Доступність посилання

ТОП новини

У Росії пропонують створити «антимайданні дружини»


«Казаки» в Москві патрулюють вулиці у листопаді 2012 року (ілюстраційне фото)
«Казаки» в Москві патрулюють вулиці у листопаді 2012 року (ілюстраційне фото)

Стару радянську практику народних дружин пропонують поновити в Росії. Проте цього разу вони мають не ловити хуліганів, а попереджати можливі «Майдани». Як повідомляють російські ЗМІ, дружинники будуть боротися з «несистемною опозицією», але якщо на вулиці її не зустрінуть, то можуть притягнути до прокурора і будь-кого, хто необґрунтовано піднімає ціни на продукти харчування.

Страх перед можливим народним гнівом, особливо на тлі гібридної війни з Україною та міжнародних санкцій, настільки охопив російську еліту, що вона повертається до старих перевірених засобів контролю населення. Серед них – народні дружини, що існували ще за часів Радянського Союзу. Ініціатива, як і в більшості соціальних нововведень в Росії, надійшла з регіонів, повідомляє газета «Ізвестія». За інформацією видання від 2 вересня, листи з проханням сприяти дружинникам вже надійшли на адресу глав центральних регіонів Росії, в прикордонні з Україною області, а також до Криму. Як повідомляє газета, ініціатива належить волонтерській організації «Антимайданна рада».

Цікаво, що про створення цієї «Антифашистської антимайданної ради» газета «Ізвестія» повідомила лише у четвер, 4 вересня. До ради входитимуть суспільно-політичні, релігійні організації Російської Федерації, які «розуміють реальну загрозу», «помаранчевих, майданних» акцій «протесту». Ці акції, на думку ради, мають відбутися після регіональних виборів 14 вересня 2014 року, а «організовані й проплачені» будуть західними «правозахисними» фондами.

У більш ліберальному і заможному Санкт-Петербурзі на одному з телеканалів зробили сюжет про цю ініціативу.

«Проти фанатів – ОМОН, проти наркоторговців – ФСКН, проти «аліментників» – пристави. Тепер ось і проти режисерів кольорових революцій і тих, хто їх підтримує, будуть «Антимайдан дружини». Разом борються з імпортом майданних настроїв», – мовиться в сюжеті.

Не вистачає НКВС?

Один з прихильників нових заходів, який говорить в сюжеті санкт-петербургського телебачення, голова організації «Комуністи Санкт-Петербурга і Ленінградської області» Сергій Малєнковіч так пояснює, для чого будуть потрібні дружинники.

Зовнішній тиск на Росію зростає, жити стає складніше. Ворог не дрімає. Навіть у законодавчих зборах є депутати майданники
Сергій Малєнковіч

«Зовнішній тиск на Росію зростає, жити стає складніше. Ворог не дрімає. Навіть у законодавчих зборах є депутати майданники», – говорить російський комуніст.

На його думку, якщо не буде знайдено нікого, хто б наважився активно протестувати проти російських порядків, то розібратися можна було б і з продавцями продуктів харчування.

Я б спрямував роботу цих дуржин перш зав все на тих, хто зараз, користуючись ситуацією, підняв ціни на продукти. Знайти цих людей, зв’язати і превести на Літєйний, 4, де було НКВС
Сергій Малєнковіч

«Я б спрямував роботу цих дуржин, перш за все, на тих, хто зараз, користуючись ситуацією, підняв ціни на продукти. Знайти цих людей, зв’язати і превести на Літєйний, 4, де було НКВС», – пропонує комуніст з Санкт-Петербурга.

За повідомленням газети «Ізвестія», до складу дружин увійдуть ветерани правоохоронних органів, а право на таку діяльність їм надається російським законом «Про ветеранів». Дружинники будуть здійснювати моніторинг політичного простору, виробляти технології і реакції, а також проводити альтернативні акції.

Над матеріалом працювали Марія Щур та Farangis Najibullah

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG