ігор Прошивайло.

Зараз ініціатори займаються пошуком свідчень, відео-, аудіо-, фотофактів про події в центрі Києва. В планах проекту створення мобільної експозиції, яка буде демонструватися в різних регіонах нашої країни.

Збереження для нащадків

На думку директора Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, бойові дії на сході відвертають увагу українців від революційних подій цієї зими.

Війна робить страшні речі, війна вбиває людей. Але ця війна робить ще одну страшну роботу – знищує пам’ять про те, що відбувалося на Майдані
Володимир В’ятрович

«Війна робить страшні речі, війна вбиває людей. Але ця війна робить ще одну страшну роботу – знищує пам’ять про те, що відбувалося на Майдані. Жахи, які ми переживаємо зараз, поступово витісняють те, що ми пережили під час Революції Гідності. Ми поступово забуваємо про людей, які брали участь у тих подіях», – наголосив Володимир В’ятрович.

Саме для того, щоб вберегти пам'ять про Майдан, Український інститут національної пам’яті вже з кінця лютого розпочав запис спогадів учасників. До ініціативи вже долучилися Самооборона Майдану, Автомайдан, медична служба Майдану, Мистецька сотня, психологи Майдану та інші. Ініціатори створення музею закликають громадськість долучитися до збору артефактів та спогадів про революційні події у центрі Києва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG