Доступність посилання

ТОП новини

Секрети збитого на Донбасі «Боїнга»


Міжнародні експерти оглядають місце збиття «Боїнга-777», 1 серпня 2014 року
Міжнародні експерти оглядають місце збиття «Боїнга-777», 1 серпня 2014 року

Софія Корнієнко

Публікація звіту слідчої комісії щодо катастрофи літака «Малайзійських авіаліній» MH17 17 липня 2014 відбудеться о 10:00 ранку за західноєвропейським часом у вівторок, 9 вересня. Про це у четвер заявили у Раді безпеки Нідерландів. Українська сторона передала повноваження з керівництва розслідування причин трагедії Нідерландам, адже більшість загиблих пасажирів лайнера були голландцями.

До середини серпня міжнародна команда із 25 слідчих працювала в Україні, потім для складання звіту вони переїхали до Гааги. Публікація звіту слідчої комісії неодноразово відкладалася, адже розслідування ускладнювала обстановка в регіоні, і довгий час не було можливості перевірити всі джерела інформації. Коментатори виключають політичні мотиви затримки з публікацією.

Бойовик угруповання «ДНР» спостерігає за роботою експертів на місці падіння «Боїнгу»
Бойовик угруповання «ДНР» спостерігає за роботою експертів на місці падіння «Боїнгу»

У вівторок вийде перший, так званий попередній звіт, який повинен у головних рисах відновити картину трагедії. Його публікація не супроводжуватиметься прес-конференцією. Підсумковий звіт, який, окрім основних фактів, міситиме аналіз, що відбулося, і зроблені на основі цього аналізу висновки, буде готовий лише через рік, наступного літа, заявили в нідерландській Раді безпеки. Попередній звіт базується на фактах, отриманих із різних джерел: наприклад, бортових самописців, фотоматеріалів, супутникових знімків та даних із радарів. Всю цю інформацію методично порівнювали між собою, щоб виключити суперечності.

На жаль, міжнародним слідчим так і не вдалося особисто побувати на місці аварії «Боїнга». Ризик їх безпеки оцінювався як значно вищий, ніж ризик безпеки членів команди з репатріації решток загиблих. Якщо обстановка в регіоні стабілізується, у Раді безпеки не виключають, що слідчі зможуть відвідати місце катастрофи протягом року, до публікації підсумкового звіту. Однак, як зазначають у Раді, для проведення розслідування абсолютної необхідності фізичного перебування слідчих на місці катастрофи немає адже вони мають у своєму розпорядженні достатньо інформації з перерахованих вище джерел.

Конкретні дані звіту до вівторка залишаються в секреті. Відомо лише те, що згідно з даними розслідування, у момент, коли фатального ранку 17 липня літак «Малайзійських авіаліній» імовірно був збитий, він летів на один кілометр нижче запланованої висоти. Українські диспетчери попросили пілотів рейсу MH17 опуститися на висоту в 10 кілометрів, адже на висоті в 11 кілометрів вже летів інший літак. У решті рейс MH17 від заданого курсу не відхилявся. Цією інформацією поділився міністр закордонних справ Нідерландів Франс Тіммерманс, відповідаючи на питання парламентарів.

Експерт працює з обломками MH17 на місці падіння
Експерт працює з обломками MH17 на місці падіння

Депутати від опозиції також просять уряд Нідерландів з’ясувати інформацію про «секретний» договір, який прокуратура Нідерландів 7 серпня уклала з колегами з трьох інших країн: Австралії, Бельгії та України. Договір стосується кримінального розслідування за фактом аварії «Боїнга». Нідерландські парламентарі дивуються, чому текст договору не був опублікований, чому договір не був підписаний малайзійської стороною. Кримінальне розслідування катастрофи рейсу MH17 проводиться в Нідерландах, Бельгії, Малайзії, Австралії та Україні. Кілька нідерландських слідчих і один прокурор досі працюють в Україні.

На цьому претензії парламентарів до уряду Нідерландів не закінчуються. У своєму листі до кабінету міністрів депутати також нарікають на те, що нідерландська місія з репатріації решток занадто мало спілкувалася з представниками рятувальних служб на місцях. Зокрема, нідерландська телепрограма RTL Nieuws взяла інтерв’ю у двох керівників таких служб, що працювали в зоні падіння уламків літака. У перші ж дні після трагедії за допомоги сотень волонтерів вони провели пошуки на території у 160 квадратних кілометрів, проте експерти із західних країн, які приїхали на місце аварії пізніше, так до них і не звернулися. У листі парламентарів також є посилання на інтерв’ю так званого «віце-прем’єра» угруповання «ДНР» Андрія Пургіна агентству «РІА Новости», в якому він скаржиться, що західні країни не зверталися до «місцевої влади» (сепаратистів) із питань пошуку решток. Останній закид дещо наївний – добре відомо, що західні країни проводили переговори з сепаратистами через посередника, ОБСЄ.

Заради справедливості варто відзначити, що багато голів місцевих адміністрацій (справжня місцева влада) у населених пунктах, де впали уламки і рештки пасажирів «Боїнга», дійсно змушені були діяти без фінансових засобів і вказівок із Києва, зв’язок з яким був втрачений, і без допомоги іноземних держав, уряди яких боялися заплямувати себе прямими контактами з сепаратистами або місцевими жителями, які їм співчувають.

«У селах, на які з неба попадали тіла, діти ночами бачили кошмари, а місцеві жителі по кілька днів поспіль змушені були ходити в єдиний магазин по дорозі, вздовж якої лежали оголені і знівечені трупи – тому що ніхто не знав, що робити в такій ситуації, ніхто не давав місцевим керівникам порад або вказівок», – писала наприкінці липня Wall Street Journal.

Представник нідерландської місії у відповідь на претензії парламентарів заявив, що команда отримала докладний інструктаж від української сторони і переговорила з усіма безпосередньо задіяними людьми, наскільки це дозволяли вимоги безпеки. Інформація, отримана від місцевих рятувальників, в будь-якому разі не змінювала курс операції, адже «ми хотіли шукати не на основі свідчень третіх осіб, ми хотіли все розслідувати самі», – заявили нідерландські учасники місії з репатріації.

В уряді Нідерландів в офіційній відповіді парламенту в середу заявили, що керівництво країни раніше вже визнавало той факт, що волонтери та місцеві рятувальні організації під Донецьком, дійсно, більш ретельно займалися пошуком і збереженням решток тіл загиблих, ніж про це повідомлялося в перші дні після трагедії. Із вдячністю східноукраїнським рятувальникам і волонтерам нідерландський прем’єр Марк Рютте звертався на початку серпня. Тим не менш, Нідерланди вважають за необхідне продовжити операцію з пошуку решток на місці катастрофи, як тільки це дозволить ситуація в регіоні, говориться в повідомленні уряду.

Катастрофа «Боїнга» «Малайзійських авіаліній» під Донецьком забрала 298 життів, із них 196 – підданих Нідерландів. На сьогодні на місці катастрофи знайдено оригінальний генетичний матеріал 283 осіб. Не виключено, що в ці зібрані зразки ДНК могли потрапити і зразки не пасажирів «Боїнга», адже уздовж зони аварії літака йде війна.

Передрук із сайту Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG