Доступність посилання

ТОП новини

Львів’яни вчитимуться працювати у європейських умовах


У Львові в середу розпочався українсько-польський фестиваль партнерства, який триватиме 10 днів. Цьогоріч захід набув іншого смислового навантаження, бо не лише презентує мистецьке життя польських і українських міст, але передусім є демонстрацією сусідських відносин поміж Польщею і Україною.

Торік логотипом фестивалю було привідкрите вікно, що символізувало європейське майбутнє України. Тоді ніхто з українських і польських митців і гадки не мав, що саме бажання українців бути у європейській спільноті виведе їх на Майдан. Цьогоріч фестиваль партнерства символізують дві лавки, помальовані у національні кольори України і Польщі. На лавку можна сісти, порозмовляти по-сусідськи приязно, а ще їх можна використати, як барикади, щоб чинити опір тій навалі, яка йде зі Сходу, і не лише на Україну, але й на Європу, наголосив генеральний консул Польщі у Львові Ярослав Дрозд (це консульство є ініціатором проведення фестивалю). Останні події в Україні сприяли не лише поліпшенню українсько-польських відносин, але показали, що друзі пізнаються у біді.

«Цього року ми відмовились від багатьох розважальних заходів, більше звертаємо увагу на семінари, зустрічі, обмін досвідом, що стосується мистецтва, місцевого самоврядування, громадських ініціатив. Україна підписала Угоду про асоціацію, тому потребує досвіду польських реформ, діяльності сфери культури, запровадження різних проектів», – каже Ярослав Дрозд.

Фестиваль перетворився в освітній

Фестиваль переформатувався з розважального на освітній. Відтак понад півтисячі львів’ян зголосились відвідати 14 воркшопів – це зустрічі, майстер-класи, семінари, лекції, які проводитимуть найкращі польські фахівці. Відвідувачі зможуть довідатись про менеджмент польського театру, про те, як розмовляти з дітьми про сучасне мистецтво, якою має бути сучасна бібліотека, бо це не лише місце, де видають книжки, а місце спілкування, діяльності локальних громад. І польські фахівці мають у цьому великий досвід. Також краківські експерти поділяться своїм досвідом, як місто може отримати зиск від того, що у ньому знімається кіно. У Львові це питання досі не врегульоване, а ось у Кракові місто отримує з кіномистецтва користь.

«Ми не можемо зараз проводити гучні концерти, але це тимчасово. Натомість цей час дає нам можливість піти в глибину. Ми вміли зробити феєричні події, але нам не вистачало часу на освітню і глибоку роботу. Ми говоритимемо про ті проблеми, з якими зіштовхується Львів, це те, як має функціонувати громадський простір, бібліотека у сучасних умовах» , – говорить чиновник львівського управління культури Ірина Маґдиш.

У нинішніх умовах культура має стати третім фронтом, бо вона допомагає людям вистоювати в різних трагедіях, розуміти ситуацію. Польські музиканти виступатимуть разом з львівськими, але на цей раз у закритих концертних залах і клубах. Зокрема, у Львові очікують виступу польсько-українського гурту «Тарака», який народився у 2012 році саме на фестивалі партнерства, а став популярним і улюбленим в Україні після виконання пісні «Подай руку Україні».

«Нам важливо, щоб цей фестиваль набув розголосу. Польські регіони делегують свої гурти, ми матимемо концерти з львівськими колективами. Це фундамент для побудови і зміцнення нашої співпраці по обидва боки кордону», – каже Кароль Кус, лідер гурту.

Усі зібрані кошти з концертів (а вартість квитків 30 гривень), віддадуть на допомогу дітям військових, які загинули під час бойових дій на Сході України.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG