Доступність посилання

ТОП новини

Польські інтелектуали закликають європейців зупинити Путіна


Варшава – 20 відомих польських інтелектуалів написали звернення до громадян та урядів європейських держав. Автори листа закликають європейців включитися в кампанії, спрямовані на cтримання російської агресії проти України. Сучасні події на українському сході підписанти звернення порівнють із подіями осені 1939 року в Європі, коли європейські держави байдуже спостерігали за нападом сусідів-агресорів на Польщу. Радіо Свобода запитало у доктора філософських наук, одного із ініціаторів і авторів звернення до європейців, Казімєжа Вуйціцького, чому польскі інтелектуали вирішили звернутися до громадян та урядів Європи?

– Потрібна мобілізація громадської думки. Погано, коли сьогодні дехто говорить про українську проблему. Насправді, це є проблема Росії, адже йдеться про агресію Росії проти України. А по суті, відновлення Росією позиції наддержави, яка загрожує всій Європі. Росія розгорнула грандіозну кампанідезінформації, якій потрібно протиставитися. Інтелектуали, тобто люди, які зобов’язані бути тверезомислячими, мусять мобілізувати свої зусилля й звертатися до суспільств і політиків, щоб ті зрозуміли, що саме сьогодні відбувається і наскільки це велика загроза.

– Ваше звернення адресоване до громад та урядів європейських держав. Невже ці суспільства недостатньо поінформовані про події в Україні, до чого ви їх закликаєте?

У Франції, а дещо меншою мірою у Німеччині, потрібні грандіозні зусилля, щоб побачити суть того, що відбувається. У менших країнах – таких як Чехія, Словаччина, Угорщина – також треба докласти великих зусиль для того, щоб громадськість і політики зрозуміли, що вони відповідальні за цілу Європу
Казімєж Вуйціцький

– Я не впевнений у тому, що ці суспільства добре поінформовані. Як на мене, у Франції, а дещо меншою мірою у Німеччині, потрібні грандіозні зусилля, щоб побачити суть того, що відбувається. У менших країнах – таких як Чехія, Словаччина, Угорщина – також треба докласти великих зусиль для того, щоб громадськість і політики зрозуміли, що вони відповідальні за цілу Європу, і не можуть ховатися по кутках, тремтячи, що санкції проти Росії можуть завдати клопоту їхнім бізнес-інтересам. Загалом, ситуація дуже небезпечна, бо Росія Путіна є дуже агресивною, тож потрібна велика європейська солідарність. Кожен голос, який порушує цю солідарність, кожен голос, який намагається виправдати Путіна якимось чином збільшує загрозу війни, загрозу агресії з боку Москви.

– Чи потрапило ваше звернення до адресата?

–Я думаю, що так. Реакція дуже сильна, наше звернення опублікувала німецька преса, французька. Я думаю, що не тільки цей лист, але й уся ситуація сприятиме тому, що європайська громадська думка дедалі краще усвідомлюватиме, що саме відбувається. Як на мене, дуже небезпечним є повторювання, що Європа нічого не може, що вона слабка і так далі. Це нічому не служить. Потрібно бути зосередженим і тверезо оцінити величезну і постійно зростаючу загрозу для Європи з боку Москви.

– Як саме, на Вашу особисту думку, Європа може допомогти Україні?

–Я вважаю, що Україні необхідно постачати зброю. Очікування українських політиків що Україна може вступити в НАТО є цілком обгрунтоване. НАТО мусить у всілякі способи включитися в цей процес, але це не означає, що потрібно припинити розмови про необхідність політичних рішень. Хочеться вірити, що справжні політичні розмови таки відбудуться, бо поки що Путін сідаючи за перговорний стіл постійно бреше. Такі переговори – це димова завіса для його дій. Тим часом видно, що санкції проти Росії повільно починають діяти. Дослідження центру Левада показують що ентузіазм щодо дій Путіна у російському суспільстві зменшується. І такі настрої зростатимуть. Тож війський, економічний та політичний чинники вплинуть на те, що Ункраїа буде державою, якій не загрожує російська агресія і яка зможе безперешкодно впровадити еконмічні реформи та швидко зближуватися з Європейським союзом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG